Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КИРИЛ ПЕТКОВ
КИРИЛ ПЕТКОВ

Вдигна червен флаг на партньорите заради избора на една единствена фирма за строежа на новите мощности на АЕЦ Козлодуй

"Няма как да допуснем да има в останалите преговори някаква възможност ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство и в регулаторите, и службите. Просто няма как да стане, защото това доверие, което трябва да има между едни партньори, за да може да дадем възможност да няма контрол на едната или другата партия, го няма. С този тип решения се доказва нашата теза, че трябва да има равнопоставеност, защото ако има превес на едната, а в случая на ГЕРБ и ДПС взети заедно, то този превес ще доведе до решения, които са срещу обществения интерес" - това коментира съпредседателят на "Промяната" Кирил Петков в парламента.

Той обясни, че се надява след уикенда партньорите в сглобката да седнат да разговарят нормално. "Сега чакаме от ГЕРБ някакво предложение. Не може само да казваш "Не сме съгласни с това, не сме съгласни с онова, ние не сме съгласни с всичко". Дайте предложения. Ние бяхме абсолютно открити пред българските граждани с отворена позиция, сега е хубаво да чуем техните предложения. България има нужда не от кулоарни коментари, а от правилните решения в зала и поемане на отговорност", каза бившият премиер.

"Стига толкова димки кой ще бъде външен министър и кой - не. Въпросът е КЗК ще работи ли като хората през следващите пет години, ще имаме ли Мартин Нотариуса, Пепи Еврото. Това са истинските въпроси. Всичко друго е театър и от време на време той се счупва с решения като това", коментира Петков.

Пред медиите той застана минути след като парламентът даде зелена светлина на преговорите с "Хюндай" за строеж на седмия и осмия реактор на АЕЦ Козлодуй, което стана повод за нова драма на ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС и ДПС. "Промяната" и ДБ настояваха да се преговаря и с втора фирма - американската "Бехтел", но ГЕРБ-СДС и ДПС надделяха, след като получиха подкрепа и от "Има такъв народ". Решението мина със 112 гласа.

"Това означава огромен риск, че няма да се постигне най-добрата цена, и че всички български граждани ще си платят през цената на тока за това удоволствие от днешното гласуване да има само един конкурент", каза Петков.

"ГЕРБ, ДПС и ИТН гласуваха заедно да премахнат конкуренцията за потенциалния строител на новите мощности на АЕЦ Козлодуй. Какво реално означава това - че тези енергетици в залата, които имат пълната експертиза и са атомни енергетици, предполагам, решиха, че само една фирма може да строи. Имаше доклад от министъра, който казваше, че поне две фирми трябваше да бъдат допуснати, и решение, което те можеха да гласуват, за да има две фирми", обясни експремиерът.

Петков коментира, че това не е финално решение, но уточни, че вече е вдигат червен флаг, защото според него подобно решение не е правилно. "Тази институция не е институцията, която трябва да избира фирмите изпълнител, а трябва да прокарва закони", подчерта той.

Автор: Весела Бачева