Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков
Снимка: Twitter/@nxt888
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков Снимка: Twitter/@nxt888

Налагането на вето върху резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за удължаване на мандата на експертната група, която наблюдава спазването на санкциите срещу Северна Корея е в съответствие с интересите на Русия, каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Тази позиция съответства повече на нашите интереси", каза той в отговор на въпрос за това какви са причините за налагане на вето върху резолюцията на ООН от страна на Москва.

Представителят на Кремъл поясни, че Русия „не е съгласна с формализираните условия" в резолюцията.

Москва упражни правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН и блокира проекторезолюцията, внесена от Съединените щати за удължаване на мандата на групата от експерти към Комитета на Съвета за сигурност за мониторинг на санкциите, наложени срещу КНДР с една година до 30 април 2025 г. Тринадесет от 15-те членове на Съвета за сигурност гласуваха "за". Китай се въздържа.

Първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски обясни, че Москва е готова да гласува за удължаване на мандата на експертната група, ако проекторезолюцията съдържа и предложение за извършване на „всеобхватен преглед на санкциите" срещу КНДР след една година.

Мандатът на групата експерти към Комитета на Съвета за сигурност на ООН за санкциите срещу КНДР изтича на 30 април 2024 г.

По-рано тази сутрин говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че Съветът за сигурност на ООН не може повече да използва старите шаблони по отношение на Северна Корея.

"За нас е ясно, че Съветът за сигурност на ООН не може повече да използва стари шаблони по отношение на въпросите, свързани с Корейския полуостров", подчерта говорителката.

Според Москва големите сили се нуждаят от нов подход към Пхенян. Русия обвини САЩ и техните съюзници за повишаване на военното напрежение в Азия и в стремеж да "задушат" затворената държава.

„САЩ и техните съюзници очевидно показаха, че интересът им не надхвърля задачата за „задушаване" на КНДР с всички налични средства и мирно споразумението изобщо не стои на дневен ред", каза Захарова.

Ходът на Москва във връзка с ветото, наложено от нея на резолюцията на ООН за удължаване на мандата на експертната група, говори за облагите, които Ким Чен-ун си спечели, като се сближи с президента Владимир Путин на фона на войната в Украйна. От своя страна Китай заяви, че отказва "сляпо да подкрепя санкциите" срещу Северна Корея, след като се въздържа при гласуването вчера в Съвета за сигурност на резолюцията, предаде Франс прес, цитира БТА.

"Настоящата ситуация на Корейския полуостров остава напрегната и хаотичното налагане на санкции не може да реши проблема", подчерта Лин Цзян, говорител на китайското външно министерство. „Политическото решение е единственият възможен начин", каза той в отговор на въпрос защо Пекин се е въздържал от гласуване. „Надяваме се, че Съветът за сигурност на ООН и всички заинтересовани страни могат да положат конструктивни усилия за постигането на тази цел", добави Лин Цзян.