Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Браяс Морера Кадър: Туитър/BlogPageNFound
Мария Браяс Морера Кадър: Туитър/BlogPageNFound
  • Разболява се от ковид през 2020 г., но успява да се възстанови само за няколко дни
  • Има три деца, единадесет внука и тринадесет правнука

Най-възрастният човек в света - испанката Мария Браяс Морера, навърши днес 117 години. Учените се надяват тя да помогне за разкриването на тайната на дълголетието.

Морера е родена в Сан Франциско през 1907 г. По това време градът страда от втора вълна на бубонната чума. Когато няколко години по-късно започва Втората световна война, семейството на Мария решава да се върне в Испания.

Бащата на Морера се разболява от туберкулоза и умира на кораба, с който пътуват към родната си страна. Мария също има лош спомен от това пътуване - тя пада на кораба и по-късно открива, че е загубила слуха на едното си ухо.

117-годишната Мария преживява две световни войни, пандемията от испански грип, гражданската война в Испания и пандемията от коронавирус. Обявена е за най-възрастния човек в света, след като френската монахиня сестра Андре почина през януари 2023 г. на 118 години.

Въпреки възрастта си, Мария е активна в социалната мрежа "Екс"(известна като "Туитър"), където има 16 хил. последователи и редовно ги осведомява за здравето си. На 4 март тя пише:

"Добро утро, свят. Днес навършвам 117 години. Стигнах толкова далеч".

Възрастта и доброто здраве на Морера привличат и вниманието на учените. Те искат да изследват жената.

"Умът й е напълно бистър. Тя си спомня много ясно събития от времето, когато е била едва на 4 години. Няма сърдечносъдови заболявания, които са често срещани при възрастните хора", казва ученият Манел Естелер.

Според него генетиката играе голяма роля, защото в семейството на Морера има няколко членове, които са достигнали възраст от над 90 години.

Мария се е съгласила да се подложи на някои научни тестове и се надява да може да помогне на хората. Учени вече са взели проби от слюнката, кръвта й урината на 117-годишната жена и ще ги сравнят с тези на дъщеря й, която е на 80 години.

Пробите ще позволят на учените да изследват гените на Морера и да помогнат за разработването на лекарства, които могат да се борят с болестите, свързани с възрастта.

Морера има три деца, единадесет внука и тринадесет правнука. Казва, че за нея приоритет е животът без стрес. Свири на пиано, чете вестници, а до 105-годишна възраст е правила упражнения всяка сутрин.

През 2020 г., само няколко седмици след 113-ия си рожден ден, се разболява от коронавирус, но успява да се възстанови само за няколко дни. Това я прави най-възрастния човек, преборил се с болестта по онова време, но по-късно сестра Андре от Франция подобрява този "рекорд".

През декември 2022 г. споделя с последователите си в "Екс", че обича да се храни с кисело мляко и смята, че тази храна е с много полезни свойства за организма.

Мария разказва и за брака си с каталунския лекар Жоан Морет. Тя се омъжва за него, когато е на 23 години през 1931 г. и си спомня, че чакали с часове свещеникът да дойде на церемонията. По-късно разбрали, че той е починал неочаквано.

Съпругът ѝ умира преди повече от 46 години, когато е на 71 години. На годишнината от смъртта му тя пише, че "винаги ще го носи в сърцето си всеки ден".

В интервю за каталунски всекидневник през октомври 2019 г. тя си спомня, че е гледала телевизия за първи път на 15 декември 1960 г., когато белгийският крал Бодуен се жени за испанската аристократка Фабиола де Мора и Арагон.

Мария разкрива, че в дома за възрастни хора са я поставили на диета, но все пак ѝ позволили да изяде малко торта на рождения си ден.

В друго интервю признава, че има "много лоши спомени" от Гражданската война в Испания през 1936-1939 г.

117-годишната жена е видяла как умират родителите ѝ, тримата ѝ братя и сестри, и едно от трите ѝ деца, както и съпругът ѝ.

Според Книгата на рекордите на Гинес най-възрастният човек, живял някога, е Жана Луиз Калмент, чийто живот е продължил 122 години и 164 дни.

Мария Браяс Морера на 117-ия си рожден ден Кадър: Туитър/Residència Santa María del Tura
Мария Браяс Морера на 117-ия си рожден ден Кадър: Туитър/Residència Santa María del Tura