Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

"Още сме в шок. И в стрес след опита за покушение над Ахмед. Само психически неуравновесен човек би опрял пистолет в слепоочието на неподозиращ партиен лидер, докато чете доклада си пред национален форум, както в случая" - така Айтен Терзи, майка на т.нар. таен син на бившия председател на ДПС - Айан, коментира нападението по време на драматичната осма национална конференция на ДПС на 19 януари.
Наричат младежа таен син на Доган, тъй като все още не е официално признат като син на пожизнения председател на ДПС. Майката - Айтен Терзи, е първата секретарка на Ахмед Доган през 90-те години.
"Въпреки че с Ахмед сме разделени, имаме наш син. Айан ни свързва без значение дали искаме да го признаем", продължава Айтен.
"Естествено, плаках, когато видях, че Ахмед се свлече на земята. А онзи подобно на орел се беше надвесил над него. Може би е умувал да го затрие", казва Айтен. Тя се хваща за главата само при мисълта, че можело да се случи най-страшното - мъжът, когото е обичала , да бъде убит.
Заради
още неизживения
кошмар
Айтен Терзи бе категорична: "Не мога да ви поканя вкъщи. Говорим накратко, за секунди във входа. Традицията не позволява хора, дошли отдалеч по някакъв повод ,да бъдат върнати."
Съгласяваме се с поставеното условие от домакинята. Друг път майката и синът на Доган са приемали екип на "168 часа" в апартамента им в гр. Дулово. Жилището е закупено и обзаведено изцяло със средства на вече бившия председател на ДПС Ахмед Доган. Домът е стилно обзаведен, с много вкус. В сградата живеят основно полицаи и пожарникари.
Айан, подобно на майка си, бил потресен от опита за убийство на известния му баща. "Ужаси се. След случката момчето се затвори в себе си. Искаше да остане сам", спомня си Айтен. Синът даже настоявал да се изключи телевизорът. Причината - бил буквално зомбиран от постоянно излъчваните кадри по всички телевизии. Сцената как един "лидер с авторитет може за секунда да бъде повален и някой да решава да го ликвидира за 5 минути слава", буквално изнервила младежа. Единствените думи, които мълчаливецът Айан отронил по повод на покушението срещу баща му, били:
"Тези от телевизиите
нямат ли милост
поне над близките
Бог знае те как биха приели постоянно натрапващите им се кадри с насилие."
"С една дума, съкрушени сме от нападението. Още повече че Ахмед нито е обидил нападателя, нито се е саморазправял с него",казва изплашената Айтен.
В злощастния за Доган 19 януари задружното двучленно семейство - майка и син, са застанали пред телевизора. В хола на двустайното жилище. "Очакваха с нетърпение доклада на г-н Доган. И двамата бяха в много добро настроение", разказаха близки на семейството пред "168 часа". Те споделиха, че при всяка дума на Доган синът му Айан буквално онемявал. Възхищавал се от всяко изречение и теза в речите на именития си татко. Само веднъж близки го чули да възкликва от удивление: "Невероятен си, баща ми. Гордея се, че съм ти син, повярвай ми. Раздялата засилва обичта ми."
Когато нападателят Октай атакувал с пистолет лидера, на младежа му станало зле, споделиха близки. Лицето му придобило каменен израз, което означавало, че
дълбоко преживява случващото се
на сцената на НДК. Айтен започнала нервно да обикаля стаята. Поведението издавало готовност да започне да се моли в критичния момент.
"Естествено, тежко преживях нападението. Най-вече когато видях, че Ахмед падна на земята. А оня продължаваше нагло да стърчи над него", връща се към тежкия спомен при разговора ни Айтен.
Тя не упреква ни най-малко депутатите от ДПС, които са пребили Октай Енимехмедов. "Ако не бяха народните представители и тяхната защита, можеше да се случи непоправимото с Ахмед", отронва жената, която нямаше късмета да мине под венчило с лидера на ДПС.
Майката на Айан нарича смела постъпка поведението на бившия кмет на Дулово д-р Митхат Табаков. Настоящият народен представител не позволи на нападателя, който въпреки че е повален, да презареди пистолета. И да стреля в Доган.
Жената си отдъхнала, когато новият лидер на ДПС Лютфи Местан защитил "депутатите-спасители". Позовавайки се на текстове от Наказателния кодекс, Местан припомни, че при липса на адекватна реакция от полицията гражданите имат право да обезвреждат лице, готвещо се да извърши тежко престъпление.
Айтен одобрява и решението на ДПС европейска специализирана лаборатория да извърши експертиза на използваното оръжие.