Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След притеснението заради мнимата катастрофа класната Светла Радева получи букет цветя и покана за бала на своя 12 “а” клас от Първо СУ “Свети Седмочисленици” в Търговище.
СНИМКА: АСЕН ЧАКЪРОВ
След притеснението заради мнимата катастрофа класната Светла Радева получи букет цветя и покана за бала на своя 12 “а” клас от Първо СУ “Свети Седмочисленици” в Търговище. СНИМКА: АСЕН ЧАКЪРОВ

Поривът към сакрализация на учителите от зрелостниците е спонтанна нужда от ритуал за инициация* и зрелище, което носи лайкове

Поривът към ритуализация на абитуриентските балове е спонтанно търсене на смисъл. Традицията на абитуриентските балове се появява, за да отпразнува зрелостта, своеобразна инициация - приемане в света на възрастните.

Първоначално дори само актът на обличането на "цивилни дрехи" за бала е своеобразно преодоляване на едно от табутата на незрялата възраст, а именно свободните дрехи, но с премахването на задължителната ученическа униформа и освободеното поведение на младежта, която затваря чалгаклубовете и почва да си прави джуки и цици от 8-и клас, подобно празнуване на зрелостта като абитуриентските балове е лишено от смисъл. Затова от години зрелостниците се опитват да налучкат някакъв ритуал, който да отбележи прехода им към света на големите. Някакъв спонтанен Бар мицва** без равин.

Израз на този порив са ритуалното обратно броене, проститутските рокли, в които се обличат дефилиращите абитуриентки, бързите коли и ралитата. Но така или иначе в тези спонтанни потребителски ритуали няма достатъчно сакралност, защото за разлика от истинската Бар мицва в абитуриентските балове няма морален компонент - тоест поемане на отговорност за поведението си. Има някаква потребителска вакханалия, която не изпълва нуждата от духовност.

Затова зрелостниците си създават своеобразни светци в лицето на техните учители и почват карнавално показно да представят почитта си към тези светци със специфични поклонения, изразяващи се в ритуално канене на бал. Традицията за т.нар. серенади, при които ученици пеят и свирят под прозорците на учителите си с цел да ги поканят на бал, е от 50-те години. Но през 2024-а тези серенади добиха силно софистицирани форми. Като например покана от горящи букви, която пламти в нощта пред театъра в Кърджали, за който се знае, че е посетен от любима учителка. Целта е хем да е изненадана приятно, хем да е достатъчно публично и инстаграмабилно, за да може да се произведе видео за споделяне. Подобно е ангажирането на известни хора като пътешественика Георги Милков и географа Димитър Желев, любими знаменитости на учителка по география от Белене, които да отправят поканата вместо учениците, или певицата Рени, или футболният отбор на ЦСКА.

Всъщност една от главните причини за появата на новите обичаи е не просто търсенето на смисъл, а търсенето на запомняща се иконичност, която да е инстаграмабилна и да събира лайкове. Затова се търсят популярни личности, визуални атракции, а не просто пеене на градски фолклор под прозорците на класната.

КАКВО ЗНАЧИ

*Инициация - моментът на преминаване към нов период от живота и развитието. Произлиза от латинския глагол initiare. Обикновено е свързано с някакъв религиозен ритуал, но в наши дни преминава главно през образователните степени. Като своеобразна инициация се приема първият учебен ден, както и последният - абитуриентският бал. Когато имаше задължителна казарма, мъжката инициация бе новобранската вечер.

Според философа Мирча Елиаде инициацията е важен акт на трансформация в екзистенциално качество на личността. Има няколко типа инициация - най-често в дивите племена тя е свързана с половото съзряване и обикновено е свързана с генитална трансформация - различни форми на мъжко и женско обрязване или промени в уретрата. Вторият основен тип инициация е трансцедентната - например прием в тайни общества, младежки братства, които са свързани с някакъв особен ритуал, който дава правото на инициирания да съпреживява духовността на света в по-голяма пълнота. Например включването във франкмасонско братство има ритуални изисквания - наполовина облечен, наполовина обут, без метални предмети и с вързани очи

**Бар мицва - специалният момент, в който еврейското дете преминава в състояние на деликтоспособност. Юдеите вярват, че това се случва на следващия ден след изпълване на 13 години. Приема се, че момчето от тази възраст нататък носи отговорност за постъпките си, може да подписва договори, да участва в богослужебни церемонии, да работи. При определени обстоятелства може да встъпва в брак, макар да се насърчава това да става след навършване на 18 години.

Полет с “12 “г” Еърлайнс” и инсценирана катастрофа

Ученици в Смолян окичиха автомобила на класната си с листчета, за да я поканят на бал.
Ученици в Смолян окичиха автомобила на класната си с листчета, за да я поканят на бал.

Миналата година ученици от 12 “г” клас на Първо СУ “Свети Седмочисленици” в Търговище наеха самолет за класната си Дияна Борисова, преди да връчат поканата. Подариха ѝ половинчасов полет, в който учителката им по физическо възпитание имаше възможността и да пилотира.

Когато кацна на летището в шуменското село Градище, там я очакваше покана под формата на голяма бордна карта от “12 “г” Еърлайнс”, която канеше госпожата да сподели последното ученическо пътуване на класа.

Тази година абитуриентите от 12 “а” на същото училище малко преди пролетната ваканция инсценираха катастрофа пред училището, уж предизвикана от млади шофьори от класа. С тази тревожна новина накараха класната си Светла Радева, която преподава английски език, да слезе при тях и там вече признаха, че тревогата е фалшива. За да изглежда катастрофата истинска, абитуриентите намериха връзки в полицията и се снабдиха с катаджийски атрибути - сигнални жилетки с надпис “Полиция”, униформени шапки, стоппалки. Край колите пръснаха уж разпилени при “удара” авточасти, осигуриха си и димка - все едно едната от катастрофиралите коли се е подпалила. Накрая по мегафон обявили поканата си и новината, че подаряват на класната си ръководителка семейна екскурзия до Барселона.

Четници канят учителка по история, полицаи “арестуват”

Пазарджик помни какви ли не нетрадиционни “покани” от абитуриентите към класните. Преди година мощен рев на мотори огласи Спортното училище, а облечени в красиви народни носии, дванадесетокласници организираха емоционална изненада за своята класна ръководителка Пенка Драганова.

Преподавателка по история в Езиковата гимназия “Бертолт Брехт” пък бе поканена  с възстановка на Априлското въстание, а младежите бяха облечени в униформи на четници от Четвърти революционен окръг в Панагюрище. Бъдещите кандидат-студенти са много изобретателни и някои измислят да се облекат в полицейски униформи и “да арестуват” с “белезници” класния си ръководител. 

2500 цветни бележки по колата

Абитуриенти от Девин поканиха класната си ръководителка на бала с мощния клаксон на тир. Поставили и голям транспарант със заветния въпрос.
Абитуриенти от Девин поканиха класната си ръководителка на бала с мощния клаксон на тир. Поставили и голям транспарант със заветния въпрос.

Ученици от 12 “а” клас на езиковата гимназия “Иван Вазов” в Смолян изненадаха учителката си по немски език Надя Стоянова, като облепиха колата ѝ “Фолксваген Поло” с цветни бележки. Поставили самозалепващи се листчета дори по джантите и предупреждават, че ще ѝ направят серенада и ще я поканят на бала. “Тя има малко детенце. Решихме, че то също би се зарадвало на тези красиви шарени листчета, залепени на колата на майка му”, обяснява ученичка. Върху колата са били залепени около 2500 листчета и почти на всяко пишело по нещо. След това казали, че на улицата предстои ремонт и трябвало да премести колата си. И тогава питомците ѝ се появили изненадващо.

Връстници от същото училище, но от 12 “б” клас се облекли в народни носии и под съпровода на гайда отправили своето предложение към класния ръководител Мирослав Аджов и психолога на училището Веселина Пичурова.

Абитуриенти от Девин поканиха класната си ръководителка Фанка Башева на бала си с мощния клаксон на тир. На него поставили голям транспарант с въпрос: “Госпожо Башева, ще дойдете ли с нас на бала?”, а възможните отговори били: “Да” и “Разбира се”. Преминали през целия град с украсения с балони камион.

Ученици от езиковата гимназия в Благоевград поканиха класния си на стадион “Хр. Ботев”.
Ученици от езиковата гимназия в Благоевград поканиха класния си на стадион “Хр. Ботев”.

Футболен фен бе “отвлечен” и получи топка с автографи

Още през февруари 12 “д” клас на езиковата гимназия “Акад. Л. Стоянов” в Благоевград покани класния си Илиян Донев на стадион “Хр. Ботев”. Учителят по немски език на млади години е тренирал в “Пирин” и досега е върл фен на “орлетата”.

Заради това възпитаниците му решиха да го изненадат на стадиона. След училище две от момчетата го качили в кола с вързани очи и го откарали до стадиона. Там го очаквал целият клас и на фона на зелени димки и балони му връчили покана за абитуриентския бал под формата на билет за финален мач.

Ученици от Благоевград организираха огнено шоу в двора на училището за класната си.
Ученици от Благоевград организираха огнено шоу в двора на училището за класната си.

На таблото на стадиона светнал надпис: “Господин Донев, ще дойдете ли с нас на бала?”. Той пък шеговито им отговорил, че ще присъства на бала, облечен в екип на “Пирин”. После му подарили футболна топка с автографите на всички от класа.

Учениците от 12 “е” клас на Природо-математическата гимназия “Акад. С. Корольов” организираха огнено шоу за класната си Александра Шекерлийска. 

Ученици от Математическата гимназия в Пловдив извикаха фолкпевицата Рени да покани учителя им по програмиране на бала. Сминка: Благослав Папазов
Ученици от Математическата гимназия в Пловдив извикаха фолкпевицата Рени да покани учителя им по програмиране на бала. Сминка: Благослав Папазов

Преподавателката по химия се съгласи да дойде на бала и получи прегръдка от огромен танцуващ мечок с надпис на корема “Тя каза ДА”.

Докараха певицата Рени за покана на любим учител

Точно по обед на 2 април абитуриентите от 12 “е” клас на елитната Математическа гимназия в Пловдив излязоха на игрището и поставиха уредба, от която се разнесе песента “Като птица съм свободна” на фолкпевицата Рени. При тях пристигна и любимият им учител по програмиране Росен Вълчев. Разноцветни димки обагриха района и в този момент самата Рени се появи с микрофон в ръка.

“Имам изключителната възможност да съм тук и от името на 12 “е” да отправя специална покана към един изключителен човек”, произнесе фолкизпълнителката. В този миг преподавателят Вълчев се хвърли да я прегръща, а екзалтираните абитуриенти ръкопляскаха. “Няма по-голяма награда от това да видиш, че всяко едно твое усилие си е заслужавало, и имаш 12 секунди да кажеш дали приемаш поканата им да бъдеш на техния бал”, обърна се Рени към младия учител, който каза “да”. 

12-класници в Бургас опънаха червен килим за учителката си по химия пред входа на гимназията и облечени в бели престилки, я поканиха на бала си.
СНИМКА: БНР БУРГАС
12-класници в Бургас опънаха червен килим за учителката си по химия пред входа на гимназията и облечени в бели престилки, я поканиха на бала си. СНИМКА: БНР БУРГАС

Оказа се, че Вълчев, като върл фен на Рени, се познава с нея. Идеята да я наемат дошла, след като самият учител споделил пред възпитаниците си, че тя му е най-любимата. Те набързо се организирали, влезли в контакт с нея и тя приела. “Ние си ангажирахме уредбата, но няма да коментираме имало ли е други плащания”, заяви пред “24 часа” 12-класникът Благослав Папазов.

Това не е единствената оригинална абитуриентска идея за покана на бал в Пловдив. В края на февруари ученици от 12 "г" на Професионалната гимназия по битова техника подмамиха класния си ръководител Васил Давчев да отидат всички заедно на мача на "Ботев" (Пд) с "Етър". На почивката между двете полувремена дикторът на стадион "Христо Ботев" изчете поканата за бала, тя се появи и на електронното табло, но за всеки случай зрелостниците разпънаха и транспарант. На него нямаше опция за отказ. Учителят можеше да избира само между два варианта - "Да" и "Естествено".

Абитуриенти от Националната търговска гимназия в Пловдив пък се преобразиха в ултраси на ЦСКА, за да накарат класната си Светлана Чолакова - голям фен на червения отбор, да сподели празненството им за завършването. Те я посрещнаха със запалени факли и червени димки.

Изненада за химичката - букви от Менделеевата таблица

Учениците от 12-и клас на СУ “Св. св. Кирил и Методий” в с. Крупник канят класния ръководител г-жа Мая Златева, преподавател по химия и опазване на околната среда, на бал. Това се случва на 18 март, рождения ден на Златева, в двора на училището.

С много фойерверки, отброяване до 12 на фона на песента “Срещу вятъра” и с надпис, използвайки елементите на Периодичната система (таблицата на Менделеев), канят г-жа Златева да ги придружи на бала.

Бели престилки и светещи надписи

Антоанета Великова, учителката по химия на абитуриентите в Бургас
СНИМКА: БНР БУРГАС
Антоанета Великова, учителката по химия на абитуриентите в Бургас СНИМКА: БНР БУРГАС

12-класници от Математическата гимназия в Бургас изненадаха дългогодишната си учителка по химия Антоанета Великова, като опънаха червен килим пред входа на гимназията и облечени в бели престилки, отправиха покана към г-жа Великова, която тази година се пенсионира.

Ученици в Кърджали поканиха класната си ръководителка с голям светещ надпис, който гласи: “Елате с нас на бала”, монтиран до театъра “Димитър Димов”.
Ученици в Кърджали поканиха класната си ръководителка с голям светещ надпис, който гласи: “Елате с нас на бала”, монтиран до театъра “Димитър Димов”.

“Искахме да е нещо запомнящо се, тя е истински вдъхновител”, споделиха учениците. Предложението искрено трогна преподавателката.

Ученици от 12 “а” клас в езиковата гимназия “Христо Ботев” в Кърджали поканиха класната си ръководителка Елван Осман с голям светещ надпис “Елате с нас на бала”, монтиран до кърджалийския театър “Димитър Димов”.