Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От 9 години Юлий Русев и Юлияна Пискова живеят заедно. Тя е каката във връзката - 6 години е по-голяма от него. Майка е на две пораснали деца - момиче и момче, на които той, макар да не е роден баща, нарича "нашите деца".
Двамата бъдещи шампиони по културизъм и бодифитнес се срещат във фитнес залата. Юлий работи там и се подготвя за първото си състезание, докато учи стоматология в Медицинска академия в София. Юлияна е фризьорка и тренира за удоволствие.
Културизмът и бодифитнесът са тяхното хоби, което им носи само медали
Приятели дават кураж на Юлий да стъпи на спортната сцена в културизма: "Имах добри резултати като любител, както и добра генетика, а и винаги тайно съм мечтал един ден да се състезавам. Кое момче не се е възхищавало на Шварценегер? Първото ми състезание беше през 2004 г. в Разград на квалификациите за Националния отбор по културизъм. Три-четири дни след това се чувствах като блъснат от камион. Месеци наред се бях готвил, за да покажа за 10 минути най-доброто от себе си, напъвайки всеки мускул от тялото си. Реших, че този спорт не е за мен."
Отново на сцената го връща преживяната сценична тръпка и той се впуска в състезателен маратон до 2011 г. За този период става републикански шампион, вицерепубликански, балкански, вицебалкански, печели и осмо място на европейско първенство. С Юлияна се състезават и в категория смесени двойки, където са
златни медалисти
Юлий е причина Юлияна да мери сили в бодифитнеса на състезателно ниво. Една година се подготвя, за да се яви на първото си състезание през 2005 г., когато печели второ място.
"Истински се радвах на Юлий, че има смелост сам да се подготви за първото си състезание, макар при мъжете да е по-лесно, отколкото при жените. Те имат естествен тестостерон, ние по-трудно правим мускулна маса. Той ме провокира и аз да премеря сили на състезателно ниво и ми хареса. Тръпката, която изпитваш, като застанеш пред екзалтираната публика, е незаменима."
Само химия не е достатъчна, за да се направят мускули
Още преди време Юлий казва, че културистите не са само торба с хапчета. Факт е, че носят постиженията със себе си, защото спортът им го изисква. Но хората са убедени, че мускули се помпат само с хапчета.
"Един щангист не може да ходи по улицата с щангата на гърба си, или пък спринтьорът да си напише на челото за колко време тича 100 метра, шегува се Юлий. - Хората се впечатляват от по-едрата ни и нестандартна визия и я свързват само с приемането на непозволени вещества, което не е изцяло така. Вярно е, че във всеки спорт има допинг. Нападат колоездача Ланс Армстронг, който си призна, че е приемал допинг, а е обществена тайна, че всички състезатели на Тур дьо Франс са анаболни момчета."
Мнението на Юлияна по въпроса е, че всички олимпийски игри са подпомогнати с допинг, въпросът е кое средство е позволено и кое не е, за да не бъдат състезателите уличени в приемането на забранени вещества. Опитът й показва, че за да постигнеш резултати в културизма и бодифитнеса, рецептата е
20% допинг, 30% тренировка и 50% режим на
хранене и почивка
"Хората наистина нямат реална информация как се правят мускули - категорична е Юлияна. - Предлагала съм им да си вземат химия, да я пият три месеца и да лежат, и да видим дали ще изглеждат добре? Истината е, че хранителният режим е много важен, разбира се, и тежък. В никакъв случай не гладуваме, напротив ядем по 5-6 пъти на ден, но еднообразна храна - ориз, пилешко месо, овесени ядки, зеленчуци, яйца, зелена ябълка и грейпфрут. И това продължава по 5-6 месеца преди състезание, освен тренировките в залата."
Тя е трикратна републиканска шампионка на България, два пъти е била вицебалканска шампионка, и е първата българка, която влиза в десятката на Световно първенство по бодифитнес, което се провежда в Санта Сузана."
Хранителните добавки
не са допинг
Темата за хранителните добавки вълнува Юлий и като лекар, не само като спортист. И е категоричен, че те не са анаболи, а просто концентрирани храни - протеини на прах, витамини... Идеята за тях е взаимствана от НАСА и чрез тях се предлага по-компактно хранене. Но в никакъв случай не вредят на организма, от полза са за спортиста и не само за него.
България няма лоби в културизма и бодифитнеса
След лишенията и отделеното време наградата за Юлияна и Юлий са медалите и един плакет за него - "заслужил майстор на спорта" от балканско първенство, на който дори му е сбъркано името. Поощрения в пари няма. Макар много хора да остават с впечатлението, че спортът е тяхната основна работа, че имат персонални треньори, че са подкрепени от Федерацията ни по културизъм и от държавата. Всичко това не е така. Тя е фризьор от 15 години, а той е стоматолог от 7. Нейното решение - да не се състезава е от- преди три години, когато е на върха в категория над 168 см.
"Излизала съм на европейски и световни първенства заедно с 40 момичета - огромна е конкуренцията. Още на първото си представяне на европейски шампионат влязох в полуфинал, което не очаквах. Сравняваха ме с първите 6 състезателки, но поради това, че нямаме лоби, ме дръпнаха назад в класирането. Жалко е, но това е истината - казва тя."
Юлий вече втора година не се състезава, а причините за това негово решение са най-вече свързани с кариерата му на стоматолог: "Живеех за състезанията и нямах време за пациенти. Но искам да се развивам като зъболекар - професия, която ми е за цял живот, състезател мога да бъда още 5-6 години. Освен това
в спорта се вкарват много пари, а няма никаква възвръщаемост
Не съм получил една премия за Балканска титла нито от Федерацията, нито от държавата. Чувствам се немотивиран, като няма интерес отникъде. Философията на културизма и бодифитнеса е постоянно да се развиваш. Не искам 10 години да съм с един и същи външен вид и в една и съща категория. Целта е да станеш по-добър, но с моите възможности не мога да постигна повече. А не искам да тъпча на едно и също място."