Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът в оставка Николай Денков
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Премиерът в оставка Николай Денков СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

"Вчера до 13 часа бяхме на преговори. Тогава влезе пиарът на ГЕРБ-СДС и каза на преговорния екип "време е да станете и да си тръгнете". Аз научих, че има списък с имена на министри от медиите. Нещо повече - преди това и в личен разговор с госпожа Габриел,  по време на преговорите изрично я попитахме: "Нали няма да внесете имена, които не сме съгласували?" Отговорът беше: "Не това няма да стане. Това няма да съм аз." Това каза Мария Габриел.

"Не мога да кажа кой и какво стои зад решението й да отиде със списъка, това е въпрос към нея. Това, което знам, е, че преговорите бяха прекъснати в първия ден от този 7-дневен мандат. Всъщност в момента бяхме стигнали почти до края. Ние обсъждахме един-единствен министър и няколко възможности за второто лице. И три до четири параграфа, които трябваше да се доуточнят по споразумението. Имаше достатъчно време. През цялото време казвахме: "Нека да довършим този процес". Но някой друг дръпна шалтера и изпрати госпожа Габриел при президента с този списък".

Това заяви премиерът в оставка проф. Николай Денков в интервю пред bTV.

Той е изпратил копия от декларацията си за несъгласие да бъде част от кабинета на Мария Габриел до Народното събрание и до президента.

Относно името на спорния министър, за когото са били финалните дискусии, Денков заяви: "Не искам да влизам в тази кухня, защото все още се надявам, че разумът ще надделее. Все още имаме пет дни, ако смятаме, че днешния ден сме го изгубили, да довършим преговорите по някакъв разумен начин".

"В този момент има един-единствен начин да излезем позитивно от тази ситуация. И той е да довършим преговорите по начин, който да бъде приемлив за двете страни, така че да има общо решение. През цялото време през последните две седмици Борисов не вдигаше телефона на никого от хората, които го търсиха от наша страна, той не участваше в тези преговори. И сега сигурно ще опита да прехвърли цялата вина от тази нелепа ситуация, в която се намираме, на преговорния си екип", продължи Денков. 

"България има нужда от правителство, което ще работи по програма - законодателна и управленска. Можем ли да го направим? Аз не виждам друга конфигурация. Както много пъти и вие, журналистите, го казвате, и ние, политиците, го казваме - катоотидем на избори, какво ще получим след тях?", каза още той.

На въпрос дали думите му значат ясно и еднозначно, че ако ГЕРБ-СДС са готови да продължат разговорите, ПП-ДБ отиват на преговори, Денков отговори: "Това, което казвам, е, че това е единствената възможност, която може да ни изведе позитивно от настоящата ситуация. Това е мое лично мнение. Аз не съм сигурен, че другите политици от ПП-ДБ са готови на такава крачка. Трезвият анализ на ситуацията показва, че друг позитивен ход за България няма". 

"Когато се правят такива стъпки, каквите бяха направени вчера, те трябва да бъдат обсъдени внимателно преди това. Ние не бяхме предупредени какво ще се случи. Че то е напълно неприемливо от политическата логика, която следваше от тези преговори. И трябва да се търси позитивно решение. да се върнем отново на правилния път, по който се търси съгласие. Друг такъв път в момента няма", продължи премиерът в оставка.

"Това, което казвам, е мое лично мнение. И всъщност, ако някой трябва да тръгне в тази посока, не сме ние, това са хората от другата страна, които станаха от масата и си тръгнаха вчера. Не се моля на никого да се върне. Нашият акт беше много ясен. Или ще работим по програмата - нашата програма, с която те са се съгласили преди десет месеца, или България отива към неясно бъдеще. Никога не сме се молили на ГЕРБ-СДС. Предлагали сме им в резултат на преговори да работим по съвместна програма. Това няма нищо общо с молбите", заяви Николай Денков.

На въпрос дали Асен Василев е бил прав в думите си за Мария Габриел, че тя е "красивото лице на мафията", Денков отговори: "Аз ви казах за случая, в който й казахме "вие ще занесете ли друг списък" и тя каза: "Не. Това няма да съм аз". Това е поводът. Асен Василев беше там. Имаше основание да го каже. Друг занесе този списък."

Попитан дали самият той споделя мнението на Асен Василев за "красивото лице на мафията", Денков отговори: "Това, което смятам, е, че решението, което вчера беше изпълнено - да се занесе списък, без да бъде съгласуван с нас, съответства на интересите на мафията."

На следващ въпрос, че въпреки всичко това има желание да се продължат преговорите с "красивото лице на мафията", Денков каза: "Не, аз искам да преговарям с хора, които са готови да продължат да работят по програмата за развитие на България."

На конкретен въпрос "имате ли вие доверие на Мария Габриел", Денков отговори: "Винаги съм казвал, че имам доверие на Мария Габриел. Вчера тя направи нещо, което не трябваше. Така не се прави в нито една нормална, цивилизована държава. Защо го направи, нека тя го обясни. Ако е готова да се върне на преговорите, да се опитаме да възстановим доверието - добре. Ако не може, значи отиваме в непознати води."

По думите на Кирил Петков Мария Габриел няма качества за премиер, защото е зависима. Попитан значи ли всичко това, че бихте направили ротация със зависим премиер, Николай Денков каза: "Нека да докаже, че не е зависима!" 

Денков уточни, че от вчера вечерта не е разговарял нито с лидерите на ПП-ДБ, нито с Мария Габриел. 

"Нито Борисов, нито Пеевски се появиха директно в преговорите. Но това, което многократно ставаше - тъкмо преди да стигнем до крайно решение, дамите от преговорния екип казваха "ние нямаме мандат за това". "Нямаме мандат" означава, че има някой отзад, който им казва "това да" и "това не". Това беше очевидно в даването или недаването на мандат в тези разговори", продължи Денков.

"Преди, колкото и пъти да сме контактували с Борисов, Пеевски винаги беше на около крачка-крачка и половина около него. Те винаги се появяват като близнаци. Говоря за периода, още преди да влезем в този цикъл на преговари." Така Денков обясни, защо свързва директно и двете имена в коментара си за преговорите.

"Христо Иванов категорично твърди, че не е поставил подписа си под никакъв документ. Аз бях там, когато той обясни, че не се е съгласявал с текста, че има параграфи, които трябва да се обсъдят и променят", каза Денков. А на допълнителен въпрос за относно факта, че Рая Назарян показа документ, за който каза, че е с подписа на Христо Иванов, Денков добави: "Рая Назарян излъга в ефир. Не, няма два подписа. Има подпис само от Мария Габриел". 

На финала на разговора - точно преди Мария Габриел да даде своя брифинг, Денков бе попитан какво иска да й каже, тъй като вероятно го гледа. "Аз нямам какво повече да кажа, защото през цялото време винаги съм казвал, че й имам доверие. Вчера доверието беше счупено. Ако може да направи нещо и да го върне назад, в момента това зависи само от нея и хората около нея".