Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Григор Димитров
Снимка: Туитър/АТП Тур
Григор Димитров Снимка: Туитър/АТП Тур

Най-добрият български тенисист Григор Димитров даде интервю за списание Australia Tennis Magazine Димитров. В него настоящия номер 10 в света говори за дисциплината и какво реално преследва в настоящия етап от кариерата си.

Българинът счита, че успехите на терена му помагат да цени и всичко извън играта.

"Мисля, че на етапа, в който се намирам в кариерата си, с всяка изминала година оценявам все повече и повече всичко, което мога да направя не само на корта, но и в живота", признава той.

Завръщането в топ 10 не се случи на магия, а Григор Димитров е бил наясно как да промени определени неща в начина си на работа, за да постигне това, което прави в момента. Заедно с треньора си Даниел Валверду, българинът разчита на силните си страни и се научава да приоритизира определени аспекти, които влияят на представянето му, като психично здраве или хранене. Това му позволява да поддържа добра последователност от края на миналата година до сега. "Дисциплината, упоритата работа, цялата отдаденост, адаптирането към много различни тенисисти през това време... Трябва да можеш да правиш всичко последователно, а именно това се случва през последните осем, девет, дванадесет месеца и беше трудно. Имах много, много трудни мачове, които загубих, но продължих да вярвам", разкрива Димитров.

Първата ракета на България признава още, че в началото на кариерата му уважението и възхищението към големите имена в тениса като Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович може би не са му позволили да намери този баланс, на който се радва в момента.

"Бих казал, че тенисът използва същия език като живота, той те учи. Дисциплината е свобода, независимо дали играеш мач или не. Много от нещата, които правя сега, вече са просто начин на живот. Има толкова много неща, които са свързани и изобщо не ги приемам за даденост. Това не ми помогна много, когато трябваше да се състезавам срещу тях и мисля, че трябваше да науча това малко повече с времето. Спомням си, че си помислих: Добре, трябва да се науча да разделям тези неща и да ги поставям в друго отделение", разказва още Димитров.

"За мен е много интересно да съм свидетел по някакъв начин на три епохи, в които съм играл и дори тенисисти от много по-рано. Аз съм в уникална и много щастлива позиция да мога да се състезавам с всеки от тях", продължава той.

Бившият номер 3 в света обаче трябва да гледа към бъдещето, което може да си представи, живеейки единствено ден за ден и без големи претенции. "Едно нещо, което научих не само в спорта, но дори и извън него е, че имаме само момента пред нас. Бил съм в топ 10 и преди, бил съм номер 3 в света. Всичко беше страхотно, не ме разбирайте погрешно, но сега имам различни нужди, имам различни битки, които трябва да водя. Единственото, което знам е, че ги покорявам стъпка по стъпка. В края на деня нещата ще тръгнат в правилната посока", завършва Григор Димитров.