Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Какво ще последва след първата нощ на войната на Иран срещу Израел - мащабен регионален конфликт в Близкия Изток или просто опъване на нервите, но без военно продължение. Засега никой не се нагърбва с ясна прогноза, след като в събота вечерта малко след 23 ч. българско време, Иран атакува Израел. Ислямската държава изстреля дронове "Shahed", както и крилати ракети към различни части на Израел.

Израел ще отговори на атаката на Иран, но все още преценява какъв да е мащабът, твърди Си Ен Ен, позовавайки се на свои източници в израелското правителство. САЩ обаче, след като помогнаха за защитата на Израел през нощта, предупредиха, че няма да подкрепят сухопътна операция срещу режима на аятоласите в Техеран. Иранците също засега не дават знак, че атаката им от събота през нощта е задоволила желанието им за отмъщение. "Всяка нова агресия ще срещне още по-тежък отговор", обяви иранският президент Ибрахим Раиси в социалната мрежа "Екс". Иранците твърдят, че са задали ново "уравнение" в Близкия Изток.

Равносметката от първата нощ на иранската атака срещу Израел говори за победа на Тел Авив - над 300 ракети и дрона бяха свалени, Израел привлече на своя страна дори арабски държави и допусна едва 31 ранени. Въпреки че едновременно с въздушната атака на Иран, "Хизбула" обяви начало на сухопътна операция против Израел. Проиранската групировка, както и движението Хашд аш-Шааби, започнаха да изстрелват ракети по Израел, като към 23:20 във въздуха е имало до 200 обекта - дронове и ракети. На практика Израел е атакуван от територията на Иран, "Хизбула" от Ливан, хуситите от Йемен, групировки от Сирия и Хашд аш-Шааби, която оперира в Ирак.

Военното напрежение в Близкия изток се увеличи значително след предполагаемия израелски въздушен удар по комплекса на иранското посолство в сирийската столица Дамаск в началото на април, при който загинаха двама бригадни генерали. А държавното ръководство в Техеран заплаши да отвърне на удара.

Подготовката на Израел

Преди да бъде нападната обаче, еврейската държава следеше отблизо планираната атака. В изявлението си израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че военното командване проследява пристигащите ракети и други въздушни заплахи, за да информира обществеността дали да се укрие. 

В страната бяха отменени училищните екскурзии и другите младежки дейности, свързани с празника Пасха, а въоръжените сили бяха поставени в пълна бойна готовност поради възможна атака от страна на Иран.

Главният военен говорител контраадмирал Даниел Хагари обяви тези мерки на брифинг по телевизията и заяви, че десетки бойни самолети са вдигнати във въздуха като част от състоянието на готовност.

„През последните години, но най-вече през последните седмици, Израел се подготвя за директна атака от Иран. Всичките ни системи за отбрана са активирани. Готови сме за всички сценарии – и дефанзивни, и офанзивни. Израел е силен. Израелската армия е силна. Израелският народ е силен", обясни израелският премиер Бенямин Нетаняху по-рано вчера. 

„Имаме един ясен принцип – който ни нарани, ние ще го нараним обратно. Ще се защитим срещу всяка заплаха", заплаши той.

Начало на иранската атака

След началото на атаката, върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей излезе с изявление. "Зловредният ционистки режим ще бъде наказан", коментира той, потвърждавайки началото на военните действия. 

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция съобщи, че военновъздушните му сили са изстреляли десетки ракети и над 300 дрона срещу конкретни израелски цели.

"Изстрелването на ракетите бе предприето в отговор на редица престъпления, извършени от ционисткия режим, включително и атаката срещу иранското консулство в Дамаск и убийството на група командири и военни съветници на страната ни в Сирия", се каза още в изявлението на Корпуса.

Техеран нарече атаката си срещу Израел операция „Истинско обещание". 

Всяка страна, която допусне израелски военни във въздушното си пространство, за да може те да атакуват Иран, ще срещне нашият категоричен отговор. Това заплаши иранският министър на отбраната Мохамад Реза Ащиани.

В началото на атаката Израел, Ливан и Ирак затвориха въздушните си пространства, а Сирия и Йордания приведоха в готовност своите системи за противовъздушна отбрана

Йордания даде достъп на израелски военни и прати свои, за да обезвредят атаката. Иранските дронове са били сваляни и от американски, британски, френски и йордански бойни самолети. Много от ракетите и дроновете на Иран са били обезвредени и от територията на Сирия.

Два полета от София за Тел Авив бяха отменени, съобщиха от летището в София.

Реакцията на света

Британският премиер Риши Сунак бе сред първите, които осъди категорично нападението на Иран срещу Израел. В изявление, публикувано в профила му в социалната мрежа Екс, министър-председателят на Обединеното кралство пише, че иранската атака с дронове и ракети е безразсъдна и Обединеното кралство ще продължи да защитава сигурността на Израел.

Нападението на Иран срещу Израел само ще изостри допълнително напрежението в Близкия изток, предупреди пък външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън. Той повтори призива на Обединеното кралство към Иран да спре да нагнетява напрежението.

Световните лидери осъдиха нападението на Иран, а регионалните сили, включително Саудитска Арабия и Египет, призоваха за сдържаност. А много от арабските държави реално подкрепиха Израел, който за тях е изконен враг, срещу иранската атака.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви: "Дълбоко съм разтревожен от реалната опасност от опустошителна ескалация в целия регион. Призовавам всички страни да проявят максимална сдържаност, за да избегнат всякакви действия, които биха могли да доведат до големи военни конфронтации на множество фронтове в Близкия изток".

Саудитска Арабия изрази дълбоката си загриженост във връзка с военната ескалация в региона и сериозността на последиците от нея. Това се казва в изявление на външното министерство на кралството от ранните часове на неделя.

Външният министър на Египет изрази притеснението си относно развилите се ирански военни действия срещу Израел и също призова за максимална сдържаност. В изявлението си той предупреждава за риска от разрастването на конфликта в региона и обясни, че Египет ще разговаря с всички страни, за да овладее ситуацията.

Катар също призова всички замесени страни да спрат ескалацията и да проявят максимална сдържаност.

По-рано тази сутрин Министерството ни на вътрешните работи също коментира ситуацията. "България е силно обезпокоена от неприемливата иранска атака срещу Израел. Това е безпрецедентна ескалация, която създава сериозна заплаха за регионалната сигурност", написа то в социалната мрежа "Екс".

"Правителството на България следи внимателно развитието на ситуацията и е готово да предприеме необходимите действия за защита и гарантиране сигурността на българските граждани в региона. Траен и устойчив мир в Близкия изток може да бъде постигнат само при пълно зачитане на основополагащите принципи на Устава на ООН и всички съответни международни договори и конвенции", пише в позицията.

Държавният глава Румен Радев също направи коментар и каза, че следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия Изток. Той осъжда ескалацията на напрежението. Всички страни в региона следва да се въздържат от по-нататъшна употреба на сила. 

Радев е в постоянен контакт с българското правителство и службите за сигурност за гарантиране на живота и сигурността на българските граждани в Близкия Изток и при необходимост за тяхната евакуация от региона.

Лидерите на ПП-ДБ, ГЕРБ, БСП и ИТН също изразиха позицията си по темата, изразявайки загриженост от разрастналия се конфликт. 

Подкрепата на САЩ

"Съединените щати ще подкрепят народа на Израел", излезе с изявление Съвета за национална сигурност на САЩ.

"Иран е започнал въздушна атака срещу Израел. Екипът по национална сигурност редовно информира президента Байдън за ситуацията и ще се срещне с него днес в Белия дом. Екипът на Байдън е в постоянна връзка с израелски официални лица, както и с други партньори и съюзници"

Байдън прекъсна ваканцията си в Делауеър и спешно се върна във Вашингтон, за да се консултира с екипа си по националната сигурност относно събитията в Близкия изток, съобщиха от Белия дом.

САЩ беще една от страните, които най-много помогна на Израел в овладяването на иранската атака. Байдън похвали американските сили, че са помогнали на Израел да свали "почти всички" безпилотни самолети и ракети, изстреляни от Иран, и обеща да координира глобалния отговор на безпрецедентната атака на Техеран

"По мое указание... американските военни предислоцираха самолети и ескадрени миноносци за подсилване на противоракетна отбрана в региона през изминалата седмица", се казва в изявление на Байдън. "Благодарение на това и на изключителните умения на нашите военнослужещи помогнахме на Израел да свали почти всички пристигащи безпилотни самолети и ракети", добави президентът.

Байдън добави, че ще свика среща на Г-7 днес, за да координира единен дипломатически отговор на "наглото нападение на Иран".

Щетите от атаката

Израелските сили за сигурност отмениха тревогата рано тази сутрин. Израелски военен говорител заяви, че са били изстреляни над 300 дронове и ракети, но 99% от тях са били прихванати.

Говорителят контраадмирал Даниел Хагари уточни, че Иран е изстрелял 170 безпилотни самолета, повече от 30 крилати ракети и над 120 балистични ракети, но от тях са достигнали израелска територия няколко балистични ракети, които са нанесли незначителни щети на една военновъздушна база.

Говорителят определи този резултат като "изключително значителен стратегически успех".

Президентът на САЩ  обяви атаката на Иран срещу Израел за неуспешна и оцени ситуацията като победа за еврейската държава. Нападението на Иран показва, че Израел е подготвен по-добре за военни действия

В разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху Байдън е казал, че еврейската държава може да смята днешния ден за победа, тъй като иранската атака е била неуспешна. Байдън добави, че действията на Израел демонстрират неговите превъзходни военни способности.

Вълната от ирански атаки срещу Израел, продължила около пет час, започна да се успокоява. Вашингтон продължава да следи отблизо ситуацията в светлината на потенциална нова активност от Иран.

Според официални израелски лица повечето от изстрелванията са извършени от Иран, въпреки че малък брой дронове са изстреляни от Ирак и Йемен. Иран също така е изстрелял 110 ракети земя-земя.

Ирак, Ливан и Йордания обявиха, че отново отварят въздушното си пространство, което беше затворено от снощи.