Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екстрадираният от Дания Рангел Бизюрев
Екстрадираният от Дания Рангел Бизюрев

  • Екстрадираният от Дания Рангел и жертвата му не били приятели, а познати
  • Трети лица се опитвали да ги скарат, твърдят роднини на починалия след побой Димитър Малинов от Цапапица

Дядото на 30-годишния Рангел Бизюрев, който беше задържан за смъртта на Димитър Малинов от Цалапица, е починал малко след убийството, научи “24 часа”. Възрастният мъж се притеснил, след като разбрал, че внукът му се издирва за бруталното нападение, което се случи на 20 юли м.г. До последно не можел да повярва, че Бизюрев е извършил престъплението. Дядото и внукът имали силна връзка. Младият мъж дори не повишавал тон пред него. След трагичната новина обаче състоянието на възрастния човек рязко се влошило. Починал и го погребали без много шум в тесен семеен кръг.

“Отиде си от този свят от стрес и притеснение”, споделил Рангел след екстрадирането му у нас по време на първите беседи със служебния му защитник Димитър Колев и разследващите. По време на разговорите той бил много разстроен. Когато заговорил за смъртта на дядо си, очите му се насълзили. Изразил съжаление и за случилото се с Димитър.

“Това беше грешка в живота ми. Съжалявам за станалото. Ако мога да върна времето назад, нещата нямаше да приключат по този начин. Само да можех да го върна... но не мога”, разкаял се Бизюрев.

Говорел за убийството като за инцидент. Обяснил, че познава Димитър, защото са от едно село. Не били приятели, а добри познати. До фаталния ден двамата никога не са влизали в пререкания.

“Не сме имали конфликти, не сме се карали”, допълнил Бизюрев пред служебния си защитник.

Пред разследващите той предоставил подробни обяснения за събитията - по минути и часове Тепърва ще се проверява достоверността на разказите му, както и дали наистина изпитва съжаление за случилото се. На последния въпрос могат да отговорят криминалните психолози, които ще изготвят психопрофила му.

Любопитни са коментарите на познати на Рангел Бизюрев. Няколко души, независимо един от друг, го определят като страхлив. Пред медията ни те поискаха анонимност заради обществените настроения към задържания. Казват, че във фейсбук отправят заплахи към тях, ако с името си опитат да го защитят.

“Според мен не е физическият убиец, защото е много страхлив. Ще спомена само, че той никога не е бил толкова заможен. Не изключвам в момента да поема чужда вина в замяна на голяма сума, която му е била дадена преди самото престъпление. Дори може и да е бил заплашван. Все пак баба му и дядо му са от Цалапица. Има вероятност да прикрива някого”, разказва Антония Делчева.

Близки на убития Митко потвърждават, че двамата мъже не са били приятели.

“Разбрахме, че странични хора са опитвали да правят интрига помежду им - казва пред “24 часа” Таня Трингова, която е първа братовчедка на бащата на убития Малинов - Според информацията, с която разполагаме, хора от компанията на близнаците (Валентин и Борислав Динкови, които в момента отговарят за лично укривателство - б. р.) са искали да ги скарат. Тоест Митко и Рангел не са влизали в противоречия до фаталния ден, но са правени множество опити да се създаде изкуствено напрежение между тях. В един момент то явно е ескалирало. Заговори се за обиди и накърнено его.”

Според майката на убития Димитър Атанаска Бакалова по време на побоя над сина ѝ е присъствал и още един човек.

“Не знаем кой е новият таен свидетел, има няколко имена - обясни тя в “Здравей, България” по Нова телевизия. - Важно е кой извика Митко извън дома ни. Той си е пишел с Яница Герджикова и Борислав Динков, но кой го изкара от дома ни. Има някакво укривателство на истината - 5-има са знаели за убийството, всички са виновни. На делото на близнаците - те трябва да се водят съучастници в убийство. В основата на конфликта може да е и непълнолетно момиче.”

Близките на Димитър искат нов разпит на екстрадирания от Дания Рангел Бизюрев, както и нов следствен експеримент. В Цалапица възобновиха протестите за справедлива присъда.

“След като приключи разследването, майката на Митко ще бъде уведомена и ще ѝ бъде предоставена възможност да се запознае с материалите”, коментира служебният адвокат на Бизюрев Димитър Колев. Защитникът обясни още, че тя и неин процесуален представител ще могат да прочетат материалите и така жената сама да се убеди, че до задържането, екстрадирането и конвоирането на Рангел разследването е било водено обективно, пълно и всестранно. “Никой не е прикривал каквито и да било доказателства. Сигурен съм, че истината ще излезе наяве. Няма да остане нищо скрито по този случай”, убеден е адвокатът.

По време на разпитите Бизюрев разказал, че обидни реплики по негов адрес са станали причина за смъртта на Димитър. Той получил информация, че е бил обиждан от 24-годишния Малинов ден преди смъртоносния побой. Затова поискал да се видят, но при срещата двамата се скарали и се стигнало до удари. Според защитника Димитър Колев Рангел признал, че е нанесъл 4 удара на Митко, но в тялото, а не в лицето. Адвокатът бе категоричен, че става въпрос за причиняване на смърт по непредпазливост.