Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румяна Бъчварова
КАДЪР: NOVA
Румяна Бъчварова КАДЪР: NOVA

Ситуацията у нас в момента е извън всякакви рамки на разумното обяснение. Поставени сме в положение, да не можем да решим кой е прав. Има опасност от конституционна криза, а може би и криза на демокрацията, каза за bTV Румяна Бъчварова, бивш вицепремиер и бивш посланик на България в Израел.

Според нея в момента не се спазват базисни принципи.
"Като че ли трябва да направим списък какво не трябва да се прави. Не трябва да се правят промени без да знаеш какви ще се усложненията, не трябва да искаш вот на недоверие на правителството, след като не си го назначил, не трябва да искаш оставката на председателя на НС, тъй като той и президентът са институциите, които в момента са устойчиви. Или път не трябва да гласуваш оставка, която е оттеглена.

Та трябва да направим подобен списък. И може би да не си изключваш телефона, когато си министър или не може да няма връзка премиер с даден министър в такава ситуация, в която е сега светът", обясни Бъчварова.

Тя коментира, че е възможно Бойко Борисов да е разбрал за евентуална смяна на външния министър и да е избързал да я подкрепи.

"Външният министър не е ябълка на раздора, а много важен пост за малка България. И то в състояние на две войни - в Украйна и в Близкия изток. Да не забравяме, че този министър е лицето ни навън", допълни Бъчварова. Тя коментира и ставащото в МВР и агенция "Митници".

"Не може институциите да действат по политическа поръчка. Има проблем, че на ключови позиции в ключови ведомства се прилага тактиката на политическа атака. Това е сериозен белег за криза в нашата демократична система.

През 2014-2016 г. бе създаден център с борба с контрабандата към ГДБОП. В него следяха тези процеси и уверенията бяха, че каналите са пресечени. Дори самите компании правеха проучвания, според които имаше спад на контрабандата.
Но събитията в света показват колко дребни нелепи са нашите грижи", каза Румяна Бъчварова.