Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министерският съвет Снимка: Facebook/Министерски съвет на Република България
Министерският съвет Снимка: Facebook/Министерски съвет на Република България

Кирил Петков повече от час разговаря с Денков и Василев

Изгубени в преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ се оказаха министрите в правителството. Повечето ще чакат споразумение между двете партии, за да видят ще има ли в крайна сметка ротация и какъв ще е кабинетът. Други категорично отказват да коментират каквото и да било на този етап.

Всичко е страшно объркано. Нищо не мога да кажа. За мен е ясно - няма да остана, обобщи пред журналисти след края на правителственото заседание здравният министър проф. Христо Хинков.

Министърът на културата Кръстю Кръстев пък обясни, че не е подал декларация, че няма да участва в кабинета на Мария Габриел след евентуалната ротация. Той каза, че би останал на работа, защото “има още какво да се върши в културата”.

Един от големите скандали неофициално се завъртя около министъра на отбраната Тодор Тагарев. Според запознати, от ПП-ДБ не отстъпват от него като министър, но ГЕРБ искат той да бъде сменен от настоящия шеф на комисията по отбрана в парламента Христо Гаджев. Последното бе записано и в проектокабинета, който Мария Габриел представи пред президента Румен Радев, и за който ПП-ДБ твърдят, че не се одобрявали.

Академик Денков каза много ясно вчера - въобще името ми не е коментирано в процеса на преговорите, каза днес Тагарев. Той обясни, че приема “нормално“ идеята да бъде сменен от Гаджев, защото все пак е бил ”2-3 мандата председател на комисията по отбрана”.

Тодор Тагарев
Тодор Тагарев

Ако има споразумение между двете политически сили, разбира се, бих останал да работя за българския спорт, бе коментарът на ресорния министър Димитър Илиев.

“Това е Министерски съвет. Ние работим стриктно по програмата си и не се занимаваме с политически въпроси”, отвърна министърът на екологията Юлиан Попов на въпросите обсъжда ли се дали да продължат преговорите. На негово място в кабинета Габриел предложи да застане Ивелина Василева, която бе на този пост и във втория кабинет на Бойко Борисов.

Категоричен отказ да отговарят на журналистите дадоха обаче транспортният министър Георги Гвоздейков, министърката на туризма Зарица Динкова, на икономиката - Богдан Богданов и правосъдният - Атанас Славов.

Малко над час преди заседанието да приключи пък в Министерския съвет пристигна съпредседателят на ПП Кирил Петков. Той също категорично отказа да отговаря на въпроси и на излизане от правителствената сграда дори заобиколи журналистите през един от неофициалните изходи.

Кирил Петков
Кирил Петков