Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Родителите и близки на загиналите на бдение пред съдебната палата преди заседанието
Родителите и близки на загиналите на бдение пред съдебната палата преди заседанието

8-години затвор и  9 години без право да шофира, получи от Апелативния съд във Велико Търново Александър Ковачев, който през 2020 г. уби на пътя трима младежи край Български извор. Делото се гледа за втори път в Търново, а на предишното заседание подсъдимият за кървавия челен удар бе прибран от съдебната зала в ареста заради друго досъдебно производство в Разград.

Със свое решение, състав на Апелативен съд – Велико Търново потвърди изцяло присъда на Окръжен съд – Ловеч, с която подсъдимият е бил признат за виновен в това, че на 18.11.2020 г., около 20.00 ч., на пътя София-Варна, в землището на с. Български извор, обл. Ловеч, управлявал „БМВ 5ЕР РЕИХЕ", собственост на юридическо лице със 110 км/ч. в зона на ограничение, навлязъл в насрещната лента и се забил в колата на младежите. В следствие на удара по непредпазливост причинил смъртта на приятелите Васко, Светли и Георги от София, Етрополе и с. Джурово, както и средна телесна повреда на още двама мъже, като деянието представлява особено тежък случай. Първоинстанционният съд осъдил подсъдимия на 12 години лишаване от свобода, които редуцирал с 1/3 до 8 г. поради съкратено следствие.

 "Апелативен съд – Велико Търново оправдал подсъдимия в частта на повдигнатото му обвинение относно квалифициращия признак „особено тежък случай" и след съответната преквалификация на деянието, намалил размера на наложеното наказание от 8 на 4 години лишаване от свобода, както и размера на наложеното наказание „лишаване от право на управление на МПС" от 9 на 6 години", припомнят от съдебната палата.

Със свое решение от 02.10.2023 г., Върховният касационен съд отменил решението на втората инстанция и върнал делото за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд.

"Съобразно установените по делото факти, правилно първоинстанционният съд е приел, че е налице „особено тежък случай", а изключително високата обществена опасност на дееца е обусловена от констатираните 16 нарушения по ЗДвП за последните 9 години, както и това, че за период от само шест месеца той е бил санкциониран с шест фиша, което поведение го очертава като изключително упорит нарушител на пътя", се посочва в решението.

Решението на Апелативен съд – Велико Търново подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.