Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Денков СНИМКА: Георги Кюрпанов-Генк
Николай Денков СНИМКА: Георги Кюрпанов-Генк

"До края на правителството остава около седмица, но задачите не намаляват. Тази седмица Министерски съвет ще заседава в понеделник и сряда, за да свършим максимален брой задачи и да осигурим плавен преход към работата на служебното правителство". Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков преди заседанието на Министерски съвет.

На днешното си заседание кабинетът в оставка ще разгледа 20 точки и ще раздаде милиони.

32 млн. лв. са за 76 модернизирани вагона от "Дойче бан" за БДЖ. След години чакане промяната ще  осигури по-комфортно, по-безопасно пътуване с предвидим график и без закъснения, а промяната ще усетят всички пътници, каза Денков.

72 млн. лв. пък са за увеличаване на заплати в МОН, Министерството на културата  и общините, за администрацията и за дейности на музеите, галериите, библиотеките и читалищата. Това е само първата част от увеличението на заплатите, а в сряда ще имаме следващото решение за още по-голям кръг за хора в администрацията, обясни Денков.

"Ще отпуснем 15 млн. от бюджета Министерство на здравеопазването за скрининг на заболявания, свързани с детското и репродуктивното здраве на жените", изреди още Денков.

Правителството ще приеме и реда за въвеждане на специализираната автоматизирана система за издаване на синя карта - разрешителни за пребиваване на чужденците в България, като ще намали административната тежест. Това е пътят и за преодоляване на недостига на кадри, който изпитват почти всички компании, обясни още Денков.