Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Час преди да си подаде оставката Денков изнесе лекция пред студенти в Софийския университет. 

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Час преди да си подаде оставката Денков изнесе лекция пред студенти в Софийския университет. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Академикът задмина Кирил Петков и по стаж начело на Министерския съвет

Точно на 274-ия ден след като се закле като министър-председател на 101-ото правителство на България и седна върху бомбите, заложени от служебните кабинети на президента, Николай Денков подаде оставка. Статистически академикът изпревари по стаж на премиерското място Кирил Петков (233 дни) и Андрей Луканов (258 дни, но с два кабинета).

Правителството, постигнато с джентълменско споразумение между Денков и определената за ротационен премиер от ГЕРБ Мария Габриел, започна със скандал. За който не носеше вина. Просто Румен Радев

му обяви война и напусна клетвата

в парламента, упреквайки правителството в тежки компромиси. А влизайки в премиерския кабинет, академикът установи, че атаката тече - всички зам.-министри бяха напуснали, уволнени от служебния премиер Гълъб Донев.

Торпилирането продължи 6 дни по-късно, когато оставки хвърлиха всички областни управители, назначени от служебните кабинети на Радев, с мотив, че не подкрепят политиката на новото правителство. Денков не подписа оставките и ги остави, докато с ГЕРБ договорят кой ще ги смени.

Още при първите стъпки премиерът даде знак, че джентълменското споразумение с Мария Габриел за управление 2 х 9 месеца може да продължи и 4 години. Месец по-късно кабинетът си постави амбициозна програма, разписана върху 146 страници. И макар и с краен срок края на 2024 г., тя

е 4-годишна управленска програма

С 5 основни приоритета - Шенген, евро от 1 януари 2025 г., овладяване на инфлацията, реформи и пари от ЕС по плана за възстановяване, повече прозрачност в управление на общинските проекти.

Дотук: влизаме в Шенген, макар и само с въздушни и морски граници от 31 март; последната месечна инфлация е 0,5% и амбицията на финансовия министър Асен Василев е до юни да изпълним критериите за еврозоната. От плана за възстановяване Брюксел ни преведе транш от 2,6 млрд. лв., месеци чакаме още 1,4 млрд. лв.

Общините не са почнали да усвояват парите от бюджета по новия начин, който бе разписан в НС, така че трудно може да се каже дали 5-ата точка е изпълнена.

Но от 1 януари минималната заплата стана 933 лв., а максималният осигурителен доход - 3750 лв. 580 лв. ще е минималната пенсия за стаж и възраст от 1 юли, всички се вдигат с 11%.

Истинският фокус на правителството на Денков бе да се помага на Украйна. И ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се надпреварваха в това. Зеленски дойде (тук с Радев напрежението се покачи), Денков отиде до Киев, но се оказа, че 100-те дарени БТР-а потеглят със закъснение, с ракетите за ПВО не е ясно какво се случва поради секретност. Последва и

блокаж между правителството и президента за посланиците,

защото трябваше да се търси ръководител и на мисията в Киев, а президентът настояваше да не се бърза. След 5 месеца преговори между него и вицепремиера Габриел въпросът се реши.

Кабинетът влезе във война с Радев и заради амбицията да смени шефовете на спецслужбите - ДАНС и ДАР, назначени от президента. Безпрецедентно за първи път годишните им доклади не бяха одобрени от парламента. Идеята за бързи промени бе туширана от ГЕРБ и ДПС.

Един от най-големите скандали дойде на местния вот от зам.-шефа на ДАНС Деньо Денев до депутатите - историята с машините за гласуване и флашките.

Скандалът върна темата за смени в ДАНС. Разочарован, Денков поиска оставка на шефа на агенцията Пламен Тончев. Назначилият го Радев отказа.

Проблем за Денков като премиер

при тази сложна неформална сглобка бе невъзможността да смени нито един министър

Това се видя след кървавия протест срещу БФС през ноември, когато ПП-ДБ и Денков поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. Откъм ГЕРБ настояха той да остане, а да си ходи спортният министър Димитър Илиев.

Реално Денков и Габриел договориха приемане в Шенген по въздух и вода от 31 март. Нещо, което не се бе удало на нито едно правителство от 2011 г. насам.

Успех на правителството е отпадането на таксите за университетите. Кабинетът отпусна 32 млн. лв. за ремонти на гимназии, а за учителите - с по 8% по-високи заплати. От 1 февруари безплатни са и картите за пътуване на деца до 14 г.

На 1 февруари пристигна и първият медицински хеликоптер, а до края на годината ще дойде и вторият.

От септември електронни са медицинските бележки за ученици и рецептите за диабет, а от април така ще се изписват и антибиотици. Заради липсата на инсулин и детски антибиотици правителството въведе забрана за износа, която ще важи до края на март.

При това управление бе взето и решение да започне строежът на блок VII и VIII на АЕЦ “Козлодуй”. Кабинетът осигури и 2,3 млрд. лв от ЕК за Стара Загора, Кюстендил и Перник.

За 2023 г. са издадени сертификати за 31 инвестиционни проекта в страната за над 660 млн. лв. По тях е планирано разкриването на 2353 нови работни места.

От 1 март е факт и отпадането на дерогацията за руски петрол, което депутатите приеха в края на 2023 г. Решението дойде по искане на ГЕРБ.

Безспорен успех на кабинета е и закупуването на 200 “Страйкър” .

ЕК одобри предложението за предпроектно проучване на втори мост над Дунав при Русе - Гюргево. В ход е и изработването на проект за ключовия скоростен път Монтана - София с тунел под Петрохан. Отделно започна автомагистрала Русе - Велико Търново.

Приоритет бе ускоряването на тестовете на дрогирани и пияни шофьори, както и отнемането на колите им.

В числа работата на кабинета изглежда така – 37 заседания, внесени в парламента 76 законопроекта, като 24 от тях са ратификации, нов закон за БНБ. Приети от депутати окончателно 40 от тях, а почти всички останали са до второ четене.