Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

19-годишната Виктория Мариева беше прегазена и убита от камион, докато пресича пешеходна пътека.
19-годишната Виктория Мариева беше прегазена и убита от камион, докато пресича пешеходна пътека.
  • Системните нарушители ще получават с глобите и пропити със сълзи писма на родители до убитите им момичета и момчета - кампания на сдружение "Ангели на пътя" и Националната полиция

Сънувам Виктория всяка вечер от година и половина. Виждам я да се усмихва. Прегръща ме и е щастлива. Сънят ми е толкова жив, че сякаш наистина държа ръката , докато вървим заедно из поляна с цветчета. Говорим си за живота, който предстоеше, и за мечтите, които щеше да сбъдне. После отварям очи и заплаквам. Осъзнавам, че реалността е друга и в нея аз нося цветя на гроба на детето ми всеки ден.

Пред "24 часа" Мария Сулинаджиева - майка на пометената от бус на бул. "Гоце Делчев" в София Виктория, казва, че и до днес не е получила възмездие за смъртта на детето си. Но вярва, че с едно писмо - до 22-годишното момиче, което то никога няма да прочете, може да спаси нечий друг живот. Затова се включва в кампанията за пътна безопасност "Написах ти писмо" заедно със сдружение "Ангели на пътя", Главна дирекция "Национална полиция" и творческа агенция guts&brainsDDB.

Инициативата предвижда точно след седмица системните нарушители по пътищата да получават лични писма от семейства на загинали заедно с електронните фишове за превишена скорост. "24 часа" е медиен партньор на кампанията.

В писмото си Мария Сулинаджиева пише, че все още чака Вики да позвъни на вратата . Категорична е - никога няма да прости на 59-годишния Валентин Иванов, който влачи тялото на момичето около двайсетина метра, след което се забива в спирката.

Днес майката твърди, че от подобни кампании има смисъл. И че точно сега е времето за нея - в навечерието на най-натоварения сезон за движение по пътищата и непосредствено преди лятната ваканция на учениците, когато рискът от катастрофи е най-голям.

Приехме идеята за реализиране на това нетрадиционно обръщение към хората, които в условията на повторност и системност нарушават закона за движение по пътищата, като управляват със скорост над допустимата. Трябва да обърнем внимание на това, че една грешка може да коства една съдба. Усилията ни са насочени към намаляване на тези инциденти. Така ще се намали и броят на хората, които губят живота си на пътя, коментира шефът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Атанас Илков: Ние подкрепяме всяка възможност да спасим човешки живот.

Илков добавя, че най-честите нарушения са превишена скорост, неправилни маневри, отнемане на предимство в комбинация с употреба на алкохол или наркотични вещества.

Според статистиката загиналите при пътнотранспортни произшествия през 2023 г. са 525, а броят на пострадалите е нараснал до 9101 - от началото на годината до 14 април. За 2024 г. е имало 1730 катастрофи – вследствие на които са загинали 101 души и са ранени 2139.

Мария Сулинаджиева - майка на пометената от бус на бул. “Гоце Делчев” в София Виктория, Нинелла Върбанова, която губи брат си и братовчед си във войната по пътищата, Гено Мрънков - баща на загиналия Никола Николов, и Галина Георгиева - майка на загиналия Стефан от Перник.
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Мария Сулинаджиева - майка на пометената от бус на бул. “Гоце Делчев” в София Виктория, Нинелла Върбанова, която губи брат си и братовчед си във войната по пътищата, Гено Мрънков - баща на загиналия Никола Николов, и Галина Георгиева - майка на загиналия Стефан от Перник. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Йордан Жечев, който е творчески директор на агенция guts&brainsDDB, има личен мотив в подкрепата си към кампанията "Написах ти писмо". В семейството му двама души загиват при катастрофи. Първият е дядо му, който е загинал, когато майката на Жечев е била едва на 7 месеца. Аз никога на никого не към казвала Татко, споделила жената със сина ди. После загива и чичо му.

Направихме кампанията благодарение на силата на майки, сестри, бащи и братя на хора, загинали по пътищата. Техните писма към любимите им, които никога няма да бъдат прочетени, ще бъдат вложени към електронните фишове на системните нарушители на закона, разказа Жечев.

С кои фишове ще идват писмата на почернените родители?

Инициативата засяга случаите на "повторност". Тоест когато лицето нарушава Закона за движение по пътищата за втори път в едногодишен срок, докато вече търпи наказание за предишно такова нарушение. Също и когато има повече от две нарушения за превишаване на скоростта и те са с влязла в сила присъда. Трети в списъка са хората, които макар и за първи път превишават скоростта с 30-40 км/ч, както и с по-високи стойности.

Искам да вярвам, че тези писма ще трогнат безрасъдните шофьори, защото в моето писмо към дъщеря ми аз изливам душата си, разказва пред "24 часа" Мария Сулинаджиева, майка на пометената на бул. "Гоце Делчев" Виктория - Подобни кампании могат да дадат единствено положителни последици, но е важна и личната ни съвест. Независимо от глобите и рестрикциите, всеки сам трябва да осъзнае своето значение на пътя, ако не е взискателен към себе си. Моето момиче винаги е било внимателен пешеходец и знае правилата за движение. Задължително изчакваше на пешеходни пътеки. Във фаталния ден тя го направи както винаги. Първият водач спира и дава знак да мине, тя тръгва, но на половината платно, малко преди да се качи на тротоара от другата страна, водач на товарен автомобил, превозващ минерална вода, с несъобразена скорост я помита и се забива в спирка на градския транспорт.

Въпреки най-тежката загуба Мария всеки ден благодари на Бог, че на спирката не е имало други хора. И не иска да си представя каква касапница щеше да бъде на спирката. По чудо минути преди катастрофата минава автобус и пътниците се качват. Господ е бил с тях, но къде е бил за моето дете, пита се Виктория.

Тя научава страшната новина от колеги в КАТ, защото е бивш полицай. И от 14 октомври 2022 г. чака справедливост.

Все още няма дело, ние сме на досъдебно производство. Водачът е на свобода срещу 2 хил. лв. гаранция. За нас остава мъката и това да чакаме тежка присъда. Аз не мога да кажа какво ще е решението на съда, защото случаите са различни - на едни дават условни присъди, на други - ефективни. Ние просто чакаме. Никой от родителите, дали съгласие да участвата в кампанията "Написах ти писмо", не свиква с липсата на детето си - животът им просто е останал "заключен" в онзи страшен миг. Живееш, дишаш и единственото, което ти дава сили и те крепи, е да се бориш за справедливост - казва Мария. - Всеки ден се молиш да видиш как убиецът на детето ти ще бъде зад решетките. Човекът, който погуби моята 19-годишна дъщеря, е напълно свободен човек.

Майката не съветва нито едно от семействата със загинали близки да се отказва от битката. Убедена е, че най-голямата грешка е да се примириш. И че не може да има леки присъди за убийство.

В кампанията за пътна безопасност се включва и Гено Мрънков.

Гено Мрънков - баща на загиналия при катастрофа край Пловдив Никола Николов.
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Гено Мрънков - баща на загиналия при катастрофа край Пловдив Никола Николов. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Трагедията в моето семейство се случи на 12 ноември 2021 г. Синът ми Никола се качва в автомобил с още четирима души. Не е приятел с водача. Познава го покрай друго момче в колата. Шофьорът е 18-годишен с точно 18 дни стаж зад волана. Той ги качва и тръгват за Пловдив. Разхождат се в града, след което се връщат. В посока Съединение, край село Църацово, при ограничение от 60 км/ч шофьорът започва да криволичи. Това по-късно ще разказат и останалите в колата. Пътната настилка е добра, както и атмосферните условия. Няма и други участници в движението. Момчето започва едно шарене по пътното платно, за да покаже какво може. По време на тези маневри със скорост от 90-100 км/ч, както е записано в обвинителния акт, изхвърча от пътя. Удря се в трактор, който не е в движение, следва удар в 2 метра бетонна стена. Накрая пада по таван в сграда на някаква лаборатория. В неустановен момент от този период моят син изпада от колата и загива на място, разказа бащата пред "24 часа". Останалите в автомобила са добре.

Бащата на 23-годишния Васил - Николай.
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Бащата на 23-годишния Васил - Николай. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
 

Почти два месеца трябвали, за да бъде изправен пред съд младежът, отговорен за катастрофата. Защото е млад, с чисто съдебно минало и не е бил под въздействието на алкохол и наркотици, първоначално му дали 2 г. и 4 месеца условно. Но Гено Мрънков е категоричен, че ще се бори за по-висока присъда.

Само думата "съжалявам" на мен не ми върши работа. Те не ми връщат детето. Аз спрях да живея в момента, в който чух, че то е убито. Ще ви призная, че го сънувам често. Единия път беше толкова реално, че се разплаках още докато сънувах. Лицето ми беше мокро от сълзи, когато се изправих от леглото. Постоянно го чакам да почука на вратата, да отвори и да го видя. Включих се в кампанията и написах писмо, защото искам да спася някое друго дете, като трогна с историята си човек, решил да кара безразсъдно.