Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Денков СНИМКА: Йордан Симеонов
Николай Денков СНИМКА: Йордан Симеонов

Трябва да си изпълним задачите и после да мислим как ще продължим, категоричен е премиерът

“Предложението на ГЕРБ от вчера радикално променя приоритетите, набелязани от нас преди 9 месеца. Вместо да продължим с реформите, фокусът се поставя върху министерски кресла и борба за постове. Заявявам ясно, че не приемаме такава подмяна на приоритетите.”

Това каза в началото на днешното правителствено заседание премиерът Николай Денков. Думите му са по повод на предложеното от ГЕРБ- СДС предложение за коалиционно споразумение. То е за 3 г. напред и предвижда министерските кресла да се разделят 50:50 между тях и ПП-ДБ. Офертата на ГЕРБ бе представена лично от лидера на най-голямата партия Бойко Борисов.

“Нека да изпълним задачите, така както са поставени и договорихме с ГЕРБ преди 9 месеца. Едва, след като извървим набелязания път за борба с корупцията и реформи в правосъдната система през следващите няколко месеца, след това сме готови да обсъдим с ГЕРБ как да продължим напред”, подчерта премиерът.

Ето какво каза още той:

Това управление беше съставено с една ясна задача - да освободи властта и институциите от корупционния багаж, който влачат през всички години на прехода. Това договорихме, това записахме в управленската и законодателната програма и за това си стиснахме ръцете с вицепремиера Мария Габриел.

Основен приоритет на това правителство е борбата с корупцията и правосъдната реформа, които да върнат чувството на справедливост у хората и да подобрят средата за бизнеса и инвеститорите. Постигнахме много заедно в последните 9 месеца - променихме конституцията и Закона за антикорупционната комисия,  въведохме контрол върху действията на главния прокурор, подготвихме промени на законите, свързани с ВСС, така че да осигурим независимост от политическа намеса върху правосъдната система, но това не е достатъчно. За да има справедливост, а не бухалки, трябва да довършим задачата.

Предстои избор на състава на антикорупционната комисия, на ВСС и на ключови регулатори. Последните разкрития за групите на Нотариуса и на Пепи Еврото показаха на всички, че правосъдието ни е превърнато в борса, че вместо да се борят с престъпността, организирани групи с протекциите на политици са изпълнявали мокри поръчки пред широко затворените очи на службите, прокуратурата и антикорупционната комисия. Сега е нужна политическа смелост да направим следващите стъпки, както са набелязани в управленската и законодателната програма, върху които е съставено това правителство.