Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новите ваксини спасиха живота на милиони хора
Новите ваксини спасиха живота на милиони хора
  • Изследване, проведено сред 99 млн. души от 8 страни, показа изолирани случаи на миокардити, енцефалити и синдрома на Гилен-Баре

Ваксините, които предпазват от тежко заболяване, смърт и дълготрайни ефекти на коронавирусната инфекция, са отговорни за много слабо увеличение на неврологични, кръвни и сърдечни заболявания, показва най-голямото глобално проучване до момента.

Така, въпреки че са били приложени повече от 13,5 млрд. дози ваксини срещу COVID в световен мащаб през последните три години, за да се спасят милиони животи, са нанесени увреждания на сравнително малък брой хора.

Редките събития, идентифицирани още в началото на пандемията, включваха по-висок риск от възпаление на сърцето от иРНК ваксините, създадени от Pfizer Inc., BioNTech SE и Moderna Inc., както и

опасност от вид кръвен

съсирек в мозъка

след имунизация с вирусни векторни ваксини като тази, разработена от Оксфордския университет. С нея се свързва и заплахата от синдрома на Гилен-Баре, неврологично заболяване, при което имунната система погрешно атакува периферната нервна система.

Новото изследване, проведено от Глобалната мрежа за данни за ваксините в Нова Зеландия (Global Vaccine Data Network - GVDN), беше публикувано в списание Vaccine, като резултатите бяха предоставени чрез интерактивни табла, за да покажат методологията и конкретните открития.

Изследването търси 13 медицински състояния, които смята за "неблагоприятни събития от особен интерес" сред 99 милиона ваксинирани лица от 8 страни, с цел да идентифицира

по-високи от очакваните

случаи след ваксина

срещу COVID. Използването на обобщени данни увеличи възможността за идентифициране на редки сигнали за опасност, които може да са били пропуснати, когато се разглеждат по-малки популации.

Миокардитът, или възпалението на сърдечния мускул, е последователно идентифициран след първа, втора и трета доза иРНК ваксини, установява проучването. Най-голямото увеличение на съотношението "наблюдавано към очаквано" се констатира след второто прилагане на Moderna.

Първата и четвъртата доза от същата ваксина също са свързани с нарастване на перикардита (възпаление на тънката торбичка, покриваща сърцето).

Изследователите откриха статистически значимо увеличение и на случаите на синдрома на Гилен-Баре в рамките на 42 дни след първоначално разработената от Оксфорд ChAdOx1, или инжекция с Vaxzevria, което не се наблюдава при иРНК ваксини. Въз основа на базовата честота на заболяването се очакваха 66 случая, но бяха наблюдавани 190.

Ваксината, разработена в Оксфорд, предизвиква и трикратно увеличение на тромбозата на церебралните венозни синуси, вид кръвен съсирек в мозъка, идентифицирано

при 69 случая,

в сравнение с очакваните 21

Рискът е слаб, но доведе до оттеглянето и ограничаването на ваксината в Дания и много други страни. Миокардитът също се забелязва след третата доза на този препарат в някои, но не всички, изследвани страни.

Възможни сигнали за опасност от напречен миелит - автоимунно възпаление на гръбначния мозък, след имунизация с векторни ваксини също бяха идентифицирани в проучването.

Между тях е и острият дисеминиран енцефаломиелит - възпаление и подуване на мозъка и гръбначния мозък, при това то може да се развие при малко хора както след вирусен вектор, така и при иРНК ваксини.

Хубавото е, че

тези най-тежки

усложнения са редки

- наблюдавани са седем случая на остър дисеминиран енцефаломиелит след използване на продукта на Pfizer-BioNTech, срещу очаквани два.

У нас учените все още не са на едно мнение относно дългосрочния ефект от прилагането на ваксините.

"Ние, българите, сме с едно от най-ниските нива на ваксинация - около 30%, но е факт, че има изключително много данни, и то и в много други публикации, за повишени рискове - казва по този повод проф. Андрей Чорбанов пред "24 часа - 168 истории". - В същото време на много места не се прави директна връзка, тъй като при тези ваксини някои от реакциите продължават с години. Затова много изследователи знаят, че ако изкажат такава теза, тя е трудно доказуема и не може да се търси отговорност за последствията.

Аз също имам приятели, които се ваксинираха и имат някои усложнения, като обостриха различни прояви. Съветвам всички да се следят, защото действително още нямаме дълготрайния ефект - а той е 10 години, от въздействието на тези ваксини, които са от съвсем нова генерация."

Според известния ни имунолог един от основните проблеми е, че средствата за превенция срещу COVID не са преминали някои от задължителните етапи, преди да бъдат внедрени в практиката.

"За разлика от много други, за ваксините против COVID досега никой не е доказал пряко, че са ефективни - споделя той в тази връзка. - А доказването се прави по един прост начин - ваксинирате 100 души, подлагате ги на среща с вируса и те не се разболяват. В стандартния имунизационен списък няма

нито една ваксина, която

да позволява заразяване

Постулат № 1 за ваксина е, че това е препарат, който не позволява заразяване с вируса. Докато в случая с тези иРНК ваксини хора се заразяваха и имаше починали. Иначе, като ваксинолог от 1992 г., знам, че пътят на науката често минава през грешки. В самото начало са имунизирали хора с директно изолирани патогени, които са заразявали и са причинявали смърт. Същото става и когато са използвали бактериални токсини. Но минавайки този исторически път, хората се научават какво трябва да правят и какво - не.

Едно основно имунизационно правило е никога да не се прави масова имунизация по време на епидемия по простата причина, че ако се получи

едновременно ваксиниране

и заразяване на човек,

може да се стигне до страшни неща. А всичко, което от научна и историческа гледна точка знаем, че не трябва да се прави, при коронавируса се реализира. Затова навремето над 80 000 учени от цял свят, водени от 6 Нобелови лауреати, написахме огромна петиция до всички правителства през 2020 г., но изобщо не се вслушаха в нито един от съветите ни."

Според други настоящото изследване не може да бъде никакъв повод за безпокойство.

"Първо, когато говорим за 100 млн. души, малко трудно можем да решим дали са последствия от ваксините или са съвпадения - категоричен е проф. Тодор Кантарджиев. - Синдромът Гилен-Баре на такава огромна извадка, ако го проследиш за една година и без ваксина, също ще има толкова случаи. Освен това тогава ставаше дума за екстремна ситуация, и то при един високовирулентен вариант на вируса, при който се умираше. В началото той беше еднороден и ваксината предпазваше от заразяване, докато сега вече не предпазва, защото вирусът е толкова разнообразен, че само се радваш, че по-леко ще го изкараш. В същото време ваксините със сигурност са спасили милиони, защото смъртните случаи сигурно вече надхвърлят 7 млн., а щяха да бъдат много повече. Ваксината е лекарство, а щом е лекарство, тя също трябва да има странични и нежелани ефекти."

Нежеланите събития от особен интерес за целите на най-голямото досега проучване в тази област са били избрани въз основа на предварително установени асоциации с имунизацията, които вече бяха известни. За съжаление, някои от негативните резултати се потвърждават и от други

представителни

изследвания

Непоносимост към физически упражнения, прекомерна умора, изтръпване и "мозъчна мъгла" са сред често срещаните симптоми, идентифицирани при повече от 240 възрастни, страдащи от хроничен постваксинален синдром, в отделно проучване, проведено от Yale School of Medicine. Причината за синдрома все още не е известна и няма диагностични тестове или доказани лекарства.

"Изследването на "Йейл" има за цел да установи състоянието, за да облекчи страданията на засегнатите и да подобри безопасността на ваксините - каза д-р Харлан Крумхолц, водещ на изследването и директор на Центъра за изследване и оценка на резултатите на болницата "Йейл" в Ню Хейвън, цитиран от "Блумбърг". - И двете неща могат да бъдат верни. Те могат да спасят милиони животи, но може да има и малък брой хора, които са били неблагоприятно засегнати."