Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев КАДЪР: БНТ
Румен Радев КАДЪР: БНТ

България очаква час по-скоро промяна в реториката на Северна Македония и най-сетне - прекратяване на езика на омразата. Такова послание отправи българският президент Румен Радев към президента на Северна Македония - Гордана Силяновска - Дафова. Радев е начело на българска делегация във Ватикана в навечерието на празника на Светите братя Кирил и Методий. Той беше приет на аудиенция при папа Франциск.

"Република Северна Македония трябва да покаже, че наистина желае да е част от Обединена Европа като изпълни всички изсквания за членство, както е направила всяка страна от Европейския съюз", коментира Радев.

От думите на Радев стана ясно, че Силяновска е отправила покана за среща към българския държавен глава в Рим, но графикът му е твърде натоварен. Той определи стремежът за диалог като положителен знак и заяви, че предстои да покани президента на Северна Македония в София.

"Папата пожела повече деца на България. Да им даваме достойно образование", обяви Радев.

"Нека вашите млади хора да бъдат по-силно вкоренени в България", такова послание отправил главата на римокатолическата църква към българите. 

"С папа Франциск обсъдихме, че най-голямото предизвикателство пред човечеството в момента, е да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и в Ивицата Газа и избиването на хиляди невинни хора", посочи Радев. 

Президентът Радев с изявление от Рим

Президентът Румен Радев с изявление от Рим

Публикувахте от "По света и у нас" - новините на БНТ в Четвъртък, 23 май 2024 г.