Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИВО ТАНЕВ
ИВО ТАНЕВ

Векове живели българи с османци в сговор с песни и със танци. Но решили, нашенски бандити, да се правят на хайдути. От султана властта с революция искали да вземат и управлението на страната млада да поемат.

Ботьо - поет-разбойник, Васко-дякончето, Пончо-волчето Гаврил Хлътев – Бенковски. Всички те последователи били на някакъв Раковски.

Та решили с още няколко ахмаци, да се правят на казаци. Ама, народът се усетил, че ще свърши рахатлъкът му османски и не влязъл в тоз капан. Оставил ги да станат на курбан.

За глупостта им думи не мога да намера. И тъй изтекли две лета от тъжната завера.

Руският цар, минавайки от тук, поразчистил от османци и поганци. Казал на народа, че му разрешава да си прави новата държава. Българинът бил свободен уж, но трудно мърдал под руския ботуш.

Уйдурмата Берлинска в едно решила и от чужбина с княз на конци ни тя снабдила. Ама князът Батнеберг урсуз излязъл. Конците дет го дърпали нарязал. Взел земите български да съединява, без много да се обяснява.

Но Руската мечка не превила врат и бързо му спретнала преврат. Проводила дори и сръбската мецана да ни се поскара.

Но скокнал българския рунтав лев и бързо сготвил я на скара. Ама, руска мечка не прощава. Ревнала на българския княз, че повече така не става. Щом от дума не разбира ще го абдикира.

Тогаз решила Стамболовата дружна, че ни трябва, ново началство от чужбина.

Взели те Сакс Кобурга Фердинант от град Виена и довели го в сЕлото на леля Пена. И тъй, наш Ганьо тръгнал хорце да тропа по пътя към Европа!

Празнично просветление...

Много им се иска на някои с позорно мислене, така да ги изкарат нещата.

Ама народът има друга памет.

*От фейсбук