Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Найден Тодоров СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Найден Тодоров СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

"24 май няма с какво да ни раздели. Той е може би най-обединяващия български празник, защото се сещаме какво ни обединява, защото един народ и една нация не могат да бъдат един народ и една нация, ако не ги обединява културата. Ще ми се вътре в нас всеки ден да бъде 24 май".

Това заяви в ефира на Би Ти Ви служебният министър на културата Найден Тодоров.

"Щастлив съм да бъда министър точно на 24 май. Като човек, който се занимава с култура, това за мен е като национален празник", каза още той.

Той призна, че обикновено не празнува, а по-скоро размишлява за това, че няма друга държава, издигнала деня на културата и писмеността си в степен на национален празник, както и че днес е най-вече ден на паметта. Маестрото подчерта, че периодът, определен като "златен век" в българската история, е именно периода на процъфтяване на културата.

Тодоров призна, че напоследък не му остава много време да чете, но все пак обича да го прави преди лягане и така да се приспива. От умора обаче в последно време му отнемало едва около пет минути. А кабинетът му в Министерството на културата е пълен по-скоро с книги за закони, отколкото с любими негови произведения.

Много хора мислят, че работата на Министерството на културата е да раздава пари на хора, които се занимават с култура, но не - работата на МК и на неговото лице е да задава посоката, да задава културната политика и да побутва хората натам, коментира той.

От година и половина във ведомството тече инициатива за картографиране на читалищата в България, да се създаде една културна мрежа и така културата да може да достигне до всеки българин чрез кино, театър, концерти, книги. А защо няма културни събития навсякъде в страната министърът обясни, като цитира постановление за действието на културните организации в България от 1991 г., което започва със следния текст: "Дейността на културните организации не се измерва в това да печелят пари, а да работят за културата на обществото". През 2010 г. обаче е прието ново постановление: "Работата на културните организации е да печелят пари, на база на което те биват субсидирани от държавата".