Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Политическият анализатор Георги Харизанов КАДРИ: БНТ
Политическият анализатор Георги Харизанов КАДРИ: БНТ

Коалиционно споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да се подпише и да се спазва. Това мнение изрази политическият анализатор Георги Харизанов в предаването "Още от деня" по БНТ. По думите му професионалните разговори се водят на 4 очи. Това е коалиция и е време това да се официализира. Няма смисъл да бъдат лъгани повече избирателите - така се води професионална политика и разговори, каза още той. 

Според политолога Даниел Смилов е добре, че разговорите са почнали по приоритети, а не за личностите. Ако успеят да се договорят за законодателна програма, е добре да бъде разписана в детайли. Не само името на закона, а посоката, в която ще върви, обясни още той. Според Смилов всичко ще бъде договорено накрая. 

Даниел Смилов
Даниел Смилов

По отношение на персоналните назначения политологът каза още, че голяма част от министрите ще останат. Ще има нови лица, ГЕРБ ще има повече представители сред министрите, но едва ли ще е паритетен принципът, каза още Смилов. 

Според Георги Харизанов се говори за квоти и назначения, защото липсват целите. Ние трябва да сме наясно като общество как в следващите 3 години и половина ще започнем изпреварващ икономически растеж, нулева инфлация плюс растеж в отделните сектори и подобряване на живота на хората. Нямат голямо значение личностите, ако са ясни целите, каза още той. 

На въпрос дали Асен Василев ще бъде сменен като министър на финансите Даниел Смилов заяви, че по-скоро не. България не се е отклонила от стратегическите приоритети. Говорим за пакетно споразумение - на масата ще бъдат поставени всички министерски кресла и приоритети, обясни Смилов.

Не бива да имаме свръхочаквания нашите политици да изработят програма, каквато немците договарят 6-7 месеца. Нивото на консенсус по конкретни политики между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е доста висок. Една от сферите, в които няма, е съдебната реформа, каза още Смилов.