Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Семейството бизони.
Семейството бизони.

За няколко десетки години белите заселници избиват почти 60 милиона животни в края на XIX век, но видът оцелява на косъм и днес се „включва" доброволно в спасяването на планетата

В самия край на невижданото по размерите си клане е въпрос на няколко дни и на още шепа куршуми, за да бъде заличен един цял животински вид от лицето на Земята. Това е най-кървавият геноцид в историята на нашата планета, организиран не по религиозни или идеологически подбуди. Преследвачите просто стрелят за удоволствие, а преследваните няма къде да се скрият. Дори и в днешното ни, свикнало на какви ли не ужаси време избелелите снимки на планините от черепи продължават да стряскат окото със своята безсмислена бруталност.

Лошото е, че почти 130 години по-късно човечеството продължава да не признава вината си за едно от най-големите престъпления срещу дивата природа. А всички необходими доказателства за осъдителната присъда са налице. Само за няколко десетилетия белите заселници избиват 60 милиона бизони в Северна Америка през XIX век. Никой не се крие, докато убива. Никоя институция не оказва съпротива. Напротив, американското правителство праща армията, за да участва в по-бързото и ефикасно унищожаване на едрия бозайник, който господства на континента хилядолетия наред. През 1871 г. са избивани по 5000 животни на ден, на следващата година бройката се увеличава, а до 1889 г. на континента са останали не повече от 300 представители на вида.

С малко късмет и с помощта на неколцина противници на историческото зверство бизоните все пак оцеляват. А в наши дни волно или неволно помагат на природата на Северна Америка да се бори с глобалното затопляне. Днес стадата не са така многобройни, както някога, но все пак ги има и тяхното присъствие е жизненоважно за оцеляването на различни животински и растителни видове. Но преди да изясним техния принос в равновесието на екосистемите, нека се върнем назад в историята и да разкажем как се стигна до това ненадминато човешко зверство.

Най-първите заселници, пристигнали с кораби от Европа, едва ли са планирали да изтребят до крак животинските видове, които ги посрещат в Новия свят. В началото те грабят с пълни шепи от всички богатства, които са на една ръка разстояние. Но с времето идват още и още алчни за охолен живот натрапници, а със себе носят предимно смърт и разруха.

С какво могат да допринесат за спасяването на природата и каква е историята им, четете в брой 2/2024 на сп. "Космос".