Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът в оставка акад. Николай Денков
Премиерът в оставка акад. Николай Денков
  • Живко Коцев от доста време е под сериозен натиск от вътрешния министър
  •  Мария Габриел дала имената за министрите на културата, образованието, иновациите и растежа, туризма. Борисов първи споменал Калин Стоянов, а Божидар Божанов за Йоловски
  • Пеевски е най-голямото зло. Отиваме на избори заради него
  • Президентът подходи като мой враг

Откакто г-жа Петя Банкова беше назначена в Агенция "Митници" имаме рекордно количество наркотици, които са задържани. За мен е много странно точно тя да бъде обвинена, че прикрива канали за наркотици. Много е важно да се разбере какво се случва, за да не се окаже, че както по филмите я атакуват защото си върши работата. Нямам информация от ДАНС до момента и съм поискал. Това каза премиерът в оставка акад. Николай Денков, който за последно отговаря на въпроси на граждани и медии във фейсбук. 

Ръководителят на ДАНС обяснил на премиера в оставка, че трябва специално решение от прокуратурата. Ръководствата на тези структури не се отичат пред мен, нито са назначавани от мен, а се отчитат явно пред този, които ги е назначил, обясни още Денков.

Факт е, че са задържани наркотици за милиони. Нека видим какви обвинения има. Ако има доказателства, разбира се, тя ще трябва да понесе някаква отговорност. От доста време се въртят слухове, може да ги видите и в медиите, че ДАНС прикриват канали за наркотици. Г-жа Банкова е работила там и няма да се учудя, ако е използвала информацияй. Аз не мога да ги потвърдя, но точно това би трябвало да е работата на службите, каза още Денков. 

Много пъти съм казвал, че в ДАНС има сляпо петно по отношение на корупцията. Те винаги се оправдават, че това е работа на антикорупционната комисия. Нека да видим как сега те ще докажат, че вършат работа в полза на обществото, каза още Денков. Той обясни, че никога не е се е виждал с Банкова и не е говорил дори с нея. Единственият шанс да съм я виждал е, ако е идвала на някоя среща в Министерския съвет, каза още Денков. Това, което знаел е, че тя е с безупречна репутация.

За оставката на главния секретар на МВР Живко Коцев

Това, което знам е, че г-н Живко Коцев е под сериозен натиск от страна на министъра. И поне от месец-два ми казва, че има колебания дали може да остане, защото не успява да си върши добре работата, каза още Денков. И обясни, че натискът е бил да напусне, защото не могат да работят заедно. С него от много отдавна не съм говорил, даже не идва и на последните министерски съвети, но както казах аз също нямам особено доверие след няколко неща, които се случиха, каза още Денков.

За състава на правителството

И сега Денков би назначил същият състав на правителството с изключение на двама министри. Нека да припомня, че този кабинет не е лично мой. Ние отделихме около десет дни с лидерите и Мария Габриел, за да подберем тези министри. Една не малка част от тях са предложени от г-жа Габриел, каза още Денков. И за първи път отговори кои - министърът на културата, образованието, иновациите и растежа, туризма. Това са имена, които се появиха от г-жа Габриел. Министърът на вътрешните работи за първи път бе споменат от г-н Борисов. Аз бях там, чух го лично и го казвам като пряк свидетел. Г-н Борисов каза: "Защо не проверите Калин Стоянов", разказа Денков. Министърът на електронното управление пък се появил от Божидар Божанов. Там действително е изненада как се развиха нещата, защото те бяха работили заедно. Йоловски беше зам.-министър на Божанов, каза още Денков. 

Ние нямаме мнозинство, с което да осигурим смяната на тези министри (Йоловски и Стоянов - б.а.). При цялото време трябва да се съобразявам, че ние сме 1/4 от Народното събрание. Ако зависеше от мени отдавна щях да ги сменя и двамата, каза още Денков. И с двата не имал директен разговор, защото не било нормално да научава от медиите, че Йоловски е бил заплашван. Денков обясни, че Министерството на електронното управление не се намира в добро състояние и много хора напуснали. 

Г-н Йоловски обслужи по чудесен начин желанието на Пеевски и на ГЕРБ да отпаднат машините при гласуването на месните избори. То попадна под техен контрол, защо да го сменят? Както чувам вероятно ще остане и в служебното правителство. Това, което знам е, че някои хора не искат честни избори, каза Денков. 

За Мартин Божанов-Нотариуса

Това, което казах на г-н Стоянов е, че трябва да отговаря на въпроси, които са публични. Няколко пъти трябваше да му го кажа при протестите срещу БФС. След това и при насилието в Стара Загора. Той избяга да дава отговори или те са половинчати, обясни още Денков. Даде пример, че не отговорил дали Нотариуса е бил щатен сътрудник на МВР. 

За новото служебно правителство 

Аз смятам, че то има много трудна задача. Аз лично смятам, че хора от "Продължаваме промяната - Демократична България" нямат място в този кабинет, защото имам притеснения как ще действат по време на изборите, каза още Денков. 

За бъдещи сглобки

Мисля, че е много рано да поставяме тези въпроси, отговори Денков дали той ще води преговори с другите политически сили след изборите и дали ще пак евентуален премиер. Трябва да минат изборите и да се видят резултатите. Това, което мога а кажа отсега е, че ние си научихме урока още от 47-ото Народно събрание. Тогава видяхме, че ако ние нямаме ясна програма няма смисъл да сядаме на масата за преговори, каза още Денков. 

За отношенията му с Мария Габриел

Аз с г-жа Габриел нямам проблем с комуникацията. Това, което е проблем е, когато говорящия от отсрещната страна каже, че няма мандат да вземе това решение. Тази реплика ние я чувахме многократно по време на преговорите с четирите дами. Истинският проблем е, че водим преговори с хора, които нямат мандат да вземат решение. Не е проблем дали можем да си говорим с даден човек, обясни още Денков. 

За думите на Пеевски, че ДПС може да направи правителство с Кирил Петков

Това е абсолютна манипулация. Няма никакъв шанс правителство, в което аз имам отношение, да бъде във водеща конфигурация с ДПС. Г-н Пеевски в момента е най-голямото зло, което се случва на България. И всъщност голяма част от проблемите, които в момента се случват и виждаме е, че той почна да командва процесите. Той почна да командва ГЕРБ и ние отиваме на избори заради него. Истината е, че ние осъзнаваме много добре, че днес проблемът на България се казва Делян Пеевски, каза още Денков. 

За успехите на правителството

Ако вие сте пенсионер - миналата година пенсиите бяха увеличени средно със 100 лв., а минималната с 50 лв. Тази година отново ще бъдат вдигнати средно със 100 лв., а минималната с 50 лв., припомни Денков. И обясни, че така увеличението е всеки месец, заради повечето събрани приходи. 

Безплатното пътуване на децата под 14 г. ще се усети от всяко семейство. Безплатните учебници за учениците до 12-и клас, помощите за учениците от втори и трети клас.

Увеличението на заплатите в администрацията за над 53 хил. души с между 200 и 300 лв. Това става с механизъм. 

Успех е и Шенген по въздух и вода. Има значение дали ви държат на опашки, каза още той. Обясни, че има проверки дори на границата между Австрия и Германия и проверките били изключения. 

Политика на правителството пък е била да се намалят неравенствата между бедни и богати. Да се вдигат доходите на тези, които са с най-ниски заплати и пенсии. Явно раздразнени от това, че успяваме, Народното събрание реши да ни пречи, каза още Денков. 

За решението на парламента да спре всички харчове на правителство до назначаването на служебно

Това решение е противоконституционно. За съжаление през последния период се натрупаха няколко такива решения. Това е пример за опит да се изземат правомощия на Министерския съвет от Народното събрание, каза още той. И беше категоричен, че ще правителството в оставка ще спазва закона.

За уроците, които е научил от управлението

Има няколко урока. Първото е, че ние ще участваме в управление само и единствено, ако работим по важни и смислени приоритети  за България. Виждаме опит да бъдем поставени отпред и някой, който се крие зад нашите гърбове да си използва позиции да си решава проблемите. Вторият урок е, че трябва да има механизъм за вземането на решения, за да няма плаващи мнозинства. Третият - да се работи по активно с медиите. Минаха месеци докато убедя министрите, че освен да работят много здраво трябва да работят с медиите, каза още Денков. 

В България много политици си позволят да си сменят мнението. Сутрин казват едно, а след обед - друго. Нямат изискването, че трябва да се спазват публичните договорки, каза още премиерът в оставка.

Защо се провали ротацията

Ротацията се провали, защото някой искаше избори. Ако не искаха избори щяхме да намерим компромисно решение. Дали г-н Пеевски, дали Борисов, някой от тях искаше избори и ни изпрати на избори. Основните спорове бяха - ние готови ли сме да подпишем споразумения с конкретни срокове за реформите. От другата страна не искаха такива. Това е, като ще направим реформи, ама друг път. Ако говорим за едно име - толкова ли е важен г-н Стоянов, че заради него другата страна да ни хвърли на избори, каза още Денков. И припомни, че преди 10 месеца ротацията е само между него и Мария Габриел. Ние предложихме на ГЕРБ да се върнем в изходното положение и да остане Калин Стоянов, но да не сменяме и други министри, но те не се съгласиха, каза още той.

И отново обясни, че ГЕРБ а поискали смяна на трима министри, а ПП-ДБ тогава казали, че трябва да се смени Стоянов, а възможен кандидат бил заместничката му Ивелина Дундакова. Тя работила по Шенген, защото Стоянов не знаел английски. 

За промените в конституцията за определянето на служебно правителство

Това, което знам е, че нашето начално предложение беше да остава редовното правителство, както е в много други държави. Това не беше прието от ГРБ и ДПС. Кой е предложил това решение, което също се използва в различни държави не знам, не съм бил там. Това, което мога да кажа е, че няма никаква конституционна криза. Има поне няколко човека, които биха могли да бъдат премиери, каза още той.

За отношенията с президента Румен Радев

Президентът е този, които подходи като мой враг, казвам го с лека ирония, защото аз винаги съм се разбирал сравнително добре с президента Радев. Това, което той направи при връчването на мандата, който ние изпълнихме през тези 10 месеца, е извън неговите правомощия като президент. Негово задължение е да се опита да състави редовно правителство, както сега е негово задължение да състави служебно. Не можеш да връчваш мандат за редовно правителство и да казваш, че не искаш да го реализират. Това е злоупотреба с неговото положение като президент. Именно неговите действия, в които той се опитваше да удължава служебните правителства за сметка на редовните, предизвика тази реакция от Народното събрание. Беше ясно, че се правят опити да се бламира силата на Парламентарната република, за да се създаде полу-президентска, обясни Денков. Текстовете в конституцията пък не били насочени лично към Румен Радев. Няма значение как се казва президентът, а по конституция България е парламентарна република, каза още Денков. 

За регулаторите и службите

Лицето на властта е правителството и говорителите в Народното събрание, но зад тях има огромна власт в регулаторите и службите, каза още той. И даде пример с ареста в "Митниците". Кой е крив и кой прав в тази ситуация, кой ще ни каже? Единственият източник са службите, а ако се окаже, че те прикриват каналите. Ето, пример за една безконтролна власт, каза още той. 

Трябва винаги да има и натиск от обществото, когато има нередни практики, както в случая с цените на мобилните оператори. Договорите бяха легитимни, но натиска доведе до това, че ако някой иска да ви вдигне цените, вие да може да се откаже и да отидете при друг оператор. Това е начинът да се решават проблемите, каза още той. 

За второто плащане по плана за възстановяване 

Има причина да не получаваме второто плащане по ПВУ. Искам много ясно да го кажа - има четири решения, които са внесени от Министерския съвет в Народното събрание, които са там от месеци, каза Денков. И ги изреди - пътната карта в енергетиката, законът свързан с подаването на сигналите, за личния фалит. И още едно имаше. Те чакат в парламента, може би, за да може да обвини Асен Василев, че не си е свършил работата, каза още той.

За реформите в здравеопазването

В здравеопазването свършихме доста работа. Да припомня безплатните лекарства за 600 хил. души, които им позволява да пият лекарствата си редовно. Бюджетът на НЗОК беше увеличен значително в областите, в които имаше най-голяма нужда- доболничната помощ, скрининг и превенция, каза още Денков. Според него не трябва да се премахва НЗОК. Обратно - трябва да има повече здравно-осигурителни каси и да има конкуренция. Това предложение винаги е срещало огромна съпротива, ние нямаме политическа подкрепа, за да направим тази стъпка, каза още той.

За разследването на европрокуратурата за тунела "Железница"

Това е разследване за средства, които са похарчени през 2019 г. Искам ясно да кажа, че става дума за периода от третото правителство на Борисов. Трябва да се разследва и ако има нещо нередно - този, които е направил нарушение да си понесе отговорност - в случая става дума за пари. Този, който ги е давал неправомерно трябва да бъде разследван и съден затова, което е направил. За съжаление, имаме проблем със съдебната система, каза още Денков. 

За лабораториите за изследване на наркотични проби от шофьорите

В момента пробите, които могат да се обработят на ден, или на месец са три пъти повече. Благодарение на нова апаратура, подобряване на работата и нови специалисти, изреди Денков. През април ще има и нова апаратура и ще могат да се изчистят и старите проби.

За безплатното висше 

Министерски съвет взе това решение, което вече два месеца е в Народното събрание. ГЕРБ и ДПС не искат да го направят, каза още той.

За назначаването на директори 

Назначенията по партийна линия бяха при ГЕРБ и Красимир Вълчев, това е много добре известно, документирано е включително в Народното събрание, когато и БСП и ДПС казаха, че такова политизиране на образованието, каквото е имало в третото правителство на Борисов, никога не е имало, каза още той. И припомни, че още като служебен министър предложи наредба за конкурсите в училищата, но тя е била атакувана пред съда. Промениха едно нещо, но това забави две години прилагането ѝ, каза още Денков. А преди месец бяха избрани 200 директори с тест. 

За "Нексо"

За първи път правим конкурс за избор на кантори и в момента тече конкурса за избор на кантора по казуса "Нексо". Нека да дам пример как може да се злоупотреби с власт, за която не се носи политическа отговорност - "Нексо" беше използван в предизборна кампания, атака, миналата година. И сега България е със съдебен иск за едно лице, за което никой не носи политическа отговорност в момента, което атакува "Нексо". България е заплашена да плаща милиарди левове, заради ето такова безотговорно поведение, обясни Денков. А на въпроса: "Мислите ли, че Иван Гешев лично, като лицето Иван Гешев, атакува "Нексо", отговори: Той е лицето, което излезе и го каза, а кой го е движил отзад е въпрос за 2 млрд. лв., може би денс"

За намаляването на администрацията

Денков изреди дигитализацията на редица документи и дейности, електронните фишове за пътните нарушения, електронните бележки за учители и тези за антибиотиците. Когато електронизираме системата няма да има нужда от част от хората в администрацията. За да могат да се правят сериозни реформи е необходимо мнозинство. Малко чудо е, че с 63 депутати успяхме да наложим толкова много реформи, обясни Денков. Искам да благодаря на тези, които ги подкрепяха - ГЕРБ и ДПС, но и да ги упрекна, че в един момент излязоха и ни пращат в неизвестна посока, каза още той.

За БТР-ите за Украйна

Българската гражданска защита няма нужда от тези БТР-и . Те никога не са излизали от складовете, а са поддържани и охранявани, каза още той. И обясни, че всичките са вече са стигнали в Украйна. 

За умишления пожарът, който отне живота на турско-българско семейство в Солинген и действията на държавата

Още  в неделя задвижих процедурата, с която наш самолет да прибере тленните останки. Аз не съм от хората, които излизат и казват какво е направил, налага се да го правя, защото се намираме в политическа ситуация, включително и предизборна, каза още той.