Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Калин Стоянов СНИМКА И ВИДЕО: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Калин Стоянов СНИМКА И ВИДЕО: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Служебният министър на вътрешните работи казва още преди ДИМИТЪР МАРТИНОВ в интервю пред "24 часа":

  • МВР не организира изборите, а охранява изборните книжа и противодейства на купения вот
  • Равноотдалечен съм от всички партии и мисля, че го доказах с действията си
  • Баща и син Димитрови бяха често в МВР, гостуваха на Бойко Рашков, който запозна всички нас с тях
  • Със специална система, базирана на географски принцип, следим сигналите за купуване на гласове
  • 8000 са опитали да преминат от Турция у нас от началото на годината. Били са 30 000 за същия период на 2023-а

- Министър Стоянов, останахте в служебния кабинет, макар по думите на премиера Главчев той да е имал силни колебания за вас? Кога и как ви покани той?

– Жизненият ми порив със сигурност не е да съм министър на всяка цена. Не искам да звуча високопарно, но съзнателно направих професионалния си избор да работя в системата на МВР и смятам, че мога да правя това най-добре. Да оглавя министерството, е отговорност, която ще следвам винаги.

- Публично се твърди, че именно заради поста на вътрешния министър са се разпаднали преговорите в сглобката. Някой обади ли ви се да ви каже каквото и да било?

- Не съм бил част от преговорите и няма как да коментирам. Не мисля, че някой трябва да ми се обажда. Имал съм среща и разговор единствено с Мария Габриел, с която обсъдихме бъдещите приоритети в работата на министерството и постигнатото до момента. Равно отдалечен съм от всички партии и мисля, че го доказах с действията си. Не позволих на никого да ми нарежда и да кадрува в системата, което се приема изключително добре и от колегите.

Във всеки момент съм готов да водя разговори както с конкретни депутати, така и с парламентарни групи на тема сигурността на гражданите, а и за дейността на МВР като цяло.

- Защо няма да предложите нов главен секретар след скандалното освобождаване на Живко Коцев?

- Случилото се донесе негативни последствия не само за МВР и за поста главен секретар, но и за държавата като цяло. Трудно ще възстановим и крехкото доверие на българските граждани. Но независимо че няма титуляр на поста, с моя заповед функцията се изпълнява от зам. главния секретар главен комисар Димитър Кангалджиев. МВР не е обезглавено, напротив - длъжността е поета от професионалист с доказан опит и качества. Засега не планирам да предлагам на правителството някой за поста.

- Преди правителството да предложи и президентът да назначи Живко Коцев за главен секретар, вие го направихте зам. главен секретар. Сам ли го избрахте, или някой ви го препоръча?

- Още от първия си ден като министър заявих категоричната си позиция, че няма да позволя никой да ми нарежда кой, къде и на какъв пост да бъде поставен. Не очаквайте да се отметна от нея. Но за най-висшата професионална длъжност в МВР знаете, че както при назначаване, така и при освобождаване има обвързваща процедура - обсъждане в Министерския съвет и предложение за издаване на указ от държавния глава. Публична тайна е кой предложи към онзи момент Живко Коцев за главен секретар. С него поддържахме нормални професионални отношения.

- След разкритията, че г-н Коцев е общувал с потенциални контрабандисти, стана ясно, че и вие сте разпитван. За какво?

- Разпитван съм в прокуратурата – основно за назначения, които не се случиха в ОД н МВР - Хасково (да върне на поста директор Недан Хаджиев - б.а.). Ако визирате вече известните баща и син Димитрови, те бяха често в министерството, гостуваха на Бойко Рашков, който запозна всички нас с тях.

- Какъв е приносът на МВР България да влезе в Шенген?

- Приемането ни е напълно заслужено и повод за гордост. Работихме последователно и заедно за общата ни кауза. Ако се върнем малко назад във времето, ще си спомните усилията, вложени само от МВР. Направихме така, че да променим категорично ситуацията на българо-турската граница и да запазим тенденцията тя да остане изключително спокойна. Статистиката ясно извежда постигнатата основна цел, заложена от ръководството на МВР - да покажем, че пътят на нелегалните мигранти през България за Европа е трудно осъществим.

- Какво показват данните?

- От началото на годината до момента незаконно са се опитали да преминат малко над 8000 граждани на трети страни при 30 хил. за същия период на м.г. Цифрите потвърждават категоричната политика на нулева толерантност към нарушения на основни права.

- А как ги постигнахте?

- Положихме много усилия за охрана на външните граници – сериозно попълнение на кадровия състав и професионалното му обучение, осигуряване на допълнителна техника за патрулиране, интензивно полицейско сътрудничество и партньорство, принос на екипите на Фронтекс, както и активен диалог с Турция. Нека не забравяме и постигнатия успех в приемането на Пакта за миграция и убежище - изключително важна стъпка по отношение на защитата на външните граници на съюза. За нас той е абсолютно навременен и необходим, защото реално отваря възможността на солидарната отговорност за всички държави.

- Какво не ни достигна за сухоземните граници?

- Решението за това е на европейските партньори. Напомням категоричните позиции, заявени през последните дни при визитите на еврокомисар Илва Йохансон и на федералния министър на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер – България е изпълнила всички критерии, поставени от ЕК, за членство в Шенген. Еврокомисар Йохансон дори подчерта, че България и Румъния са по-добре подготвени от други, отдавна приети държави, да приложат правилата. Аз мога да потвърдя, че МВР ще продължи да дава своя принос за гарантиране на високо ниво на сигурност на външните граници, за които отговаряме. И това не е гола декларация. С мое разпореждане по граничните пунктове се провежда операция от служители от ГДГП, ГДБОП, Агенция “Митници” и НАП. Контролира се създадената организация на работа за нормален пропускателен режим - чрез разчет на силите и средствата, ротация на служителите, работещи в рискови за корупция зони или изпълняващи рискови за корупция дейности. Целта е да не преминават недекларирани стоки без платени такси и данъци.

Смесените екипи контролират и реда за проверките на преминаващите през гранични пунктове хора и превозни средства. Проверяващите имат и вторични беседи с преминалите през митническа и гранична проверка пътници за установяване на евентуални проблеми и инциденти.

- Ще влезем ли скоро и по суша?

- Вярвам, че възможно най-скоро ще се поздравим с отпадането и на този контрол. Българските граждани го заслужават. Доказахме, че България е сигурна страна, която може и пази външните граници. Индикатор за нас е, че голяма част от партньорите ни застават зад България. По време на работната среща eврокомисар Йохансон заяви, че за първи път е отправена препоръка към Съвета на ЕС да се ангажира с конкретна дата за премахване на ограниченията по сухопътните граници - ангажимент на белгийското председателство, според което темата ще бъде обсъдена на европейския съвет през юни.

- Войната по пътищата от самото начало е ваш приоритет. До момента с 18 по-малко са жертвите от м.г.

- От първия ми ден пътнотранспортният травматизъм е мой личен ангажимент, който съм приел с огромна отговорност. Позицията ми е, че трябва да се работи за превенция, справедливост и по-тежки наказания. Ако има причинена смърт от водач с наличие на алкохол или наркотици, висока скорост или смърт на пешеходна пътека - това трябва да бъде квалифицирано като умишлено престъпление. Вкарали сме предложенията в парламентарните комисии.

Завишихме контрола по пътищата, редовно провеждаме специализирани операции, предложихме и бяха направени промени в НК. Резултатите не закъсняха – имаме нараснал брой на образувани бързи производства, множество отнети автомобили и повишаване на събираемостта на наложените санкции след известията с есемес, по мейл и по вайбър. Благодарение на Системата за сигурно електронно връчване през последните месеци увеличихме приходите от глоби с над 40%. Служители на жандармерията и на “Български пощи” също са включени в процеса на връчване на електронни фишове и наказателни постановления. Предстои и оборудване на 300 полицейски автомобила с мобилни ПОС терминали, за да може всеки да си заплати глобата и на място.

Доставихме 20 преносими мобилни камери, купени със средства по Фонда за безопасност на движението. Това ще даде възможност да се извършва засичане на скоростта едновременно на няколко автомобила, включително и в различните посоки на движение. В момента се работи по обществени поръчки за доставка на още 273 преносими, стационарни и мобилни устройства. През май започва и поетапна доставка на общо 462 автомобила на Пътна полиция. Преди дни са доставени още четири автоматизирани системи за анализ на кръвни проби.

- Какви още законодателни промени трябват? Сещам се например, че по повод мое интервю с началник на Пътна полиция редакторът ми предположи, че съм се объркал. И че няма как човек, превишил скоростта със 140 км/ч, да си запази книжката. Но има, защото е извън населено място.

- Няма спор в необходимостта от законодателни промени и въвеждането на по-строги наказания за нарушителите. Работна група от експерти на МВР разработи проектозакон, в който част от предложенията са за завишаване на санкциите, регламентират се стойностите на максимално разрешената скорост във и извън населено място, магистрали и скоростни пътища. Идеята е повишаване на безопасността и полагане на основи за трайно намаляване на броя на катастрофите. Проектът мина на заседание на правителството, но приемането му е в ръцете на Народното събрание. Но да не забравяме, че санкциите и контролът са едната страна на монетата, другата е в промяната на нагласата на обществото.

- При наши срещи с майките на загиналите в катастрофи те казват, че вие единствен се ангажирате с техните искания. Подкрепят ви и синдикатите. С какво ги спечелихте?

- Благодаря им за подкрепата, но всичко, което съм направил и правя, не е с цел да печеля дивиденти. Поисках да се срещна с близките, които никога няма да преодолеят ужаса на раздялата с най-скъпите си хора. И знаете ли, за пореден път усетих осъзнатата сила на обществената мотивация. Лично аз съм изключително гневен на всичко, което се случва по пътищата. Затова за мен справянето с този проблем е приоритет, по който започнах да работя веднага, след като станах министър. Застанах твърдо зад предложенията им за промени в НК, с които причиняването на смърт на пътя след употреба на алкохол и наркотици да се счита за умишлено убийство. Усещането ми е, че вече има нагласа това да се случи. Убеден съм в обществената сила, която може да възпита нетърпимост към хулиганството на пътя. Затова и срещите с представителите на фондация “Ангели на пътя” станаха регулярни. Подкрепям превантивните кампании, които те правят, в една от тях сме партньори и с “24 часа”, за което благодаря. Пред близките на деца, изгубили живота си в катастрофи на пътя, съм поел ангажимент да работя за по-голяма справедливост и бързина на производството.

А когато става дума за синдикатите, това са действащи служители на МВР. Подкрепата на колегите е много ценна за мен, защото съм част от тях, защото заедно работим и градим системата и въпреки всички препятствия имаме обща цел – да гарантираме едно по-сигурно място за живеене.

- На прага на поредни избори сме - какви мерки ще вземете срещу купуването на гласове?

- Противодействието на престъпления срещу политическите права на гражданите е един от основните ни приоритети - мобилизирали сме състава, има график с ясно разписани задължения на структурите.

- Работите ли вече активно с министър Гвоздейков, който е координатор за изборите?

- Да, в постоянен контакт сме. Той координира всички ресорни министерства, сред които МВР, на електронното управление и други структури, ангажирани с изборния процес. Напомням, МВР не организира изборите, а охранява изборните книжа и следи и противодейства на купения вот. И макар че ни обвиниха, че сме отговорни за големия брой недействителни бюлетини, за пореден път съм длъжен да кажа, че МВР не е в изборните секции и няма как да отговаря за подобно нещо.

- Разбработихте интерактивна карта, която да ви помага за следене на купуването на гласове. Разкажете за нея.

- Тя е географска информационна система “Изборни процеси”. Работи по следната схема - данните в системата се актуализират в реално време и на екран се визуализират броят на постъпилите сигнали, извършените проверки по тях и броят на сигналите с данни за престъпления. Всичко това позволява бърз анализ. Системата предоставя и данни за броя на проведените до момента специализирани полицейски операции, за задържаните, образуваните досъдебни производства и друга важна информация, необходима за взимане на своевременни управленски решения и оптимално разпределение на полицейските сили с цел по-ефективно противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите. Борбата срещу купуването на гласове не е от вчера и в нея освен МВР се включват и нашите партньори от прокуратурата, определена роля в този процес е отредена и на Министерството на външните работи. Ролята на МВР е да осигурява преди всичко обществения ред, да организира, координира и контролира всички охранителни мероприятия, включително оперативното и явно противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите.

- Имате опит от местния вот. Какви бяха схемите и почнаха ли вече с изборната търговия?

- Местните избори са специфични, с най-голяма активност, а и най-много кандидати. Схемите бяха класическите - най-често задвижвани от лихвари, които опрощават част от дълга, съдействие за получаване на общинска услуга и пари срещу вот.

- Преди 2 години бяхте обвинен от Софийската районна прокуратура в натиск. Това е структурата, смятана за близка до убития Мартин Божанов - Нотариуса. Обвинението ви, прекратено поради липса на престъпление през март 2023 г., стана по времето, по което като директор на ГДБОП разследвахте Божанов. Смятате ли, че има връзка?

- Не. Бил съм подведен под отговорност декември 2021 г., без да зная. Предявиха ми обвиненията през януари 2022 г. Самата разработка срещу Божанов стартира в края на 2021 г., но тя бе само на оперативно ниво. По това време още не бе докладвана в прокуратурата.

- Докъде е разследването на убийството на Божанов и ще искате ли помощ от партньорски служби за отварянето на телефоните му?

- Всяка седмица екипът, работещ по убийството, докладва на мен като министър за свършеното и какво предстои. В петък има същата среща, но с професионалното ръководство. Има някои насоки, които не мога да разкажа. Надяваме се и телефоните му да ни помогнат да доизчистим картината. Вярваме, че с помощта на партньорите ни това ще стане.