Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Общият изкуствен интелект може да решава задачи. 
ИЛЮСТРАЦИЯ: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Общият изкуствен интелект може да решава задачи. ИЛЮСТРАЦИЯ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Дали общият изкуствен интелект ще ни помогне в решаването на най-сериозните проблеми на планетата, или ще е злодеят, който ще застраши хората 

Помните ли номинирания с три Оскара филм WarGames, в който гимназист сякаш на игра хакна суперкомпютъра на Пентагона и без да иска, почти запали ядрена война между САЩ и Русия? Ядреният апокалипсис бе отменен в последния момент, след като интелигентната машина научи от тийнейджъра, че в този последен конфликт няма победители. Тогава, леко озадачена, след кратък размисъл машината стигна до извода, че това е много странна игра: „Единственият печеливш ход е да не играеш." След което софтуерът отмени изстрелването на ядрените ракети.

Точно този кошмар оживя няколко месеца след уволнението на един от създателите на ChatGPT Сам Алтман, тъй като се прокрадна информация, че е бил отстранен заради проекта Q* или Q-Star. Тази буква запали такава шпионска война, за която един ден ще четем книги, ще цъкаме с език и ще гледаме спиращи дъха холивудски филми. Точно в стил Джеймс Бонд, чийто шеф имаше същия псевдоним Q заради всесилния и всевиждащ отдел Q в британските тайни служби.

Военните вече проявяват интерес към новия изкуствен интелект. 
ИЛЮСТРАЦИЯ: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Военните вече проявяват интерес към новия изкуствен интелект. ИЛЮСТРАЦИЯ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Днес не само те работят на високи обороти, а и колегите им в Европа и САЩ. Централите в противниковия лагер – в Китай и Русия, също не спят, търсейки на живот и смърт как да се сдобият с технологията, гарантираща им световно господство.

А то е закодирано в буквата Q - отдавна търсения алгоритъм, който може да „застраши човечеството" и за който все още нямаме никакви защити. Причината е, че това е ново поколение общ изкуствен интелект. Той ще е милиони пъти по-умен от хората, защото ще борави с огромни бази данни и с почти всички натрупани до момента знания – в сферата на науката, на медицината, на отбраната, сигурността, климата, програмирането, технологиите, Космоса и т.н.

Вече обучават роботи да вземат автономни решения.
ИЛЮСТРАЦИЯ: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Вече обучават роботи да вземат автономни решения. ИЛЮСТРАЦИЯ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Нещо повече, този AI ще разсъждава логически, ще борави с абстрактни понятия, ще може да взема самостоятелни решения, да прави стратегии, да реализира планове.

И ако някой си мисли, че това е само една конспиративна теория или хипотеза, която ще се развие някога далеч в бъдещето, много бърка. Не кой да е, а именно дясната ръка на Алтман – Мира Мурати, потвърди, че Q съществува. Вероятно разработката е в начален стадий, но тъй като нито Алтман, нито някой от OpenAI казват докъде са стигнали, страховете и паниката растат. 

Съчетанието на изкуствен интелект със знанията, натрупани от човечеството може да се окаже нож с две остриета. 
ИЛЮСТРАЦИЯ: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Съчетанието на изкуствен интелект със знанията, натрупани от човечеството може да се окаже нож с две остриета. ИЛЮСТРАЦИЯ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Иноваторът постоянно пък повтаря, че всичко се прави за добро и че най-облагодетелствани ще бъдат медицината и науката, но това не успокоява никого. Физикът Робърт Опенхаймер също е виждал само предимствата на атомната бомба, с която Хитлер ще бъде победен. Затова приказките на Алтман в момента нямат никаква стойност.

Кутията на Пандора е отворена и никой не знае със сигурност кой сценарий ще вземе връх. 

Какви могат да са последствията и защо създателят на Open AI все повече започва да прилича на Опенхаймер, който неглижира последствията, четете в новия брой на списание "Космос".

Общият изкуствен интелект ще е много ценен в Космоса, особено в мисии, в които не е разумно да се рискува с хора. 
ИЛЮСТРАЦИЯ: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Общият изкуствен интелект ще е много ценен в Космоса, особено в мисии, в които не е разумно да се рискува с хора. ИЛЮСТРАЦИЯ: ВАСИЛ ПЕТКОВ