Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Роналд Рейгтън се среща с американски спортисти преди олимпиадата.
Роналд Рейгтън се среща с американски спортисти преди олимпиадата.

9 май 1984 година е една от черните дати в историята на българския спорт. Броени часове след като СССР обявява бойкот на олимпиадата в Лос Анджелис преди точно 40 години, и родният олимпийски комитет се подчинява на заповедта от Москва. Всъщност България е втората държава, която предприема този ход. Няколко часа след нас това прави и Германската Демократична република.

Най-големият смях обаче е причината за бойкота и бързането за обявяването му. Тя става ясна от разсекретените документи на Държавна сигурност от онова време.

С обявяването на бойкота от СССР се надявали да повлияят на резултата от изборите в САЩ и да намалят шансовете за втори мандат на Роналд Рейгън. Вместо това бившият актьор доживя да срине целия социалистически строй и бе в основата на победата на американците в студената война.

От Москва бързали с декларацията, за да предварят тази на Рейгън, в която той гарантира сигурността на всички участници в олимпийските игри през 1984 г.

Документите разкриват, че българските спортисти не са били във възторг от решението, взето уж от олимпийския ни комитет. По онова време се тръбеше, че нашите единодушно били зад решението на СССР да не се ходи на олимпиадата.

"Имало изказвания, че "до вчера" медалите бяха най-важните политически цели, а сега се оказва, че четири години са пропилени напразно"... Особено недоволни са състезателите, които почти сигурно биха взели медали. Волейболистите, като научили новината в Югославия, където участвали на турнир, загубили борбеността си и били победени и от младежкия отбор на Любляна. Такава била реакцията и на баскетболистите в Куба. Резултатите на щангистите рязко спаднали. Борците предявили искане да ги освободят и да им разрешат да летуват със семействата си на море", пише полковник Т. Козловски.

Мария Гигова и Пепа Батова от федерацията по художествена гимнастика реагирали на решението с думите, че така се спира България да спечели историческата първа титла в историята на този спорт, отбелязва тогавашният шеф на 6-о управление на Държавна сигурност генерал-лейтенант Петър Стоянов. Все пак има родна следа в състезанието, след като златният медал взема Лоури Фанг (Канада) с треньор Лиляна Димитрова.

Щангистът Благой Благоев смятал, че така се обезсмислят дългогодишните усилия на водещите ни спортисти. На същото мнение бил и борецът Симеон Щерев. Лекоатлетката Мария Вергова пък съжалявала, че така се изпускат големи материални стимули. Тя била подкрепена и от Севдалин Илков и Цветан Георгиев, състезатели по кану-каяк, продължава генерал Стоянов.

"Същевременно сред някои ръководители в ЦС на БСФС и част от ОС на БСФС решението на БОК се възприема като удобен повод за оправдаване и омаловажаване на допусканите в тяхната работа сериозни слабости по отношение на проекто-олимпийските отбори от спортно-технически и идеологически характер, което би им осигурило запазване на ръководните функции за още един олимпийски цикъл. Показно в тази насока е отношението на Спас Спасов - заместник-председател на БФ "Лека атлетика", който спонтанно реагирал: "Още четири години сме на власт", отбелязва Петър Стоянов.

Особено тежко станало положението, когато се разбрало, че шефовете на федерации, които са членували в световни структури, стягат багажа си за конгресите им в Лос Анджелис. Някои спортисти иронично подхвърляли: "за шефовете има сигурност, а за тях няма...".

Отбелязва се, че недоволство е имало и в другите социалистически страни, най-вече в ГДР. Немците хвърлили огромен ресурс - финансов и на тренировки, за да заемат първото място в класирането по медали или поне да бъдат преди ФР Германия.

Доста тежки думи били казани по повод на решението на Румъния да не се включи в бойкота и съседите трябвало "жестоко да бъдат наказани". Николае Чаушеску се опъва на Кремъл и Румъния отива на олимпиадата. И в отсъствието на един куп фаворити дори заемат второто място в отборното класиране по медали след домакините с 20 златни, 16 сребърни и 17 бронзови отличия. САЩ си прави нещо като национално първенство и приключва с невижданите 174 медала, от които 83 златни. Или имат повече титли, отколкото румънците общо.

Югославия, която по принцип си води собствена политика, също се пуска на олимпиадата и взема 9-о място в класирането по медали. Мао Дзедун първоначално оттегля Китай от игрите, но след това променя решението си и праща спортисти, които пък са четвърти в класацията по отличия след ФР Германия.

Иначе преди решението на СССР нашите се готвят усилено за игрите. За САЩ е трябвало да заминат около 250 спортисти и придружаващи ги лица, отчита ДС. Нашите трябва да участват в 16 спорта: лека атлетика, баскетбол-жени, бокс, кану-каяк, гребане, волейбол-мъже, вдигане на тежести, борба - класически и свободен стил, джудо, стрелба, стрелба с лък, плуване, скокове във вода, спортна гимнастика, художествена гимнастика и фехтовка.

Делегацията ни трябва да замине на два етапа - на 20 и 26 юли, за да се премине аклиматизация.

Държавна сигурност също се подготвя. Във всеки отбор е включен неин агент, който има легенда или за треньор, или за обслужващ персонал.

Нещата в спортната ни общественост се успокоили, след като партийното и държавно ръководство решава, че ще даде същите премии, които се полагат за олимпийски триумф за медал от игрите "Дружба".

Тези игри се организират във всички социалистически страни, за да се покаже тяхното могъщество.

Откриването и закриването обаче са запазени за Москва. Изненадващо, генералният секретар на КПСС Константин Черненко, който обявява бойкота на олимпиадата, не присъства на церемонията. Той вече е сериозно болен и ще почине през март 1985 г. На трибуната обаче присъстват петима от членовете на Политбюро - Дмитрий Устинов, Михаил Горбачов, Григори Романов, Виталий Воротников и Виктор Гришин.

Игрите минават при невероятно представяне на България. Нашите са трети в класирането по медали. Печелим 21 златни, 25 сребърни и 29 бронзови медала. СССР, точно както САЩ на олимпиадата, си прави национално първенство и печели 126 титли.

Интересното е, че на игрите "Дружба" участват и държави, които преди това са били на олимпиадата. Китай, ФР Германия, Италия, Япония и Канада също се пускат.

Идеята се хареса на американския милиардер Тед Търнър, който след това направи още няколко издания на игрите, вече с разменено гостуване между СССР и САЩ.

Всичко се повтаря 4 десетилетия по-късно. Тази година реално има някакъв римейк на цялата история. Русия и Беларус са временно отстранени от олимпийското движение. Руснаците заради държавната програма за допинг и след това заради войната с Украйна. Беларусите са наказани заради подкрепата на действията на Владимир Путин.

МОК реши да допусне до игрите в Париж единствено спортисти с неутрален статут, които минат през квалификации и жестоки проверки. Те нямат право да са от ЦСКА и "Динамо", както и никога да не са подкрепяли войната открито. Отбори от тези две страни нямат право да участват.

Това ще доведе в крайна сметка до неучастието на руснаци, сочат изказванията на спортните ръководители в Москва.

И Путин обяви, че възобновява "Дружба", като състезанията трябва да бъдат от 15 до 25 септември в Москва и Екатеринбург.

За разлика от олимпиадите, е предвиден огромен награден фонд. 4,6 милиарда рубли ще бъдат раздадени, което е около 50 милиона долара.

Цялата организация е в ръцете на Умар Кремлев, един от най-близките олигарси до Владимир Путин и шеф на международната федерация по бокс (ИБА). Тя също така загуби олимпийския си статут и заради това бе изключена от МОК. Причината бе, че не изпълни нито една от препоръките на организацията.

Кремлев обаче продължава да печели изборите в бокса, като почти не дава шансове на конкурентите си. Това доведе до създаването на нова федерация, която обаче трудно набира членове. Руснакът контрира, като накара легендата Рой Джоунс-младши да направи отделна централа в САЩ и да стане член на ИБА, и получи този статут на последния конгрес в Дубай.

Отделно Кремлев се хвърли и към професионализма, като започна нова верига, като в нея също има огромни наградни фондове.

България обаче едва ли ще участва в новото издание на игрите "Дружба" тази година, защото вече сме член на ЕС и НАТО. Путин обаче очаква да го подкрепят доста държави от Азия и Южна Америка.