Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са вторите, с които разговаря президентът Румен Радев 
Снимка Велислав Николов
Лидерите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са вторите, с които разговаря президентът Румен Радев Снимка Велислав Николов

Има съществен напредък в разговорите с ГЕРБ за ротацията. Това призна премиерът в оставка акад. Николай Денков по време на консултациите при президента.

Но докато не е договорено всичко, нищо не е договорено. Така че ние трябва да продължим с тези усилия, допълни той.

Лидерите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са вторите, с които разговаря президентът Румен Радев в рамките на консултациите, които води преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Акад. Николай Денков, Кирил Петков и Христо Иванов пристигнаха заедно на "Дондуков" 2. 

В началото Румен Радев им напомни, че през последните 9 месеца основно те са носили отговорност за правителството, като са дали на ГЕРБ само един министър. Напомни, че ПП-ДБ са си осигурили и твърдата подкрепа на ДПС за конституционните промени.

Успяхте да осигурите правителство с вашия мандат, но сложните отношения с партньорите ви остават, включително и сега, в процеса на преговори, коментира президентът.

Склонни ли сте да продължавате по същия път отпреди 9 месеца, или на базата на опита, който натрупахте, сте склонни да преразгледате отношенията с партньорите и към властта. Ще има ли механично сливане на меморандума на ПП-ДБ и споразумението на ГЕРБ или ще се изработи изцяло принципно нов документ, за да има устойчивост и предвидимост на едно бъдещо управление, попита Радев.

Готови ли сте да подкрепите първия мандат на ГЕРБ или при евентуален провал на тези преговори ще опитате да повторите сценария отпреди 9 месеца - с вашия мандат, и при какви условия бихте го направили, попита още президентът. И попита ПП-ДБ дали и те като ГЕРБ смятат, че има нужда от още време за разговори.

Преди 9 месеца поехме риска, осъзнавайки, че тя ще нанесе политически щети. Но според нас това си струваше - след 9 месеца, два приети бюджета, конституционни промени, развиване на инвестиционните проекти, отпушване на проблемите, свързани с енергийния преход и осигуряване на финансиране на засегнатите региони - всъщност можем да кажем, че това усилие си струваше, започна Денков.

Призна обаче, че са понесли политическа щета. Не само, защото опозицията се държеше като такава, но и защото другите политически сили решиха, че е по-лесно да използват популистки подход, за да печелят популярност за сметка на правителството, допълни той.

Отношенията са сложни, никой не е очаквал, че ще бъдат леки. Именно затова намираме за правилен акта, че на масата на преговорите са сложени два документа. Защото дали и как ще продължим зависи от това как ще изглежда споразумението за управление оттук нататък, допълни той.

Има съществен напредък, но както е в преговорите - докато не е договорено всичко, нищо не е договорено. Така че ние трябва да продължим с това усилие, за да сме сигурни, че ще си струва и през следващия период, колкото и дълъг да е той, каза още Денков.

Много е важно и имаше разбиране от другата страна, че тези преговори трябва да започнат с дискусия за продължаване реформите, със задвижването на тези регулатори и контролни органи, които не работят. Затова и първата част от преговорите беше да изчистим в документа как ние подхождаме към продължаването на тези реформи, които трябва да се свършат, иначе няма да си струва цялото усилие, обясни премиерът в оставка.

Предстои обсъждане и на възможен персонален състав на МС, но докато не се приключи този процес, няма как да се обсъждат детайлите в тези документи.

Дали трябва повече време - изцяло във вашите правомощия е да решите как ще действате, не е наша работа активно да се месим в тази процедура, не отговори академикът пряко на въпроса на президента за времето, което е нужно за разговорите, след като по-рано днес от ГЕРБ поискаха още време.

Но се надявам, че всички осъзнаваме, че е добре да има правителство, което да продължи с реформите и по европейския път на България, защото това ще бъде от полза за хората, допълни Денков.

Вижте какво се казаха ПП-ДБ с президента тук.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България"
Снимка; Румяна Тонева
"Продължаваме промяната" и "Демократична България" Снимка; Румяна Тонева

По-рано днес на "Дондуков" 2 беше преговорният екип на ГЕРБ, воден от Мария Габриел. Лидерът на партията и председател на парламентарната група Бойко Борисов не отиде при президента.

В встъпителните си думи Мария Габриел бе изключително лаконична и не стана ясно какво са се разбрали ГЕРБ и ПП-ДБ след двудневните преговори през уикенда. В неделя двете формации разговаряха над 11 часа, но запазиха пълно мълчание за това какво са се разбрали. След финала на разговора с Радев тя обясни, че разговорите са конструктивни, но имат нужда от още време.

По-късно днес Радев ще разговаря и с ДПС, а утре са срещите с "Възраждане", БСП и ИТН.

Консултации с парламентарната група на "Продължаваме Промяната-Демократична България" от 49-ото Народно събрание

Консултации с парламентарната група на "Продължаваме Промяната-Демократична България" от 49-ото Народно събрание

Публикувахте от Румен Радев в Понеделник, 11 март 2024 г.
"Продължаваме промяната" и "Демократична България"
Снимка; Румяна Тонева
"Продължаваме промяната" и "Демократична България" Снимка; Румяна Тонева