Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветлин Йовчев КАДЪР: bTV
Цветлин Йовчев КАДЪР: bTV

"Марсалек е един много амбициозен човек, с его, авантюрист, добър комуникатор. Бил е привлечен от тайнството на шпионския свят."

Това коментира бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев в предаването "120 минути" по Би Ти Ви по повод роденият в Австрия Ян Марсалек, за когото се смята, че е ръководил българите, обвинени във Великобритания за шпионаж в полза на Русия

"Марсалек е създал корпоративна разузнавателни структура - това не е необичайно. Нормално е да привлече бивши служители на австрийските разузнавателни служби", обясни Йовчев.

Според него това не е първият такъв случай, визирайки Робърт Максуел, който "също имаше връзки с България" и е подизиран за работа с цели три разузнавания.

"Службите доста често използват и недипломатическо прикритие - бизнесмени, журналисти и т.н.", допълни бившият председател на ДАНС.

По повод изгонените до момента от страната ни няколко души, които бяха заподозрени в шпионаж в полза на Русия, той коментира: "Руските агенти никога не са си тръгвали от Европа и България - не трябва да подхранваме илюзията, че това са единствените (изгонените - бел.ред.), които разузнават на територията ни."

За убийството на Мартин Божанов - Нотариуса Йовчев каза: "Чух за него след покушението. Станалото предизвика и мен тягостно чувство, защото това нещо, се е случвало в системата на МВР. Да не се лъжем, че тази схема, както и схемата на Пепи Еврото, са единствените за влияние в съдебната система. Такива схеми за влияние има и в други системи. Корупцията има много измерения."