Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Вишнева градина" е представлението, което завинаги ще остане в сърцето ми. Благодарение на него с Крикор Азарян имахме последна специална само наша си среща.
Той се обаждаше от болницата по време на спектакъла и слушаше монолога ми. Искаше да знае във всеки един момент как върви представлението. Няма да го забравя", разказа пред "168 часа" Деян Донков. Въпреки голямото си желание актьорът така и не успява да влезе в класа на Крикор Азарян. Покойният режисьор го одобрява, но точно в този момент от НАТФИЗ спират магистърските програми.
"Не взех диплома за магистър, но не ми и трябваше. Записах просто за да не ходя в казарма. Имах възможността да избирам при кой преподавател да бъда. Когато попитах Азарян, той веднага се съгласи да ме вземе. Много сме работили заедно след това. Най-често си спомням мъдрото мълчание, с което ме даряваше. Понякога
в мълчанието има много повече смисъл, отколкото в някакво говорене
въобще", споделя актьорът. Той е убеден, че представленията с много награди и пълни зали не трябва да се смятат за по-добри от останалите.
"За някои роли съм получавал награди, за други - не. Но това не значи, че те не са достатъчно успешни. По някакъв начин аз си обичам всички роли. Понякога едно представление се ражда, но няма дълъг живот. Не мисля, че успешно представление е това, за което винаги няма билети. Това понякога се прави с чисто комерсиална цел", категоричен е артистът.
В момента Деян Донков
снима нов сериал,
но няма право да издава вътрешна информация. За последно зрителите имаха шанс да го гледат на малкия екран в сериала "Под прикритие" в ролята на Васил Николов.
"В персонажа ми имаше голям потенциал. Имаше шанс да развием образа, но не успяхме да се разберем с продуцентите и ме убиха", усмихва се Деян Донков. Деян започва филмовата си кариера с малката роля на барман в сериала "Дунав мост". След това известността му бързо нараства, както и ролите му на екрана и в театъра. В момента участва в хитовата постановка "Дон Жуан", която е в репертоара му от години. Но дори след толкова време гафове по време на спектакъла продължават да се случват.
"Страдал съм от много
травми покрай неочаквани събития на сцената
Играхме "Дон Жуан" в Сърбия. Сцената беше лакирана за разлика от тази в Народния. Подхлъзнах се и се претрепах. Зрителите до последно не разбраха, че е случайност. Такъв тип травми често се получават", разказва Деян. През годините му се е налагало да снима на трудни терени, но обстановката никога не е била проблем за него. Досега не е ползвал дубльор за по-тежките сцени. "Снимали сме на висок покрив и в казарма, докато около нас минаваха танкове. Един от тях дори щеше да мине през крака на колега. Винаги приемам подобни предизвикателства. Наскоро трябваше да карам стряскащо бързо кола и се справих доста добре", спомня си Деян. Той често е смятан за секссимвол на България, но не обръща никакво внимание на подобни подмятания.
"Никога не съм бил прекалено популярен. Фенове не ме спират по улицата, може би нямат смелостта. Забелязвал съм голяма еуфория около други актьори. В един момент дори става досадно. Човек трябва да се съобразява с тези неща. Аз също харесвам Робърт де Ниро. Имах възможността да отида на вечеря с него, но отказах. Една приятелка си беше уговорила среща с него и ми се обади да отида. Не исках да се натрапвам или да го преследвам, за да си взема автограф.
На мен ми е достатъчно,
че него го има
и че аз го гледам, дори и без да го докосвам", категоричен е актьорът.
Затрупан с ангажименти, Деян вече е принуден да отказва роли. Споделя, че му се е случвало дори да отхвърли възможността да бъде главен герой в игрален филм.
"Понякога не ми харесва текста, друг път - екипа. Не мога да дам пример, защото ще обидя някого. Правил съм го и за филми, и за театрални постановки. Но всичко това е нормално. Един актьор трябва да има хигиена. Не може да си всеяден, защото се превръщаш в помияр", убеден е Донков.
Актьорството настъпва в живота му случайно. Сестра му му дава идеята да запише в НАТФИЗ и той я приема. Разказва, че ако не беше станал актьор, сигурно щеше да заеме някоя от професиите на родителите си.
"Способно момче съм. Бих могъл да върша най-различни неща. Ако не бях станал актьор, можех да наследя майка ми. Тя е съдебен лекар. Никога
не ме е било страх от смъртта и труповете
Ходил съм при майка ми, докато работи. И сега от време на време я посещавам. Страховете са, за да се изправиш срещу тях. Първия път дори попаднах случайно. Бях избягал от детската градина и отидох да я видя. Попаднах на една аутопсия. Разбира се, като ме видяха, бързо ме изкараха навън. Харесват ми по-вълнуващи и истински професии. Актьорството е такава, но много взема от психофизиката ти", казва Деян. Той не е единственият актьор в семейството си. Деян има син от актрисата Анастасия Ингилизова, която смята за много добър приятел. Споделя, че е доволен от работата си и не си позволява да се оплаква.
"Имаш ли достатъчно работа, си доволен. Остане ли
един актьор без работа,
не е добре платен. Същото е и ако си само на един щат или ако играеш само в театъра, без да снимаш. През последните няколко години нещата се раздвижиха. Почнаха да излизат наши сериали, така има повече работа за нас", убеден е Деян.

 

За малко да се удави в гасена вар

 "Родителите ми не можеха да ме обуздаят. На моменти ме оставяха да бушувам, за да мога да изразходя енергията си. Накрая от играчка щеше да стане плачка. Баба ми ме беше извадила от една дупка с гасена вар. Събудих се в болницата с тръби в устата", спомня си за детството Деян Донков.
Споделя, че 7-годишният му син е наследил всичко от него. Освен външната прилика с баща си, малкият взел и много от лошите му черти.
"Палав е като мен, но има много повече знания за възрастта. Внимателен към детайлите, но първичното и разсеяността му идват от мен. Свободолюбив е и държа да си остане такъв", обяснява актьорът.
Деян споделя, че нито той, нито майката на детето му искат малкият да стане актьор като тях.
 "Дори не го водим в театъра често, защото по този начин ще излезе, че му натякваме да се занимава с това. За момента твърди, че иска да е археолог и откривател. Вчера му казах, че може да стане археолог-водолаз. Да се гмурка и да открива неща под водата. Той много се развълнува. Сега е първи клас, но иска това от доста време", казва гордият баща.
От известно време насам Деян Донков има връзка с актрисата Радина Кърджилова. В свое интервю тя дори признава, че Деян е мъжът на живота й, което той вярва. "Връзката ми с Радина започна преди известно време и все още продължава. И ние като всички бихме направили по-сериозна крачка, когато му дойде времето. Бракът е един хубав ритуал, не е просто един кючек. Мислили сме, но всичко е във времето", категоричен е Донков.