Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Виктор Стоянов с бащата на Яне - Владо Мургоски. СНИМКА: Фейсбук Виктор Стоянов
Виктор Стоянов с бащата на Яне - Владо Мургоски. СНИМКА: Фейсбук Виктор Стоянов

Четирима полицаи от Северна Македония са пребили българин от Охрид. За това алармира фондация "Македония" днес. Яне Мургоски е бил с две счупени ребра, счупен нос, комоцио и счупена лява ръка, твърдят от фондацията. Двама от служителите на реда са били задържани. Не са ясни подробности около инцидента, нито пък каква е причината.

"Сега чакаме реакция от България. Ние от Фондация "Македония" искаме да съберем 1000 евро, които да пратим на Яне за лечението му. Ритан е като зелка в дома си от македонската полиция. По случая вече има досъдебно производство и двама от полицаите са в ареста. На ход е България. На ход сме и ние. Ако оставим това да продължава да се случва - проклети да сме", пишат от фондацията.

Председателят Виктор Стоянов припомня, че заедно с бащата на Яне - Владо Мургоски са написали и издали наскоро книга за първото българско сдружение "Радко" в Северна Македония след 1944 г.

Наш репортер откри в полицейския бюлетин на МВР съобщение за инцидента в Охрид от 18 март в 14,25 ч., като са посочени само инициалите на задържания Я.М. Тогава на ул. "Марко Цепенков" полицаи са задържали 46-годишния Яне Мургоски, "защото се отнасял агресивно към полицейските служители, които извършвали служебни действия", пише в бюлетина на МВР. При задържането бил извършен обиск и у него е намерена и иззета марихуана, твърди полицията.

Във връзка със случая Мургоски се оплакал, че полицаите са употребили прекомерна сила и той е получил тежки телесни повреди. "За инцидента е информиран прокурор и отдела за вътрешен контрол, криминални разследвания и професионални стандарти при МВР.", допълват от министерството и обещават, че след цялостно документиране на случая, ще бъдат предприети мерки и евентуално повдигнато обвинение.