Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стоичков дава поредния си автограф.
Стоичков дава поредния си автограф.

Любимата му обаче остава една - дядо на Миа

Расте поколение, за което Христо Стоичков е ляво крило на "Кауфланд" и легенда на "Уинбет". В този майтап в социалните мрежи има и истина, и много завист. Реално, след като приключи с коментарите си по телевизия TUDN в САЩ, Камата почти всяка е по българските телевизии, а заради рекламите - по няколко пъти на ден.

Това обаче е напълно по търговските правила. Рекламите в цял свят се движат от известните хора. Едва ли има чужденец, който ще се спред пред билборд на български политик. Но пред такъв със Стоичков, със сигурност ще се загледа. Обичан и мразен, футболната звезда остава емблемата на България по света.

А в рекламата това е най-важното.

На най-голямото събитие в света - финала по американски футбол "Супербоул" тази година CBS събра рекордните близо 800 милиона долара от рекламните клипове. Цената им удари 7 милиона за 30 секунди, а в тях нямаше случайни хора - Бионсе, Бен Афлек, Мат Деймън, Том Брейди, Дженифър Лопес, Дженифър Анистън, Джена Ортега, Адисън Рей, Джели Рол, Джъдж Джуди, Айс Спайс, Лионел Меси, Джейсън Момоа, Кейт Маккинън, Винс Вон, Кинта Брънсън, Уейн Грецки, Кристофър Уокън и много други.

И нито един обикновен човек! Защото най-добре продават звездите.

Стоичков и Рачков на снимките на рекламата на букмейкъра
Стоичков и Рачков на снимките на рекламата на букмейкъра
С Горан Брегович и Рачков в рекламата на "Уинбет".
С Горан Брегович и Рачков в рекламата на "Уинбет".
Камата стартира и реклама с "Кауфланд".
Камата стартира и реклама с "Кауфланд".

Така не е изненада, че точно Камата е рекламно лице на внушителен брой кампании. Към портфолиото с реклами на Стоичков се присъедини и Samsung. В социалните мрежи той прави реклама на модела GalaxyZFold5.

Трудното начало

Първите му изяви на телевизионния екран бяха свързани със застрахователната компания ВИС-2 на братята Васил и Георги Илиеви. Всички помнят клипа как с Любо Пенев влизат в луксозен автомобил с надписа на стъклото. Имаше и отделна такава само със Стоичков.

Камата на клипа за ВИС-2
Камата на клипа за ВИС-2

След това дойде и банка "Национал", в която трябваше да са акционери повечето от героите ни от световното в САЩ. Тя не тръгна обаче, защото БНБ не даде лиценз.

По онова време действаха фирмите му ХБХ АД и ХБХ 2000 ООД, които се занимават главно с хазарт, валутна търговия, организиране на шоу програми. За съдружник бе привлечен бившият шеф на Народната милиция о. з. полковник Христо Величков. Този бизнес е включвал и газостанция на "Пещерско шосе", автосалон до хотел "Лайпциг" в Пловдив и луксозна дискотека.

В Испания си партнираше със спорния Ахмед Яфа все в неудачни бизнеси от продажбата на риби, през автомобили до провалени контроли на националите, за които дълго спори с футболния ни съюз.

Вероятно с поуки от подобни общи "бизнес" начинания, в които е страдало неговото име, защото е известен, Стоичков реши да отдава само марката си H8S за различни цели. Пусна серия облекла. Емблемата може да бъде забелязана на вина, ракии, кафета.

Певец и благотворителност

Стъпили върху древните руини на Небет тепе, известно като Акропола на Пловдив, Христо Стоичков, братя Аргирови и Тони Димитрова записаха нова песен. Тя се казва "Любов поне" и бе пусната за рождения ден на Камата - 8 февруари. Парчето бе излъчено точно в 8,08 часа сутринта.

Стоичков показа завидни умения в музиката, песента е вдъхновена от любовта и успеха в живота. Автор на текста е Иван Тенев-Агента, музиката е на Благовест Аргиров, а аранжиментът - на Ангел Дюлгеров.

Видеопремиерата на клипа пък бе на Деня на влюбените - 14 февруари.

На 18-и пък Камата влезе в журито на благотворителния епизод на тв шоуто "Като две капки вода" по Нова тв. Заедно с Мария Бакалова, Елена Петрова и Маги Халваджиян той оценяваше Софи Маринова, Маргарита Хранова, Михаела Маринова, Миро, Владимир Михайлов, Славин Славчев, Веселин Маринов и Александър Сано в превъплъщенията им на известни певци. Водещи бяха Димитър Рачков и Герасим Георгиев - Геро.

В типичния си стил Камата успя да вцепени Маргарита Хранова, а пореднокопие на "Златната топка" отиде при Магърдич Халваджиян.

И успехът идва със Стоичков. Рекордните над 285 000 лева бяха събрани в полза на УНИЦЕФ, а Камата отново пя с "Бон-Бон", които събраха за общо изпълнение журито на парчето "Да бъдеш добър".

Благотворителността никога не му е била чужда. На 6 септември той взе участие и в "Мача на надеждата" на Стилиян Петров, който събра над 850 000 лева за борба с рака. И както самият Стилиян Петров призна, дори не е задал въпрос какво трябва да прави.

"Кажи ми дата и час и аз ще бъда там", отвърнал Стоичков на поканата.

Писател

На 25 октомври 2018 г. излезе официалната му автобиография "Историята", която отне 2 години на известния спортен журналист Владимир Памуков. И от този момент книгата претърпя 5 тиража, като продажбите са за над 80 000 бройки.

Шест години продължават турнетата на Стоичков из страната и залите се пълнят с желаещи да вземат автограф от него. Общини купуват книгата за подаръци, както и много фирми. В момента втора книга не планира, въпреки че Димитър Пенев написа цели три.

Музеен работник

От няколко месеца вече работи и "Залата на славата" на Христо Стоичков в София. Тя бе открита на култовата за българския футбол дата 17 ноември. Тогава през вече далечната 1993 г. бихме Франция на "Парк де Пренс" с 2:1 и отидохме на световното в САЩ.

Четирима президенти - Румен Радев, Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов, уважиха откриването. На практика от всички държавни глави на България след промените липсваше единствено покойният д-р Желю Желев.

"Щастлив съм и горд, че отстоях това, което си поставих като цел като дете. Направих го, защото сме една малка държава. Нямам какво да се доказвам, искам това да е един спомен за пътя, по който съм минал аз, и подрастващите да видят историята. Благодаря на всички, които са тук. Вие сте приятели, защото  показахте, че всичко се постига с труд. Това е един малък експонат, където показвам какво съм спечелил през годините. Благодарение на вас, на моите приятели и на първо място, на моето семейство", заяви Стоичков.

Сред гостите беше Димитър Пенев, както и някои от съотборниците му в националния отбор - Красимир Балъков, Наско Сираков, Даниел Боримиров, Петър Александров, Радостин Кишишев, Бончо Генчев, Пламен Николов. Да уважат Камата, бяха дошли бившият и настоящият кмет на София - Йорданка Фандъкова и Васил Терзиев, както и куп спортни легенди, сред които Стефка Костадинова, Армен Назарян, Петър Лесов, Таня Богомилова.

Извън обсега

След напускането на телевизията като че ли футболът остана далеч от приоритетите на Камата. Официално той държи около 20% от компанията, която е собственик на ЦСКА, но ролята му е повече представителна. На стадион "Българска армия" се явява рядко, като избягва да коментира и какво се случва с отбора.

Публично не е споделял и за проблемите в школата, която носи неговото име в Етрополе, която "отгледа" иначе доста прилични играчи, включително и национали. Изненадващо местният "Чавдар" приключи съществуването си на полусезона след смяната на властта в общината и проблеми с финансирането.

Треньорският му лиценз "Про" е изтекъл на 31 декември 2020 г., се вижда от списъка на родната треньорска школа. И Стоичков едва ли ще го поднови, защото просто не му трябва. Иначе стартира от най-високото стъпало - националния отбор. След това един доказано договорен мач му попречва да спаси "Селта" (Виго) от изпадане в Испания. В Ловеч даде път на куп млади играчи начело с Кирил Десподов точно в стил "Димитър Пенев" и те станаха едни от най-добрите.

Стоичков пази неутралитет и в битката за БФС, като е един от малкото, които не дават публично рамо на нито един от конкурентите за поста на Борислав Михайлов.

Все пак му остана ФИФА. Няма събитие на световната федерация през последните години, на което Стоичков да не е бил гост на централата. И да играе в отбора на президента на световния футбол Джани Инфантино.

Най-обичаната - на дядо.

Има една роля, която обаче Христо обича до полуда. Това е на дядото на Миа. Първородната му внучка, която вече е ученичка, е слабото място на навъсения Стоичков. Около нея Камата грее и е съвсем друг човек. Миа е от дъщеря му Михаела или Мика.

Вярно, и момиченцето вече влезе в рекламите, но е невероятно да се види меката страна на Камата, която се появява само около нея.

Смръщеният, навъсен човек, който е готов да те наругае на момента, е усмихнат, грижлив и дори лъчезарен. Тази мека страна винаги е била запазана за най-близките му.

Бел. ред. И внимавайте, когато отваряте хладилника у дома! И от него може да изскочи Стоичков.