Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Акад. Николай Денков
Акад. Николай Денков

"Лукойл" трябва да работи, за да няма шоково поскъпване на горивата след прекратяването на дерогацията днес, каза премиерът

Продължават преговорите с турската страна за това дали да се предоговорят условията или да бъде прекратено споразумението с Боташ.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков по време на блицконтрола в парламента.

В края на миналата година депутатите създадоха временна комисия именно за споразумение за доставка на втечнен газ между "Булгаргаз" ЕАД и турската държавна енергийна компания "Боташ".

През октомври Европейската комисия заяви, че проверява споразумението.

То предвижда ползване на петте терминала за втечнен газ на Турция и на мрежата ѝ за доставка на 1,5 млрд. куб. м на година срещу възможност "Боташ" да пренася газ през България.

Споразумението с "Боташ" беше подписано на 3 януари 2023 година по време на служебния кабинет на Гълъб Донев. Тогава от правителството заявиха, че това е голям пробив, а с договорката се гарантират алтернативни доставки за България.

Комисията има за задача да изяснява и анализира условията по Споразумението и неговия ефект за енергийната ни система, както и сключените договори за доставка на газ в България през последните две години.

По думите на Денков "Лукойл" трябва да работи, за да няма шоково поскъпване на горивата след прекратяването на дерогацията днес. Цените са много обвързани с международните пазари, но няма риск от недостиг на горива на този етап, каза още Денков.