Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Личната карта на Ирина Дилкинска
Личната карта на Ирина Дилкинска
  • Пред "24 часа" адвокат предрече, че ще редуцират 10-те г., които я грозяха - свалиха 6 от тях
  • Питали я за престъпността у нас и скривалището на топшпионина Франк Шнайдер, който избяга от домашния арест

Адвокатката на Ружа Игнатова Ирина Дилкинска получи само 4 г. затвор, защото е разкрила тайни за OneCoin и изчезналите пари, научи "24 часа" от човек, присъствал на делата в САЩ.

Дясната ръка на криптокралицата, която е била незаобиколим фактор в компанията й, успя да редуцира присъдата си. След екстрадирането на 20 март 2023 г. международни медии съобщиха, че за обвиненията в пране на пари и финансови измами ще получи максималните 10 години. Още тогава пред медията ни адвокат Джонатан Леви обясни, че тази цифра е спекулативна и прогнозира, че ще бъде много по-малка. Според него данни, които тя може да е предоставила за организираната престъпност в България, също са били от значение.

Ирина все пак призна вината си. Тя обаче е дала и свидетелски показания. Така е успяла да спести близо шест година зад решетките. Според запознат юристката е разкрила пазени тайни в пирамидата OneCoin, с които са били наясно само шепа хора, гравитирали около Ружа.

Вероятно Дилкинска изобщо нямаше да бъде пратена в затвор, ако беше казала каква е съдбата на нейната шефка, която е в неизвестност от 25 октомври 2017 г. В последните месеци, преди криптокралицата да се изпари, адвокатката е била от малкото хора, на които тя е имала доверие. Създателката на една от най-големите измами в света подлагала под съмнение думите и действията на всички. Безрезервна вяра имала само на 3-ма души. Казвала, че един от тях е юристката и била сигурна, че никога няма да я предаде. Затова поверила една от най-важните задачи - да дава съгласието и подписа си за различни финансови трансфери.

На какви други въпроси американските власти са търсили отговор?

Освен за Ружа службите са искали да разберат и какво е местоположението на бившия заместник-директор на разузнавателната служба на Люксембург Франк Шнайдер. Според брата на Игнатова - Константин топшпионинът бил охранител на сестра му. Той я снабдявал с поверителна полицейска информация от източниците си в различни полицейски структури на няколко страни.

Френските власти успяха да задържат Шнайдер на 29 април 2021 г. в малък град на френско-люксембургската граница. Миналата година той се измъкна под носа им, като деактивира електронната гривна на крака си и избяга от домашния арест. В момента отново се издирва от САЩ.

След изпаряването на Ружа Шнайдер неведнъж е казвал, че тя е имала "свои хора сред властта в България". Те давали информация кога да се върне и да напусне страната. Според него източниците й я посъветвали да излезе от родината си през октомври 2017 г., за да не я задържат. Шнайдер е от малцината, пред които Игнатова споделя плана си за бягството, малко преди следите й да се загубят. Обяснила му, че след Атина ще лети до Солун, а оттам с автомобил ще се върне в България, но влизането няма да бъде регистрирано. Двамата дори се разбрали да се видят следващата седмица. Последната му връзка с нея е есемес, който тя му праща, с текст: "safe home" (безопасно вкъщи - бел. ред.).

Засега остава неясно дали Ирина е посочила скривалището на Франк Шнайдер. Вероятно дори не е знаела къде се намира той в момента.

Американските власти са искали от нея информация и за скритите активи на OneCoin. До момента жертвите на пирамидата не са получили нито цент от парите, които наляха в нея. Никой не може да обясни и къде са се изпарили милиардите на инвеститорите. От показания на свидетели се разбра, че Ружа е харчела за ултра скъпи дрехи, бижута, имоти и яхта. Съдружниците й също не са се ограничавали в луксозните покупки и почивките до екзотични места.

"Дилкинска остава в сянка дори след звучните арести на важни фигури в OneCoin - казва пред "24 часа" адв. Джонатан Леви. - Тя е интелигентна жена и е от малцината в компанията, които успяват да пазят детайли за себе си и личния си живот от другите. В това число ще сложа и медиите, защото допреди месеци, може би година, нито българските, нито международните агенции пишеха за юристката. Забележете - след изчезването на криптокралицата Ирина спокойно можеше да стане лице на организацията. Тя знае всичко за нея, следила е процесите отвътре, познава директорския борд, общувала е с тях. Може би знае тайни, с които никой друг близък до Ружа към днешна дата не е запознат. Но тя избира да остане зад кулисите. Игнатова се изпарява и на нейно място идва брат й Константин. Той се появява на събития. На сцената излизат и други фигури, които нямат проблем с това всички да виждат лицата им. Някои дори се радват на известността. Ирина не е от тях. Тя решава да живее в анонимност и далече от прожекторите."