Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мартин Божилов-Нотариуса
Мартин Божилов-Нотариуса

"Ще разкрия лични ваши и мои семейни отношения, които не са за протокола", това са част от заплахите към съдия, които се чуват в първия запис с гласа на Мартин Божанов-Нотариуса, който бе разпространен от bTV. 

Аудиофайлът е и едно от доказателствата по делото за заплаха срещу  съдия Владислава Цариградска. Вече е изпратен за експертиза, за да се установи истинността на гласовете на Мартин Божанов и адвоката му Велимир Атанасов.

Той е от 14 януари 2020 година. Тогава съдът в Луковит гледа имотно дело, в което Мартин Божанов е страна. Съдия е Владислава Цариградска, а още в началото на заседанието адвокатът иска отвод на съда заради съмнения в предубеденост.

„Вие допуснахте, както ние се опасявахме от самото начало, събиране на абсолютно индиферентно към предмета на делото доказателства, касаещи лични отношения, интимни отношения, клюки, набеждавания“, казва в записа Атанасов.

Според протокола от заседанието Мартин Божанов твърди, че има и информация от свидетел за зависимост на съда. 

„Също така сподели и с мен, че омразата на председателя на състава към мен и адв. Атанасов произхожда от това, че ние сме в близки приятелски отношения с лице, което заема висок пост в съдебната власт. Пък аз не крия, че съм в приятелски отношения и с ..., който също е на снимка с г-жа Владка. И не се срамувам от това, от което аз бях - малко е да се каже учуден. Смятам, че не е хигиенично да разказвам тук в подробности още какво ми разказа, защото ще разкрия лични ваши и мои семейни отношения, които не са за протокола“, произнася Мартин Божанов.

Съдия Цариградска днес не пожела да разкрива още по случая, но призна, че ситуацията е сред тези, които разчита като пряка заплаха срещу съда.

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков разказва, че е запознат с действията на мрежата около Нотариуса. Според него над Нотариуса е имало не само съдебен, но и политически чадър. Рашков казва още, че част от събраните от екипа му доказателства са изчезнали.

Междувременно Висшият съдебен съвет (ВСС) взе решение, че шефовете на върховните административен и касационен съд влизат във временна комисия „Божанов“ и за 3 месеца трябва да проучат връзките на съдии с Нотариуса.

От своя страна адвокатите от няколко колегии излязоха с обща позиция до медиите, в която заявяват, че „е абсурдно съдия Цариградска да бъде заплашвана, а авторите да не са арестувани“.