Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кметът на Дупница Първан Дангов събра ръководството на училището, за да разбере как са работили с Ивана.
Кметът на Дупница Първан Дангов събра ръководството на училището, за да разбере как са работили с Ивана.

Момичето вече 5 дни е в неизвестност, но и друг път е изчезвало от семейството

"Не децата тормозеха Ивана, бих казала, че с поведението си тя тормозеше тях - пречеше и нарушаваше учебния процес. В последно време ползваше много и безразборно енергийни напитки. Когато съм ги виждала, съм ги взимала от ръцете и обяснявах колко са вредни.

Класната се беше превърнала в бавачка

на Ивана. Момичето въобще не е тормозено, напротив - лансирано бе и от учители, и от ученици. Не е малтретирана от никого."

Това разказа Виолета Стефанова-Савова, директор на гимназията по хранително-вкусови и химични технологии в Дупница, където е ученичка изчезналата Ивана Георгиева.

17-годишното момиче е в неизвестност от 22 февруари и оттогава издирването му не дава резултат. Появиха се мнения, че заради специфичното психическо състояние и това, че е по-различна от другите, е била тормозена от съучениците си. От ръководството на училището категорично отрекоха на среща с кмета Първан Дангов.

Когато постъпила в гимназията, Ивана била скромна и тиха. Не контактувала с никого, седяла и досега сама на чина. През декември м.г. обаче коренно променила поведението си. 

17-годишната Ивана
17-годишната Ивана

"Пубертетът при нея вероятно дойде по-късно и в края на миналата година мина в другата крайност.

От срамежливо дете стана много по-отворена,
ходеше по-разголена

Говореше глупости и цинизми на съучениците си и на учителите, напуска часовете, влиза в стаите на други колеги. Срещнах се с майка на 18 декември и казах, че има проблем, да я заведат на лекар", разказа Савова.

Оттогава всяка седмица директорката е говорила с майката на 11-класничката заради проблемното поведение.

Понякога казвала, че я боли главата, стояла е до трети-четвърти час и си е тръгвала, отсъствала е по няколко дни и после пак се връщала на училище. Често след края на часовете не си е прибирала телефона, затова идвала майка да го вземе. 

Виолета Стефанова- Савова, директорка на училището в Дупница, където учи Ивана.
Виолета Стефанова- Савова, директорка на училището в Дупница, където учи Ивана.

В деня на изчезването сутринта класната Весела Владимирова я видяла с опаковка парацетамол. Ивана обяснила, че е болна и си го е купила, и извадила едно хапче. Класната прибрала опаковката, но след няколко часа Ивана размахала нова.

"Обадих се на майка й, че не съм сигурна колко хапчета е изпила

Помолих я да звънне на дъщеря си. По-късно Ивана ми каза: "Пишете ми отсъствия, аз имам бележка. Мама ще дойде да ми прибере чантата и телефона", разказва класната за последните минути, в които е видяла момичето.

Тогава тя се обадила на майката Мария Георгиева, за да разкаже какво се е случило.

Преди време е имало предложение момичето да бъде прехвърлено в самостоятелна форма на обучение, но родителите отказали. Според психолога на гимназията Галина Симеонова от тази учебна година момичето проявява нетипично поведение.

"При нас нямаме медицински документи какво е състоянието на детето. Аз не поставям диагнози.

Имаме задължителните медицински документи за прием в училището, където пише, че е с нормален психически статус. Никой от родителите не се е оплаквал, че тя е жертва на тормоз. 

Весела Владимирова, класна ръководителка на Ивана
Весела Владимирова, класна ръководителка на Ивана

В класа има други ученици със специални образователни потребности и работим с децата да бъдат толерантни към тях", допълни Симеонова.

През сълзи класната на Ивана каза, че обгрижва децата повече от собственото си. Почти всички учители са участвали в издирването на момичето.

"Съучениците също се притесняват, съпричастни са

Казват ни всичко, което са чули или прочели в социалните мрежи за нея, ние предаваме на полицията", каза класната.

В училището не знаят защо Ивана си е подстригала косата. В социалните мрежи вървят предположения, че е била заставена насила, но не става ясно от кого.

"Казала е на колеги, че някъде взимали само по 3 лева и затова е отишла да си отреже косата. Не мога да кажа какво се е случвало в семейството, познаваме само майката, с нея контактуваме, с бащата не сме се виждали", обясни Савова.

Жената, която е на портала на гимназията, допълни, че Ивана наистина напоследък се променила. Допреди месеци не разменяла и дума с нея. Отскоро започнала да казва "Добър ден".

В издирването на ученичката вече пети ден участват

над 150 полицаи, планински спасители и доброволци 

Голяма група от обучени хора я издирват в широк периметър.
Голяма група от обучени хора я издирват в широк периметър.

"Обходени са 600 декара дерета, вилни зони, уязвими места, но без резултат. Може и да не се намира на територията на община Дупница.

В постоянна връзка сме с колегите си от съседните области", каза шефът на ОДМВР-Кюстендил, старши комисар Светослав Георгиев.

Кметът на Дупница Първан Дангов разпореди проверка във всички училища колко деца имат със специални образователни потребности и проблемно поведение и как се работи с тях.

"Искам да анализираме цялата информация, да провокирам дискусия между институциите, за да се избегнат занапред такива ситуации. Можеше ли да бъде избегната тази ситуация? Ивана е с унаследено поведение. Ако имахме предварително данните за това дете, категорично мога да кажа, че е могло", допълни кметът.

В Дупница говорят, че майката на Ивана - Мария, не е предоставила снимки на дъщеря си на полицията.

Твърди се, че това не е първото бягство на момичето

Преди време баща я намерил на автогарата в Благоевград, избягала с момче, но за това няма потвърждение.

Сега една от версиите е, че може да се е качила с познат или пък на автостоп и да е далеч от родния си град. Според друга версия е възможно да е скрита или доброволно, или насила при някого в Дупница, въпреки че са проверени адресите на хора, с които е възможно да се е срещала в последните месеци.

За последно тя е заснета на камери на голям хранителен магазин да върви по потник с бутилка вода в ръката. Якето бе намерено на главния път Е79.