Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Николай Болтаджиев
КАДЪР: bTV
Д-р Николай Болтаджиев КАДЪР: bTV

„Ако погледнем средствата за здраве през последните 10 години са се удвоили. Ако погледнем статистическите показатели за същите тези 10 години като смъртност, продължителност на живота, смъртност от лечими заболявания, детска смъртност – тези показатели не са мръднали. Причината е лошата система на здравеопазване.“ 

Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV членът на надзорния съвет на НЗОК д-р Николай Болтаджиев. По думите му Здравноосигурителната каса е един монопол, който е одържавен.

„След разпадането на социализма системата се смени и се заложи на една здравноосигурителна система, която беше с положителна тенденция да се развива в правилната посока. Но тя се разви в обратна посока. Наблюдаваме свръхадминистриране и свръхразпределение на финансите по бюджетен начин, бюджетиране на системата“, допълни д-р Болтаджиев.

„Здравната каса стана със съвсем други функции, един политически инструмент, за извършване на здравни политики. Тя беше заложена като една взаимоспомагателна каса с интерес да покрива лечението на здавноосигурените и да се управлява от тях“, каза още той.

Според Николай Болтаджиев решението е коренна реформа и демонополизация на Касата по примера на Холандия.

„Либерализация на здравните услуги, създаване на конкретни правила и норми за извършване на дейността, конкурентни здравни каси и лечебни заведения. Болничното лечение е стопанска дейност и болниците трябва да се развиват като стопански дружества – това са европейски норми”, допълни той.

В самите болници също вече настана политизация. Болниците са партийно разпределени. Виждаме, след няколко поредни скандала с „Пирогов“, която е към една партия. Има някакво негласно споразумение. Или чуваме за държавни болници с извършени дейности, покрити от НЗОК, без да са извършени на практика.

„До 2014 г. нямаше лимити на болниците. Тогава оставаха по 800 млн. лева, които оставаха в Касата и се натрупваха. Трябва да се промени системата – един път контролът, един път организацията на работата. Има нужда от сериозна реформа. Основният мотив на хората, които не искат реформа, е че ще има нужда от по-голяма администрация и повече разходи”, каза още членът на надзорния съвет на НЗОК.