Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Румяна Коларова
Проф. Румяна Коларова

"И във втория си мандат основното нещо, което прави президентът Радев, е да слага ударението върху разделение и противопоставяне. Това го имаше и в речта му за 3 март. Имаше ясна конфронтация срещу "лепкавата политическа мъгла" - вече не назовава партиите, а го прави с атмосферни определения." Това заяви политологът Румяна Коларова в "Тази сетрин" по бТВ.

"Голяма грешка на президента Румен Радев бе да се политизира 3 март, да се превръща в движение "3 март", което е ясно, че е политически проект. Дали той ще се реализира или не под егидата на президента, това няма значение", добави Коларова.

"На Шипка противопоставянето беше много остро. Ултраси русофили проявиха особена агресивност. С общи усилия трябва да предефинираме честването на Шипка", каза още тя.

"Това, че освиркаха Росен Желязков не е прецедент, тъй като Кирил Петков, ако помните, бе замерян със снежни топки. Така че Шипка става мястото, където най-радикалните ултраси на русофилството не само, че се събират, но и показват агресия, което всъщност е изключително неприятно. Така че това трябва да се дава на обсъждане. Трябва с общи усилия да опитаме да предефинираме честването. Все пак става дума за национален празник. Разбирам да е когато там има някакви дни, свързани с отбелязване на военни победи, с някакъв вид руска идентичност. Тук беше много объркано и подменено онова, което е смисълът на Шипка. Всички знаем, че опълченците на Шипка са се били рамо до рамо с руски, финландски, украински и други войни", каза още Коларова.

"Президентът трябваше да е на по-голяма висота на националния празник и да не допуска раздор",заяви политологът доц. Даниел Смилов.

"Някои хора се опитват да оправдаят путинизма, като го вкарат под политиката на Александър II, към която безспорно българският народ трябва да изпитва благодарност, защото модерната българска държава е създадена благодарение на нея", каза той.

"В България има същият олигархичен модел като Русия и Украйна. Какво договарят Мария Габриел и Николай Денков? Виждаме, че те нямат капацитет за това. Нямат поглед върху министрите, които просто не са техни. Това правителство бе направено под външен натиск, а сега нашите депутати са оставени да си разиграват коня. Самите министри са назначени от определени олигарси", коментира актуалната политическа ситуация у нас политоглогът доц. Мария Пиргова.