Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

С настъпването на пролетта мнозина се радват на топлото време и цъфтежа, но за други това е началото на трудния сезон, когато се сблъскват с алергията към полен. Специалистите от аптека Galen.bg съветват как можем да разпознаем симптомите и да намерим ефикасни начини за облекчаване на това състояние.

Кои са симптомите на алергията към полен?

Алергията към полен, известна още като поленова алергия или сенна хрема, се проявява, когато имунната система реагира прекомерно на цветен прашец от дървета, треви и други растения. Някои от основните признаци включват:

  • зачервяване на очите – зачервените, сърбящи и подути очи са основен признак;
  • кашлица и хрема – непрекъсната кашлица и водниста хрема са чести при алергия към полен;
  • умора – постоянната борба на тялото с алергена често води до усещане за умора и летаргия;
  • кожни реакции – в някои случаи може да се появят и кожни реакции, като обриви и сърбеж, особено ако поленът влезе в пряк контакт с кожата;
  • допълнителни симптоми – нередки признаци са и чувство на натиск в синусите или болки в лицето, както и затруднено дишане при хора с астма.

Как се диагностицира алергия към полен?

Диагностицирането се осъществява чрез серия от специализирани медицински тестове. Кожните тестове представляват един от основните методи, при които се прилагат малки количества алергени директно върху кожата, за да се наблюдава евентуална реакция. 

Друг често използван метод е изследването на кръвта за антитела, което помага да се идентифицират специфичните алергени, причиняващи тази реакция. Тези тестове са важни, тъй като позволяват точно определяне на алергените, което е и ключът към ефективното лечение.

Как да се справим в алергията към полен?

Въпреки че не може да се премахне напълно, има някои начини за намаляване на неразположението и подобряване на качеството на живот:

  • избягвайте да излизате на открито – препоръчително е да стоите в затворени помещения по време на дните с висока концентрация на полен;
  • употреба на антихистамини – това са лекарства, които облекчават симптомите, като кашлица, хрема и сърбеж на очите. Разбира се, преди употребата им е нужна предварителна консултация с лекар;
  • редовно почистване – поддържане на чистота в дома, за да се минимализира натрупването на полен.

От екипа на Galen подчертават значението на правилния избор на лекарства и продукти за хората с поленова алергия, като също така препоръчват преглед при алерголог за индивидуално лечение.