Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валери Йорданов
Валери Йорданов

Актьорът Валери Йорданов е напуснал Народния театър и Съюза на артистите в България. Той сам съобщи новината във фейсбук профила си. 

"Току що напуснах и се спасих от бъдещето на тази смрад. Политическа, духовна и недотам-образована реалност. Току що напуснах и се спасих и от "Съюза на Христо...", пардон на "Българските артисти", пише Йорданов. 

... току що напуснах и се спасих от бъдещето на тази смрад.Политическа, духовна и недотам-образована реалност. ... гоку...

Публикувахте от Valeri Yordanov в Петък, 29 март 2024 г.

По думите му има "умишлена дискриминация и изгонване на най-търсените режисьори и спектакли". 

Искри между Народния театър и Валери Йорданов имаше и през ноември 2023 г., когато актьорът изпрати писмо до министъра на културата Кръстю Кръстев и председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев с твърдението, че работодателят му – директорът на Народния театър Васил Василев, оспорва ТЕЛК-а му. Васил Василев правел това с намерението да го изкара негоден да упражнява професията си. Тогава от Народния театър отговориха на актьора, че това е пореден опит за манипулация на общественото мнение от негова страна. 

Същата година Народният театър беше разтърсен от скандал между режисьора Александър Морфов и директорът Васил Василев. Морфов беше дисциплинарно уволнен, гилдията разделена, а спорът се пренесе в съда. 

Скандалът Морфов започна още през 2022 г., когато режисьорът надраска „ДПС" и „Изчезвай" на вратата на завеждащата „Връзки с обществеността" в театъра - Велислава Кръстева. Преди да бъде назначена в Народния театър, Кръстева беше пиар на ДПС. След това Морфов надраска и кабинета на директора Васил Василев - „Официален офис на ДПС". 

Директорът на Народния театър на свой ред разпореди да се извърши вътрешна проверка и да се снемат обяснения от „лицето Александър Морфов" и от свидетели на конфликта му с пиара Кръстева, която две седмици след надраскването на вратата, подаде жалба срещу режисьора. В нея твърдяла, че от септември 2022 г. е подложена на тормоз като към нея били отправяни „обидни, подигравателни реплики и язвителни коментари".

Стигна се и до полиция, където Морфов е бил извикан да даде обяснения.

Трупата на Народния театър се раздели. Едни подкрепиха с подписка директора Василев, а други му поискаха оставката.

Връхната точка в скандала беше достигната през февруари, когато Васил Василев промени Устройствения правилник на Народния театър и премахна длъжностите „завеждащ „Връзки с обществеността" и „главен режисьор". В резултат на това Велислава Кръстева напусна от 1 март, а Морфов беше дисциплинарно уволнен за нарушение на трудовата дисциплина, уронване на доброто име на Народния театър и нелоялност към работодателя.

Уволнението на режисьора предизвика протест на актьори, които призоваха политиците и бизнесмените да не се месят в работата на културната институция. В първите редици на протеста бяха актьорите Валери Йорданов и Камен Донев, които са и главни действащи лица в образуваните две дела в СРС.