MasterChef в ресторант Floret на хотел InterContinental Sofia
Марианна Александрова разкрива тайните на източната кухня с екзотично авторско меню и тематични азиатски коктейли
Екзотично кулинарно пътешествие сред необятните източни аромати и божествени умами вкусове на Азия очаква почитателите на гастрономията в ресторант Floret на хотел InterContinental Sofia следващия месец. В продължение на три вечери – от 9 до 11 май, голямата победителка от MasterChef България 2023 - Марианна Александрова, ще бъде специален гост-готвач в кухнята на известното столично заведение, за да завладее почитателите на автентичните източни вкусове със специалното си авторско меню и тематични азиатски коктейли.
Четиристепенното меню на шеф Александрова е истински пир за сетивата, който започва с кулинарното изкушение "Амюз буш". Тази нестандартна интерпретация на познатата френска класика ще потопи гостите на ресторант Floret в пъстра мозайка от коджи лаврак, допълнена от уасаби-авокадо крем и маринована краставица. Благодарение на коджи ориза, лавракът придобива нежна текстура и неповторим умами вкус. Това е вид ферментация, която е много разпространена в Япония, тъй като влияе изключително благоприятно на храносмилането, стимулира производството на полезни вещества за организма и засилва имунитета.
Следващата изненада в менюто на шеф Александрова е легендарната "Мисо супа" с морски деликатеси - истински шедьовър, съчетаващ френската класика Буябес с елементи от традиционната японска кухня. Тази ароматна супа е обогатена с емблематичната източна подправка тогараши и фино поширана сфера от скариди, с център от тофу.
Сетивата на гостите ще се огънат и пред традиционната японска рецепта с европейска визия „Катцу свинско филе“. То е мариновано и панирано по японска технология в панко и изненадва с изключителна хрупкавост и сочност. А ръчно приготвените нудълс с матча и тапиока, емулсията с юзу, редукцията със соев сос и едамаме, изграждат допълнителна симфония от вкусове, в която всеки тон е важен.
За финал на кулинарното си пътешествие, шеф Марианна Александрова е подготвила „Матча тирамису“ – комбинация от любими вкусове, преосмислени в азиатски стил. Нейното класическото маскарпоне е допълнено от матча и юзо, които му придават допълнителна свежест и интригуващ вкус.
Освен в уникалните кулинарни изживявания от Изтока, гостите на ресторанта могат да се потопят в атмосферата на Азия и с невероятните авторски коктейли, създадени специално за това събитие от талантливия български барман и миксолог Николай Колев. Вдъхновен от един от най-емблематичните барове с азиатска концепция във Вашингтон, САЩ, той сътворява трите коктейла, които са микс от висококачествен японски алкохол, майсторска техника на приготвяне и изненадваща презентация. Авторският коктейл „Японска съблазън“ е дръзко и пикантно питие, приготвено с японска водка Хаку и паста Гочуджанг. Екзотичният „Пандамониум“ напомня пина колада с нови и рафинирани вкусове. Приготвя се със специален ром с аромат на ананас, полъх на кокос, свежест на лайм и умами аромат с крем от Пандан. „Мимоза личи“ пък е елегантен дамски коктейл, който за разлика от класическата американска „Мимоза“ включва плод и сороп от личи, допълнени от водка Хаку.
Марианна Александрова съчетава любопитството си на експерт-кулинар с вроден талант на шеф готвач. Това й помогна да създаде неповторима авторска кухня, с която спечели журито на MasterChef. Влюбена в азиатската кухня, но задължително с щипка носталгия по родната Варна, Марианна изкушава с взрив от аромати и умами вкусове.
Елегантен и уютен, ресторант Floret е забележително място на софийската кулинарна карта. Уникалната локация – в самото сърце на София, срещу входа на Народното събрание и забележителното меню го правят любим на всички, които обожават азиатската кухня.
Вечерята е с ограничен брой места и изисква предварителна резервация. Желаещите могат да я направят на тел. 088 916 6000 или на [email protected]
Най-четени
-
Галерия Учени след прецизен 3D-модел на Торинската плащаница: Исус е бил човек с необикновена красота. Имал е 370 рани по тялото
Имал е величествен и царствен израз, разкрива професорът, направил изображението Професорът изброил 370 рани по тялото на Спасителя Благодарение на Торинската плащеница италиански професор създаде 3D
-
Галерия Как ДС празнуваше Великден
Милиционери броят и записват кой ходи на църква По времето на соца правят нощни забави, за да не влизат младите в храмовете Великден днес не е това, което беше
-
Баща ми ми разказваше за Гунди. За мен беше като приказен герой
Не съм имал щастието да го гледам. Родил съм се в годината, в която той е загинал, но първите ми спомени за "Левски" са свързани с името Гунди. Когато баща ми ме водеше на Герена
-
Галерия Разстрелян за счупена ваза на гроба на Людмила Живкова
През 1985 г. съдията Димитър Попов осъжда на смърт обвинения Тодор Дечев В най-новата ни история има и един потресаващ, но малко позабравен случай на оскверняване на гроб на известна личност – този
-
Галерия Никой никога няма да засенчи Ален Делон
В неговата феноменална кариера върховете са няколко. Първият е, когато се снима в шедьоври на трима от най-великите европейски режисьори - Клеман, Антониони и Висконти