Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тъкър Карлсън СНИМКА: РОЙТЕРС
Тъкър Карлсън СНИМКА: РОЙТЕРС

Шумно рекламираният разговор на американския репортер Тъкър Карлсън с Владимир Путин отнесе такъв яростен хейт от страна на медии и политици, какъвто отдавна не е имало.

"С последното интервю на руския президент Владимир Путин бе дадена отново възможност да повтори стари лъжи, довели до човешко страдание и военни престъпления." Това заяви говорител на Европейската комисия, попитан за оценка на думите на руския държавен глава по повод нападението срещу Украйна.

На този фон най-изненадващо миналата сряда дори руският президент заяви, че е бил изненадан от липсата на остри въпроси от страна на американския тв водещ.

Да не говорим за

отговорите, които

съдържаха откровени лъжи,

като например разказа за измислен разговор със Зеленски, на когото Путин бил казал: "Володя, какво правиш? Защо днес подкрепяте неонацистите в Украйна, когато баща ви се е борил срещу фашизма? Той е фронтовак. Няма да казвам какво ми отговори, това е отделен въпрос".

А в действителност бащата на Зеленски е роден през 1947 г.

Изявлението дори провокира международен скандал, тъй като ни в клин, ни в ръкав Путин каза, че Полша е предизвикала Хитлер да я нападне, срещу което Варшава остро протестира.

Спорен е и интересът, регистриран към иначе добре режисираното двучасово политическо шоу. Справка в  YouTube показва, че то е гледано

"на живо" от не повече

от 400 хил. зрители

Дори в Русия, където според официалната статистика привържениците на несменяемия президент непрекъснато нарастват и в градове като Екатеринбург интервюто е било прожектирано в кината, интересът е повече от слаб.

Широко разгласеният разговор, за който Кремъл обяви, че е супергледано в целия свят, не попадна в топ 10 на най-популярните тв програми в руската столица за седмицата от 4 до 11 февруари.

Вероятно заради това Тъкър Карлсън след интервюто с президента на Руската федерация се опита да възобнови интереса към него: "Независимо дали го искате или не, Путин ще започне ядрена война за Крим, ако се наложи!"

В същото време вместо чутовна слава самият Карлсън отнесе доста неблагоприятни коментари. Особено когато той, в опит да нажежи още повече страстите около уговорената беседа, се разходи из улиците на Москва и започна да хвали руската действителност. Така например той се отби в магазин за хранителни продукти, където напазарува за 100 долара и се "учуди" на разнообразието и ниските цени, удобно пропускайки да спомене какъв е средният месечен доход на обикновените руснаци.

Затова не е странно, че почти всички водещи щатски медии лепят етикети на Карлсън като "предател", "храненик на Кремъл",

"продал се на

Москва пропагандист"

А водещата на CNN Аби Филип направо обвини репортера в лъжа: "Тъкър Карлсън не е журналист! Дори не се доближава до това да е журналист. Той лъже през цялото време! Сериозни медии, включително Си Ен Ен, многократно са искали интервю с Путин, но са получавали отказ."

Но кой в действителност е Карлсън, удостоен с "високата чест" да интервюира Путин?

Интервюто на Карлсън с Путин. СНИМКА: РОЙТЕРС
Интервюто на Карлсън с Путин. СНИМКА: РОЙТЕРС

Роденият през 1969 г. в Сан Франциско популярен американски водещ е дете на разведени родители. Даден от баща си и мащехата си в интернат в Роуд Айлънд, там той среща бъдещата си съпруга Сюзън Андрюс.

След като завършва "Тринити Колидж" през 1991 г., Карлсън иска да се присъедини към Централното разузнавателно управление (ЦРУ), но е отхвърлен.

Tucker Carlson Tonight, предаването, което той представяше като "заклет враг на лъжата",

даваше гласност на

опровергани твърдения

относно безопасността на ваксините срещу ковид, имиграцията и транссексуалната общност.

В началото на 2022 г. Карлсън първоначално омаловажи значението на военната заплаха от Русия за Украйна, но след това за кратко разкритикува инвазията.

По-късно популяризира крайнодясна теория на конспирацията в смисъл, че Хънтър Байдън е финансирал лаборатория в Украйна за създаването на биологични оръжия. Междувременно тези дни се оказа, че

"източникът" на ФБР

е лъгал за "прегрешенията"

на семейство Байдън.

"Тъкър Карлсън е опасен дезинформатор", казва за него Анджело Кеърсоун, президент на правозащитната група Media Matters for America.

"Тъкър служеше като мост между Fox News и най-крайните в дясното пространство - всяка вечер обираше антитранс параноята, предизборните лъжи и отровната реторика, включително конспиративната теория за голямата подмяна."

През 2022 г. тази организация обяви Карлсън за "Дезинформатор на годината" - отличие, запазено за най-влиятелния разпространител на дезинформация в американските медии.

Организацията публикува и т.нар. от нея неизчерпателно досие,

включващо повече

от 350 примера за лъжи,

разпространявани от известния водещ.

Проблематичният Карлсън се раздели с Fox News на 24 април 2023 г., дни след като медията плати обезщетение в размер на рекордните 800 млн. долара, за да прекрати дело за клевета заради неверни твърдения, че компания за преброяване на бюлетини е помогнала да бъде открадната победата от Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2020 г.

Карлсън беше сред най-известните журналисти на Fox, като водеше вечерно предаване в праймтайма, спечелило яростна лоялност сред десните зрители на телевизията. Вечер след вечер той се впускаше в монолози, които американските медийни специалисти и изследователи оценяваха като разединяващи, расистки и конспиративни.

Всичко, което подкрепя горещо политиките на Кремъл и неговия господар Владимир Путин.