Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преговорният екип на ГЕРБ - Теменужка Петкова, Деница Сачева, Рая Назарян начело с Мария Габриел, даде брифинг за резултата от разговорите с ПП-ДБ за ротацията
Преговорният екип на ГЕРБ - Теменужка Петкова, Деница Сачева, Рая Назарян начело с Мария Габриел, даде брифинг за резултата от разговорите с ПП-ДБ за ротацията

Чакат ПП-ДБ до 12,00 часа да си сменят мнението, иначе - избори

"Имаме фундаментално различие по това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор", каза Мария Габриел на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ снощи.

Все пак Габриел няма да върне на Радев директно празната папка утре. "Това не е моят стил", каза тя.

"Исканията са на масата. Те трябва да бъдат приети такива, каквито сме ги казали, с ясните аргументи и доводи или ние виждаме кой всъщност може да тласне държавата към това тя да няма стабилно правителство", обясни тя.

На въпрос дали ГЕРБ очаква в следващите няколко часа от ПП-ДБ да се съгласят за същия кабинет, а само Денков и Габриел да си сменят местата, Деница Сачева отговори: "Осем дни ние преговаряме и много ясно поставихме на масата това, че искаме да имаме равнопоставеност в управлението. Няма как да се твърди, че ГЕРБ-СДС трябва да бъде просто един гумен печат на реформи, които някой е измислим някъде, но не иска ние да участваме в тях и не иска ние да бъдем включени в управлението, така че да има реална равнопоставеност".

"Разбрахме, че колегите от ПП-ДБ не са готови да поделят властта", каза Сачева. Искат да направят реформи, но без да споделят властта. Всяко от имената за министри, които ГЕРБ предложили, било отхвърлено. Не се съгласили и за Деница Николова заради фалшиво видео от предизборна кампания. Според нея всичко, с което правителството се гордее, е работа на ГЕРБ.

Тя даде ултиматум на ПП-ДБ - да си сменят мнението до 12,00 часа утре, за да продължат разговорите. Иначе ГЕРБ няма да подкрепи правителство с втория мандат.

"Още след първия кръг преговори стана ясно, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имаме общи точки, но имаме и различия. За нас България има нужда от стабилност, но тя трябва да се гради на общи принципи и споделена отговорност, което означава пълен мандат, ясни приоритети, равнопоставеност в управлението", каза Габриел.

И разказа хронологично преговорния процес за ротацията:

"Първата промяна дойде с искане за промяна в ротацията. тя беше свързана с поста министър-председател и министър на външните работи. След това ми беше изпратен меморандум, докато пътувам. Спомняте си, в този момент говорих с парламентарната група и излязохме със споразумение. Отново пред всички вас. Още в началото много ясно съм споделила какво е неприемливо за мен в този меморандум. След това се проведе дебат в Народното събрание, при който дори нас, министрите, ни нямаше. Тогава дойде оставката. напомням, че нищо не налагаше оставката, докато не бяхме изговорили детайлите", каза тя.

"Стигнахме и до момента, в който поставихме нашето споразумение. Нека го кажа - спорове за регулатори, съдебна реформа, борба с корупцията ние нямаме. Имаме фундаментално различие по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор", каза Габриел.

Тя разказа, че по време на разговорите е чула "много епитети", но не е обиждала колегите си. Чула е и фразата, че случващото се ще има отражение върху кариерата ѝ, включително и извън България.

"За нас спорът се води за това, че първата политическа партия с най-много депутати трябва да бъде равнопоставена в управлението. При цялото ми уважение поставихме рамка, предложихме приоритети, база, механизъм за решение, състав на правителство - да е ясно кой носи отговорност, за какво. Дори и днес, виждайки, че все още има различия и че е важно да си дадем време да изчистим детайлите, предложихме да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само с ротация на премиера и вицепремиера, да има възможност за смяна на министри и да продължим да работим по споразумението. Това бе категорично отхвърлено", разказа Габриел.

Тя увери, че в ГЕРБ остават убедени, че в управлението съставът, приоритетите и реформите трябва да вървят ръка за ръка.

На въпрос дали това означава, че страната отново отива на избори тя отговори: "Ако няма промяна в това, което ние сме заявили, че съставът на правителството е също толкова важен колкото приоритетите за страната и реформите, да, ще върна празен мандат".

"Мисля, че имахме достатъчно време и за преговори, и за детайли, и за изказване на това, което всяка от двете страни мисли. Стигнали сме до момента, в който ние още повече като мандатоносител не можем да приемем идеята ГЕРБ да бъде третиран по различен начин освен равнопоставен и да има ясно споделена отговорност", каза тя.

Първоначално, ПП-ДБ са отказали договорени до момента квоти за министри на ГЕРБ и всякаква възможност партията на Бойко Борисов да има повече от едно министерско кресло. След това е било отказано и подписването на коалиционно споразумение, като през цялото време ПП-ДБ са настоявали да се говори само и единствено за регулаторите. При обсъждането на имена за министри от ГЕРБ предложенията са били атакувани персонално. Финално от партията на Бойко Борисов предложили да не се договаря в момента ново правителство или споразумение, а да се извърши първоначално договорената ротация - Мария Габриел става премиер, а Николай Денков - вицепремиер. И това е било отказано.

Брифинг на ГЕРБ за резултатите от преговорите

Брифинг на ГЕРБ за резултатите от преговорите

Публикувахте от "По света и у нас" - новините на БНТ в Неделя, 17 март 2024 г.

Очаквайте подробности!