Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Юлиян Цолов и Славена Вътова
Юлиян Цолов и Славена Вътова
  • Прокуратурата: измамил е 10 фирми, че ще им прави сайтове
  • Процесът не тръгна, защото той се отказал от адвоката си, до 4 април трябва да организира защитата си

Бизнесменът Юлиян Цолов, известен като българският вълк от Уолстрийт, който е и съпруг на Мис България 2006 Славена Вътова, вини бивш бизнес партньор за делото за измами за близо 800 хил. лв., което се води срещу него в Софийския районен съд.

"Това е поръчково дело, дело бухалка, инициирано от моя бивш бизнес партньор Стилиян Шишков", обяви Цолов извън съдебната зала. Той бил много щастлив, че процесът щял да тръгне, за да се разбере, че не е виновен, а че е поръчков, и ставало дума за търговски отношения, в които прокуратурата нямала право да се намесва. 

Не на същото мнение обаче е държавното обвинение. Прокурор Ивайло Гоцков от Софийската районна прокуратура обясни, че Цолов е обвинен за 11 престъпления, извършени от него в периода 2019-2022-а. Ставало дума за измама на 10 фирми, че ще им направи сайтове, или че ще ги поддържа. Основната тежест е понесла "Сентека" ЕООД. Той се представял за управител на дружеството и твърдял, че неговата фирма "Алтегис" е тяхна дъщерна. 494 хил. били отделени към неговата фирма.

Други 262 хил. лева пък били платени от други дружества на Цолов за уебсайтове, но те въобще не били получили продукта. 

Делото обаче не можа да тръгне в Софийския районен съд, защото една от фирмите не беше редовно призована. Освен това Цолов се яви на делото без адвокат.

Той се отказал от защитника, който го представлявал досега. В момента бил в преговори с няколко адвокатски кантори. Увери, че до 4 април, когато е следващото заседание, ще успее да организира защитата си. 

 Цолов има любопитна биография. Преди двайсет години той живеел в САЩ. Наричан е българският вълк от Уолстрийт, защото там бил разследван за  измами на фондовата борса. Даже е излежал и 4 г. в тамошен затвор.  

Според медийни публикации на 3 септември 2008 г. Американската комисия по ценни книжа SEC подала оплакване в районния съд в Ню Йорк срещу българина и американския му колега Ерик Бътлър.

В жалба от 18 страници регионалният директор на SEC Андрю Каламари подробно разказал как поне от февруари 2005 до август 2007 г. Цолов и Бътлър  предлагали на клиенти и влагали парите им във финансови инструменти. Твърдели, че са обезпечени със студентски заеми, гарантирани от правителството.

Според оплакването двамата купили финансови инструменти за поне 1 млрд. долара. По описанието на Каламари през август 2007 г. обаче повечето от купените инструменти започнали да стават неликвидни. Цолов бил пуснат под домашен арест. Вместо да го спазва, махнал електронната гривна и избягал в Испания, където бил арестуван. Бил осъден на 4 години затвор и да плати близо 1 млн. долара на потърпевшите, както и 250 000 долара глоба. За него останал бонус от над 4 млн. долара, получен през 2007 г. при преместването му от фирмата, в която правел измамите, в друга компания. Тя му ги платила при подписването.

През 2013 г. Цолов излязъл от американския затвор. Върнал се в България, започнал бизнес тук  и се оженил за Славена Вътова, която е мис България за 2006 г.