Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елена Йорданова
Елена Йорданова

На поредното заседание бяха повикани всички наследници, независимо че са се отказали от имота

 Дори и през 2025 г. едва ли ще има решение - гражданските отделения на съда затрупани

Не се вижда краят на започналата през далечната 1992 г. съдебна сага за гарсониера от 46 квадрата в столичния кв. “Люлин-3”. Тя ще продължи и през 2025-а.

В четвъртък възивен (втора инстанция) състав на Софийския градски съд отложи и насрочи делото за 19 март 2025 г. Макар и следващото заседание да е доста напред във времето, не е изненада, тъй като поради огромната натовареност гражданските спорове се отлагат за след месеци, а може и за след година и повече.

“24 часа” разказа през април историята на Елена Йорданова, която от 32 години се

бори в съда да получи наследствения дял от апартамента

на своя вуйчо Кирил Стоев, покойник от 1992 г. Той не оставя преки наследници. Приживе със саморъчно написано завещание дава половината от гарсониерата на пенсионирана медицинска сестра, която му поставяла инжекции. Двамата се запознали покрай социалния патронаж, осигурен на Кирил Стоев, който бил със 100% слепота, тежък диабет, амбутирани пръсти на единия крак и инфаркт.

Веднага след погребението му гледачката пък прогонила от жилището съпругата на Кирил, която през последните две години от живота си била подслонена от племенницата си Елена, на която лелята на свой ред написала завещание и ѝ оставила своя дял.

Това са част от материалите по делото.
Това са част от материалите по делото.

Тройна, а после и петорна медицинска експертиза се усъмнила, че мъжът е написал сам документа, защото бил напълно сляп. Въпреки това бившата медсестра Надежда Арсенян не допускала в жилището наследниците на Кирил Стоев, макар и те да били съсобственици. Тяхната грешка била, че не опитали да влязат във владение на апартамента, на което имат право по закон.

През годините те се отказали от наследството в полза на Елена Йорданова, която след смъртта на своята майка, сестра на Кирил Стоев, единствена продължила да се бори за жилището на вуйчо си, в което днес има наематели.

Надежда Арсенян, която също е покойница, още преди двайсетина години завела нотариално дело и така придобила и другата половина на гарсониерата по силата на 10-годишното владение. След много дела през 2015 г. Софийският районен съд допуснал съсобственост и съответно съдебна делба между Елена и наследника на Надежда Арсенян - Еди Арсенян. Той обаче оспорва решението и именно това е делото, което сега върви в Софийския градски съд и беше отложено за 2025 г. Решението на градския съд, каквото и да е то, няма да е окончателно, защото подлежи на обжалване пред ВКС.

Появява се обаче и още един проблем. Въпреки че другите роднини на Кирил Стоев са се отказали от своя дял, те трябва да се явят в съда и да го заявят лично пред магистратите.

За четвъртък в Софийския градски съд бяха призовани около петнайсетина роднини, повечето загубили се помежду си от години. Нито един не дойде. Това стана и една от причините за отлагането в четвъртък. За една от тях комшиите ѝ казали на призовкаря, че живее в чужбина. И съдът се зае да проверява кога е напуснала страната, което трябва да се изясни до догодина. Ако и тогава никой не дойде, пак ще се отложи.

Голяма изненада у Елена Йорданова предизвика обаче

призоваването на неин братовчед, вече покойник

Съдът ѝ обясни, че преди месеци, когато дъщеря му получила призовката, казала, че той е неподвижен на легло. Все пак магистратите приеха казаното от Елена Йорданова за смъртта му за вярно, но и ще проверят до следващото заседание. За да не се научава повече в последния момент, че докато делото върви, някой друг е издъхнал, съдиите призоваха

да бъдат своевременно информирани, ако до следващото заседание има и други покойници от роднините.

Това е важно да се знае предварително, защото, след като някой почине, в делото като страна встъпва негов наследник. И ако съдът го научи на самото заседание, делото се отлага, за да се издири и впише наследникът.

Така след 32 години съдебна сага за апартамента от 46 квадрата равносметката е следната - има допусната съдебна делба, макар и само на първа инстанция, а окончателно кога, не се знае. А докато спорът върви, вече не са сред живите петима от участниците в имотната драма - собственикът на жилището, жена му, сестра му, медицинската сестра, придобила го със спорно завещание, и роднината, който доброволно се е отказал.