Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иванка Ройдова в съда. Снимка: 24 часа
Иванка Ройдова в съда. Снимка: 24 часа
  • Докато излежавала присъдата, отключила коварно заболяване, твърдят съседи
  • Планът й предвиждаше навръх Гергьовден да ликвидира брат си и децата му заради наследството на баща им - милионера от САЩ Георги Ройдов

72-годишната Иванка Ройдова от пловдивското село Браниполе, осъдена на 3 г. затвор като поръчител на убийството на брат си и всичките му роднини заради наследство, е починала в дома си в Браниполе. "В събота се спомина. Дъщеря й и зет й се грижеха до последно за нея", разказаха пред "24 часа" хора от селото.

По думите им тя си отишла от сериозен здравословен проблем. Докато излежавала присъдата в Сливенския затвор, отключила коварно заболяване.

Къщата на Иванка Ройдова в Браниполе е до само тази на брат й Стойчо.
Къщата на Иванка Ройдова в Браниполе е до само тази на брат й Стойчо.

Случаят със замисленото от Ройдова грандиозно престъпление беше огласен от прокуратурата през 2016 година. Самата Ройдова беше наречена Кървавата Ваня и Фабрика за убийства, а в селото мнозина останаха потресени. 

Бащата на Иванка - Георги Ройдов, е бил дългогодишен емигрант в САЩ и натрупал завидно състояние, изчислявано на 4 милиона долара. Той доживял дълбока старост, като за него периодично са се грижели както дъщеря му Иванка, така й синът му Стойчо Ройдов. Впоследствие обаче той си взел болногледачка на име Недялка Бързакова.

Къщите на Иванка и Стойчо са една до друга в Браниполе. Но след разкритията на прокуратурата двамата не искаха да се видят.

Стойчо Ройдов не искаше да чуе и види сестра си, след като разбра какво му е готвила.
Стойчо Ройдов не искаше да чуе и види сестра си, след като разбра какво му е готвила.

"Не ни връщайте към този ден. Не искаме да си разваляме настроението на Гергьовден. Щяхме да сме мъртви", казаха пред "24 часа" Стойчо Ройдов и синът му Георги през 2020 г. "Отгледал съм я от 6-месечно бебе, а тя гледай какво е готвила за мен и децата ми", потресен бе братът.

Обвинението гласеше, че Иванка наела агент под прикритие да отвлече брат й навръх Гергьовден, да го инжектира с голяма доза инсулин, за да изглежда смъртта му естествена и да убие още петима негови близки - двете му деца, двамата внуци и зетя.

Иванка Ройдова категорично отричаше да е замислила ликвидирането на роднините си.  "Гледачката на баща ми Недялка Бързакова открадна наследството, а атаката срещу мен е постановка, за да ми запушат устата и да не си търся правата", твърдеше пред съда Ройдова.

Иванка Ройдова на път към съдебната зала.
Иванка Ройдова на път към съдебната зала.

В хода на делото адвокатът й Йордан Давчев твърдеше, че преди да почине през 2014 г. бащата Георги Ройдов е определил за изпълнител на завещанието си гледачката, която се е грижела за него Недялка Бързакова. Затова и децата ми не биха получили нищо.

"Иванка не е имала мотив да убие брат си и близките му, защото не те са били пречка за получаването на наследството", пледира Давчев.

Въпреки това тя беше призната за виновна и осъдена на 3 г. условно от окръжните магистрати, но втората инстанция превърна присъдата в ефективна, а ВКС я потвърди.

Иванка Ройдова говори с адвоката си.
Иванка Ройдова говори с адвоката си.
Домът на Стойчо Ройдов е на метри от този на сестра му в Браниполе.
Домът на Стойчо Ройдов е на метри от този на сестра му в Браниполе.