Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Константин Игнатов
Константин Игнатов
  • "Няма нищо общо с настоящата компания OneLife, наследник на OneCoin", казва 
  • "Изненадан съм, че не остана в САЩ, още е под закрилата на американското правителство", твърди юристът
  • Жертвите на измамата още получават заплахи да мълчат, не е ясно кой стои зад тях

Братът на криптокралицата Ружа Игнатова Константин вече е на свобода, излежал 34-месечната си присъда в Ню Йорк. Игнатов се спаси от дългогодишен затвор, след като стана защитен свидетел и разказа всичко за пирамидата, наречена OneCoin. Преди дни той беше забелязан да чака на опашка пред Дирекция "Български документи за самоличност" в София.

Пред "24 часа - 168 истории" адвокат Джонатан Леви, който защитава пострадалите от измамата, разказа за показанията на Игнатов пред американското правителство, под чийто надзор е в момента, и има ли връзка между него и убития в Южна Африка Красимир Каменов-Къро.

- Адвокат Леви, знаете ли какво е разказал пред федералните власти на САЩ Константин Игнатов, за да бъде освободен?

- Братът на Ружа сътрудничи на федералните власти на САЩ от 2019 г. насам. Това е изключително дълго време. Говорим за години наред. Предвид факта, че се е срещал с тях често, Константин им е разказал всичко, което знае за OneCoin, мафията и корупцията във вашето правителство. Благодарение на него Америка вероятно е наясно с факти за страната ви, които не са известни на масовата аудитория. Относно схемата, която сестра му създава и развива, той би трябвало да е споделил детайлите напълно. През 2020 г. приема и признава вината си за участието в измамата. Освободен е заради съдействието си като информатор. Съдът също така нареди на Игнатов, който е под двегодишен съдебен надзор, да предаде 118 000 долара, които са били спечелени от OneCoin. Бих казал, че тези пари са изключително малко предвид факта, че сестра му и поддръжниците й завличат стотици хиляди души с над 4,4 милиарда долара. Информацията, която Константин е дал на службите, е съществена. Благодарение на свидетелските му показания бившият адвокат Марк Скот беше осъден за пране на 400 милиона долара и получи 10 години затвор. Стана ясно и че Гилберт Армента, с когото Ружа е имала връзка, също е прал пари, но накрая е решил да я предаде на властите, за да спаси себе си от затвор. В крайна сметка тя разбира и изчезва навреме, за да не бъде арестувана. Повярвайте ми, от разказите на Игнатов излизат най-съществените детайли за създаването и развитието на пирамидата. Той е бил до сестра си през цялото време.

адвокат Джонатан Леви
адвокат Джонатан Леви

- Сумата за гаранцията му е платена, но разполага ли днес той с някакви пари от схемата, за да върне тези 118 хил. долара?

- Константин има нужда от пари и търси сестра си. Аз не мога да каже с каква сума разполага в момента, но съм сигурен, че той няма нищо общо с настоящата компания OneLife, която по мое мнение е наследник на OneCoin. Тя използва Polygon Network и има над 950 хил. членове. Големите пари и награда са в намирането на Ружа, а брат й може би знае по-добре от всеки друг къде е тя и как да я намерят. Дали ще издаде детайли, остава неясно.

- Според документите сега той е под надзора на властите, но на кои - българските или американските?

- Ако Константин се върне в София за постоянно, той все още може да бъде под закрилата на правителството на САЩ. Братът на Ружа е "стръв" за по-големите риби. Аз лично съм изненадан, че не се опита да остане в САЩ, където може да е в безопасност. Игнатов знае добре за случилото се с убития Красимир Каменов в Южна Африка, което би трябвало да бъде сигнал за него, че трябва да се пази. Имам предвид, че враговете ти могат да те открият навсякъде, ако решат, независимо в коя точка на света си. Нещо повече - по време на делото Константин призна, че след изчезването на сестра му е получавал смъртни заплахи. Първо започнали по телефона. Казвали му, че ако нещо се обърка с OneCoin или някое от обещанията не бъде спазено, ще го убият. Сам сподели, че през март 2018 г., след приключване на работа, когато отивал към колата си, неизвестни опрели оръжие в гърба му и го вкарали в миниван. Откарали го в предградията на София, където го пребили, счупили му пръст и насочили пистолет към него. Предупредили го, че ако Ружа е изчезнала с парите, те ще се върнат и ще го убият. Също и че ако отиде в полицията, ще изрежат част от тялото му. Тогава не споменава да е видял лицата на нападателите. През есента на 2018 г. също получил заплаха - обадил му се човек, който му казал да отиде до Цюрих, Швейцария, за да отговори на негови въпроси. В противен случай нямало да бъде добре за него. Пътувал дотам, отново насочили пистолет към него. Обяснили му, че парите, които са инвестирали в компанията, са далеч по-ценни от живота му.

- Лежал ли е в американски затвор?

- Тук има един много съществен детайл - той сключва сделка със съда и правителството, но докато работи с тях, го настаняват в апартамент, не в затвор. Тоест водил е сравнително нормален живот.

- След като споменахте Красимир Каменов-Къро, знаете ли за връзка между него и Константин?

- Със сигурност знаем, че е бил в Южна Африка. Има слухове за контакт с Къро, но това, подчертавам, са слухове. Единственият човек, който може да отрече или потвърди, е самият Константин. Той може би знае и дали Ружа се е срещала с Къро, ако тя изобщо е споделяла пред него такава информация. Имайте предвид, че много хора са ходили в Южна Африка, сред които лица, свързани с българската мафия. Знаем още и че убийството на Каменов, при което бяха застреляни още трима души, до момента не е разкрито. Ако властите там успеят да разплетат случая, могат да се дадат отговори и на въпроси около криптокралицата. 

- В южноафрикански медии се появи информация, че един от мотивите за покушението срещу Красимир Каменов е това, че той е знаел кой е убил Ружа. Подобен сценарий реалистичен ли е според Вас?

- Въпрос без отговор. Аз се запознах с детайли за Каменов след убийството му. Преди това не бях чувал нищо за него. Никъде по време на делото не е споменавано името му. Звучи ми преувеличено той да е бил ликвидиран заради подобно нещо, защото, пак ще повторя, не смятам изобщо, че Ружа е убита. Не трябва да забравяме, че тя все още липсва заедно с 230 хил. биткойна на стойност над 15 милиарда долара, които е получила в Дубай. Тази сума също се изпарява с нея и нямаме информация къде е отишла, била ли е похарчена, трансферирана ли е изобщо някъде. Смятам, че Каменов е станал мишена поради свои лични "заслуги" в подземния свят.

- Преди време казахте, че жертви на пирамидата, които са изгубили много пари, са получавали заплахи. Стана ли ясно от кого са били те?

- В действителност имаше заплахи към ощетените хора. Те бяха с цел да ги накарат да замълчат и да спрат да се оплакват пред властите. Също и да не говорят пред медии, нито пък да пишат за измамата в профилите си в социалните мрежи. Ние не знаем от кого са били. Нямаме идея кой стои зад тях. Отбелязвам, че те започват след изчезването на Ружа, така че няма как да кажем дали тя е поръчала на някого да притеснява жертвите. Предполагаме, че това е било организирано от хора, участвали в OneCoin, но те не са никак малко на брой. Би било предизвикателство да посочим конкретни имена. Ще допълня, че тези, които аз представлявам, не се страхуват, въпреки че заплахите към тях продължават. Уверявам Ви, че те искат да си върнат парите, които са изгубили, и няма да се откажат, докато не ги получат обратно. Ще се борим, защото има хора, които фалираха бизнесите си, градени с години. Други изпаднаха в тежки депресии, минаваха им суицидни мисли, защото трябва да издържат семействата си, а нямат финанси, след като са ги вложили в пирамидата. За мен това е една от най-мащабните измами на планетата.

- Вие сте категоричен, че Ружа е жива и се крие. Единствено на показанията на защитения свидетел Дънкан Артър ли се базирате?

- Те са ключови за моята категоричност по този въпрос. Дънкан Артър, който днес е защитен свидетел, преди години е бил в близкото обкръжение на криптокралицата. В показанията си той разказва, че е гражданин на Република Ирландия и Република Южна Африка и е бил нает от вече несъществуващата английска компания RavenR Capital Ltd. Тя е била "семейният инвестиционен офис" на Ружа. Споделя още, че е бил вербуван лично нея през 2016 г. Първоначално се отчитал директно на криптокралицата, а след това и на нейния наследник Константин Игнатов. Дънкан се подписа под признанията си, в които твърди, че тя не е била убита в Йонийско море, тъй като Константин е провеждал редовен и директен телефонен контакт със сестра си до март 2019 г. Тоест Игнатова е била жива тогава - точно 5 месеца след предполагаемата екзекуция. Показанията на Артър са изпратени и до българското Министерство на правосъдието чрез мен.