Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
  • Държавният глава се надява развоят на събитията да послужи за урок на управляващите
  • Хората на Слави доволни, че се отива на избори - били най-висшата форма на демокрация

"Веднага след традиционното кафе с партията, започвам среща с всички потенциални министър-председатели. Днес, утре, а ако трябва и през почивните дни. Отложим съм и наситената си международна програма, която включваше посещение на чужд президент и моя официална визита в чужбина. Ще направя всичко възможно този процес по сформиране на служебен кабинет да бъде ускорен."

Това заяви президентът Румен Радев, след като от ИТН му върнаха веднага папката с третия мандат.

Държавният глава избра да даде последния проучвателен мандат на партия "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Така за първи път, откакто той е президент, Радев избра партия, различна от БСП, на която даде третия мандат. 

"Все повече се твърди, че 49-ото Народно събрание се е изчерпало политически и не може да състави управленско мнозинство. В тази ситуация аз реших да връча третия мандат на вашата парламентарна група - да, най-малобройната, но демонстрирала неведнъж ясна и последователна позиция. Връчвам мандата с две ясни опции - тук е записано, че ако желаете да оползотворите мандата, трябва да се върнете до седмица с кандидат за премиери, или имате втората опция - да изберете втората опция и да го върнете веднага. Моментът е ваш", обърна се към представителите на ИТН президентът Радев днес.

"Благодарим за доверието. Напълно разбираме трудната ситуацията, в която ви поставиха с тези абсолютно ненужни промени в конституцията. Промени, против които ИТН гласува. За съжаление, в това НС нашите гласове бяха твърде малко, за да можем да спрем това нещо. Мнозинството, което прие тези промени и по-специално правителството, което управлява в тези 9 месеца, ние  отдавна сме определили като вредно. Затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва. Благодарим отново за доверието. Но ние през всички тези 9 месеца декларирахме, че за нас това управление е порочно и трябва да се отиде на избори. Някои ги определят като хаос, като ненужни. Вчера чухме, че изборите, за съжаление, щял да реши народът, но ние смятаме, че те са най-висшата форма на демокрация", отвърна му зам.-шефът на партията Ивайло Вълчев. Той дойде при президента заедно с другите зам.-председатели на ИТН - Ташко Йорданов и Филип Станев.

Ще задържим тази папка ..., започна след това Вълчев като направи драматична пауза. И заради тези му думи всички в залата притаиха дъх. Но след това допълни: "....само още няколко секунди". Което пък вече предизвика усмивки и дори лек смях сред присъстващите. 

Пожелаваме ви сила и мъдрост и от тук нататък нека да решават хората, допълни той и върна папката на Радев.

"Аз споделям вашите убеждения, че един от най-големите пороци на това управление бе драстичното разминаване между думите, изречени преди и по време на изборите и в сглобката, която се сътвори в последствие. Искрено се надявам, че начинът, по който всичко това случва и с реквиемът, който поставихте с връщането на третия мандат, това ще послужи за урок на всички, че за говоренето на едно по време на избори и за правенето на точно обратното след тях, винаги се плаща цена", каза Радев.