Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Николов с плаката, който отброява от колко дни не е виждал детето си. Тук отброява 105 дни. 
СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Кирил Николов с плаката, който отброява от колко дни не е виждал детето си. Тук отброява 105 дни. СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Насилие върху майката става страдание за детето на Кирил, който се опитва да си го върне с плакат

М. е на 5 годинки. Но вече е голям и се държи като съпруг на майка си. За да я пази от баща си. Който пък настойчиво опитва да види детето си.

М. е измислен инициал. Името на детето няма да бъде публикувано, защото то като че ли е единственото невинно в тази история. Която тотално пречупва крехката психика на детето.

Последствията ще се видят след години, гласи заключението на психолози, които са работили с детето. А в момента М. тотално отхвърля баща си. Вече 152 дни.

Сине, всеки ден се боря да бъдем заедно, но вече 105 дни ни пречат по всякакъв начин.

Ще намеря как да имаш двама родители. Обичам те!

С такъв плакат бе сниман бащата Кирил Ников на първия протест в памет на убития Пейо Пеев в София. Свирепото престъпление изведе на преден план темата за родителското отчуждение.

Протестът, на който таткото с плаката е забелязан от наш фоторепортер, е организиран от Фондация “Споделено Родителство”, а основателите ѝ се борят за реформи и равни права на родителите.

Кирил Ников е един от вероятно хилядите бащи у нас, възпрепятствани да бъдат с децата си. И освен на знаковата снимка от онзи декемврийски протест в памет на Пейо Пеев Кирил може да бъде видян всяка седмица на своята лична протестна акция.

Всяка събота и неделя той застава с плаката си пред блока, в който живее синът му. По думите му връзката с детето е била прекратена без причина през октомври м.г. И обвинява бившата си жена, че настройва момчето срещу него.

Надявам се синът ми да ме види. Няма да се откажа, ще се боря за него, казва Кирил.

Не това обаче вижда М. от прозореца всяка събота и неделя. 5-годишното момченце вижда опасност.

Защо мама и татко се държат така? Какви са тези хора с тате пред дома ми? Мама плаче и е притеснена, но казва, че трябва да се видя с татко. Защо идват полицаи пред вратата ни?

Трябва да порасна голям и да пазя мама

Нямам време, тя има нужда от мен. Аз съм мъжът в къщата и ще я браня. Аз съм голям мъж! Тези мисли се гонят в главата на детето, докато вижда отчаяния си баща пред жилищния блок.

Малчуганът подбира внимателно думите, използва фрази, типични за възрастен. Сам взима решение кога и дали да види татко си.

Конфликтът между родителите му е толкова дълбок и сериозен, че петгодишният е принуден да вземе страна. И избира майката.

Той е силно въвлечен в родителския конфликт. Може да се направи хипотеза, че това са нещата, които възрастните около него говорят, и имат ниска критичност спрямо начина, по който те рефлектират върху него. Отказът за регулярен контакт с бащата е възможно да бъде проява на ролята на партньор на майката, която детето е заело, и опитите му за защита, пише в експертиза, изготвена от психолог и социален работник през януари т.г.

Свое тълкувание какво се случва с М. има и майката - бившата жена на Кирил.

Пред блока ни ежеседмично се организира митинг с транспарант.

Събира и непознати хора, които ми размахват пръсти

и ме приканват да сляза, и това го вижда детето. Страхува се тези хора да не се качат при нас и плаче. Страхуваме се да излезем навън. Понякога ни причаква в колата пред блока. Бях жертва на психическо насилие от него, което прерасна във физическо. Беше ужасно. Това беше чашата, която преля, и реших да се разделя с този човек. Простих му, знам, че той не е виновен. За да се държи по този начин, значи, че той е бил обект на насилие в някакъв момент от живота си. Знам, че хората не се раждат лоши, но всеки преценява как да се държи. Притеснявам се за моето здравословно и физическо състояние, както и на детето ми, разказа своята истина майката Елизабет Иванова.

Тя отрича да говори лошо или с неуважение за бащата на детето си. По думите ѝ е направила многократни опити, за да разбере каква е причината М. да не иска да се вижда с него. Приканвала малчугана да се чуе и види с Кирил, но той отказвал.

Според Кирил обаче детето е настройвано срещу него и умишлено отчуждено от майката

Сблъсъкът между родителите се забелязва и в разказите им за една и съща история. Контрастите личат и в твърденията на Кирил, че бившата му жена не желае да излязат тримата, както и в твърденията на Елизабет, че не тя, а детето нямало желание за това. Спорят дори по това дали са търсили помощ, за да разрешат, ако не своите, то проблемите на сина си. Кирил твърди, че майката нямала желание за разговор със специалист, който ще им помогне да подобрят отношенията си. От своя страна Елизабет казва, че Кирил отказал медиираните срещи и искал тримата да се виждат в парковете.

Случка в залата по таекуондо на М. показва тежкия разрив в гледните точки

Бабата, която помагала в отглеждането на малчугана, го завела на редовната му тренировка. Когато тя приключила, а наоколо имало други деца и родители, се появил и бащата на М., за да го види. Според едната страна в спора Кирил ударил М., според другата детето се навело и само се наранило.

Децата започнаха да се преобличат след тренировка. Димитър седеше на вратата, наведох се да го целуна по главичката, но той се наведе. Там има диван, на който вероятно се беше закачил. Разплака се. Попитах го какво се случи, а баба му обясняваше, че аз съм го ударил. Толкова бях шокиран, че се обърнах към другите родители, които бяха там. Детето не отрече, а повтори думите на баба си. Нямаше нищо зачервено. След като се успокои, се прибраха. По-късно са го завели в “Пирогов”. Втълпяват му, че съм го ударил, гласи версията на Кирил.

След тренировка по таекуондо Кирил е причакал сина ни и се опитал да го целуне. Малкият се отдръпнал и в този момент баща му в яда си му хванал главата и му я ударил в облегалка на един от диваните, на които децата се преобличат. Това се случва извън режима му на виждане. Майка ми остана да вземе детето от тренировка. Тя ми звънна, за да ми каже, че детето си е ударило главата и окото и е в пълен шок - пищи и реве. Казах ѝ да отидат в “Пирогов”, а аз ще ида при тях. Кирил е изпаднал в истерия. Започнал да крещи, дори и на родители. Треньорът се намесил, за да успокои нещата. Малкият беше наистина много разстроен и го болеше окото. Става въпрос за слепоочието, там го е ударил, твърди обаче Елизабет.

Тя разказва и друг случай от 22 февруари, отново след тренировка на М. Тогава Кирил ги причакал. А когато излезли детето, майка му и бабата, започнал да ги блъска. Последвал ги до спортната зала и след тренировка отново се разиграла сцена, продължила обратно до дома.

Когато стигнахме до входа, той ни запречи вратата и не ни даваше да влезем във входа. Детето му каза да си тръгне, той леко се отдръпна, майка ми успя да отвори вратата и в този момент избута нея, а аз се ударих в касата на вратата. Борбата продължи и по етажите. След инцидента той ми каза: “Мамо, той ще ви направи нещо с баба. Той ще ме вземе и няма да ме върне, споделя още тя.

За едно нещо Кирил и Елизабет имат обща версия. Детето се отчуждава от баща си след пътуване до Бургас. След него М. отказва да го вижда, а майката тя не успяла да разбере причината.

Питала съм го много пъти как 5 години не е имало проблем и изведнъж се случва нещо. Той мълчи, детето също, казва Елизабет. Самият Кирил твърди, че двамата с детето си прекарали чудесно в Бургас.

Какво се е случило по време или след пътешествието им, едва ли ще разберем. По този проблем тепърва ще е необходимо психолози да работят с малчугана. А те вече очакват детето да има проблеми в училище и във взаимоотношенията както с деца, така и после като възрастен, става ясно от експертизата на специалистите. М. е тревожен, трудно задържа вниманието си към една игра и не спазва правила. Детето страда и това не му позволява да следва рамки, твърди документът.

Психолог е говорил и с Елизабет и според него тя трудно разграничава собствените си отношения с Кирил от отношенията баща-дете. Но и са установили, че е преживяла “автентично и тежко” насилие. И тези емоции се пренасят и върху М.