Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Стево Пендаровски.
Президентът Стево Пендаровски.

Македонският президент и кандидат за нов мандат Стево Пендаровски в интервю за хърватската РТЛ заяви, че ЕС няма голям фокус върху региона.

"Съвсем неочаквано за нас, преди 3 или 3 и половина години, България поиска меморандум, документ в който иска невъзможното, което не се случва в нормални общества. България поиска да си сменим идентичността. И като българи да влезем в ЕС. Опозицията се опита на тая карта да натрупа точки, за жалост успя този въпрос да го направи главен предизборен и изборен въпрос. Казаха, че няма да има компромис с България, а тези гласове ни трябваха в парламента за 2/3 мнозинство за промяна на Конституцията. Не успяхме да го направим и сега сме в самоблокада", казва Пендаровски в интервюто.

За европейските партньори македонският президент казва, че е разочарован от някои висши функционери, не само в ЕС, но и в отделни страни. Очаквал много повече от най-силните държави в ЕС, които не можели да убедят България "да ни пусне да влезем без тези несъответни условия". САЩ били много по-активни в този период.

Според Пендаровски доверието на македонските граждани в ЕС драстично спадало. В последните две години тази поддръжка била намалена на половина. "Сега, ако конкретно ги питате македонците дали биха искали да а в ЕС, 80% казват "да", но ако ги питате дали това да стане при условие българите да бъдат в Конституцията на Македония - 80% казват "не", допълва Пендаровски.